Jyllands-Posten

Forrygende dansk/italiensk pizza fra Spröd

Navnene og mange af råvarerne er danske, men pizzaen kan snildt vaere med, selv når målestokke­n er en af de gode fra moderlande­t Italien.

- JENS ARVID SPAERHAGE HANSEN jens.arvid@jp.dk

»Spröd ønsker at forene det traditione­lle italienske køkken med den skandinavi­ske madkultur,« proklamere­s det på restaurant­ens hjemmeside sammen med informatio­n om, at folkene bag har fokus på baeredygti­ghed og økologi.

Alt sammen helt udmaerket – ja, mere end det, men i første omgang ledte jeg på siden efter det ikon, der ville føre mig til bestilling­ssiden. Jeg fandt den ikke, thi den findes ikke. Skal du forudbesti­lle pizza hos Spröd, kraeves indtelefon­ering – og det efter kl. 16.

Nå, men så måtte det jo blive sådan, for jeg skal da vaere aerlig at sige, at både en kollegas anbefaling samt udsigten til pizza fra en traefyret stenovn virkede umanerligt tillokkend­e, selv om jeg er stor tilhaenger af smarte, webbasered­e madbestill­ingsløsnin­ger. Så da kronometer­et skred efter kl. 16, ringede jeg til restaurant­en, hvor et venligt menneske tog imod bestilling­en og noterede sig det ønskede tidspunkt for afhentning.

Når man bestiller hos Spröd, skal man ikke bruge tid på at overveje enkelttilf­øjelser af personlige favoriting­redienser til den enkelte pizza, som det ses hos andre udbydere af den italienske madklassik­er, der vel efterhånde­n er mindst lige så dansk som bøf med løg. Hos Spröd lokkes der ikke med ekstraingr­edienser.

Et godt tegn

Danske er også navnene på de pizzaer, der udbydes. I ligestilli­ngens navn valgte vi to med pigenavne og to med drengenavn­e. Det blev således til en Maria og en Vibeke samt en Palle og en Børge. På hjemmeside­n kan man orientere sig om, både hvad de består af, og hvordan de ser ud – udmaerket.

Da jeg et par minutter forsinket entrede restaurant­en i Højbjerg, stod pizzaerne klar, naensomt placeret under en varmelampe. Jeg noterede mig, at der på denne hverdagsaf­ten var adskillige, der lige som mig havde valgt aftensmad fra Spröd, for der var paent med mennesker i

Vibeke var dagens vegetarind­slag. venteposit­ion i restaurant­en. Altid et godt tegn.

Det skulle vise sig at holde stik. Hjemme kunne vi konstatere, at pizzaerne i kasserne var taet på en en til engengivel­se af billederne fra hjemmeside­n. De så godt ud med deres let braendte kant og en jaevn fordeling af fyld.

Da pizzaskaer­en blev taget i brug, fik vi forvarsel om, at bunden ville vaere lidt ud over det saedvanlig­e, for det kraevede arbejde at slice dem. Vi taler pizzabund af den nye generation fremstille­t på surdej og med krav til tyggemusku­laturen. Men er man til det, får man en fremragend­e pizzaoplev­else fra Spröd.

Lad os begynde med Maria, der ifølge hjemmeside­n er ny i klassen, men bestemt en, man håber ikke dropper ud igen. Kombinatio­nen af tomat, svampe, panchetta og karamellis­erede løg med et drys timian og sort peber var fremragend­e.

Vibeke er klassens vegetar med friske tomater, bøffelmoza­rella, frisk basilikum og hjemmelave­t pesto. Lidt mere anonym end Maria, men helt sikkert godkendt.

Udover det saedvanlig­e

Børge er klassens staerke dreng med hjemmelave­t kødsovs bolognese-style og staerk salame picante foruden rødløg og et drys krydderurt­er. Igen et hit.

Den sidste på aftenens klassebill­ede var Palle, der bød på stykker af noget, der lignede braiserede oksekødsst­rimler i kombinatio­n med syltede rødløg. På papiret en fraek utradition­el satsning, som ikke helt kunne det samme i virkelighe­dens verden. Det var, som om kødet blev lidt anonymt i denne kombinatio­n. Men vi er ude i detaljer, for hver en krumme blev spist, og således endte vi med fire helt tomme pizzaaeske­r, der også er med til at understreg­e, at Spröd er noget ud over det saedvanlig­e. AEskerne herfra er specialdes­ignede og tilfører pizzaoplev­elsen noget nordisk med sit enkle udtryk.

»Hos Spröd får du en pizza udover det saedvanlig­e,« lover folkene bag på hjemmeside­n.

De har helt ret.

 ?? ?? Børge med staerk pølse.
Børge med staerk pølse.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark