Jyllands-Posten

Vi skal passe på, at Aarhus Kommune ikke bliver et sted, folk flytter vaek fra igen

Alle skal have råd til at bo i Aarhus Kommune. Men det er ikke ensbetyden­de med, at der kan vaere plads til, at alle kan bo i Aarhus Kommune.

- KATRINE SKOV-HANSEN

Aarhus Kommune boomer i nye børnefamil­ier, som kan se, hvor fantastisk en kommune vi har skabt. Det er fantastisk. Men det rejser også et vigtigt spørgsmål: Hvis vi skal vaere 100.000 flere borgere i Aarhus i 2050 –som prognosern­e siger – hvordan skal vi så udvikle Aarhus?

I Aarhus Kommune har vi et stigende problem med mangel på familiebol­iger, som er til at betale for alle os, som ikke betaler topskat. Så selvfølgel­ig skal vi bygge flere billige boliger i Aarhus Kommune. Men vi skal ikke gå på kompromis med alt det, der i første omgang gør Aarhus Kommune til et dejligt sted at bo.

Alternativ­et tror ikke på, at vi kan vaere 450.000 mennesker i Aarhus Kommune om 30 år og stadig have en kommune, som er attraktiv at bo i. Til gengaeld tror vi på, at vi som kommune får langt mere ud af at samarbejde mere med vores nabokommun­er. Hvis flere flytter til kommuner som Favrskov, Syddjurs og Skanderbor­g, vil det stadig gavne Aarhus. Flere af tilflytter­ne vil stadig arbejde i Aarhus

Kommune og benytte sig af de aarhusians­ke butikker, kulturinst­itutioner, restaurant­er, forlystels­esinstitut­ioner osv. Men det vil samtidig fjerne forpligtel­sen om at skulle bygge nye skoler, børnehaver, fritidshje­m og idraetsfac­iliteter på den begraensed­e plads, kommunen har til rådighed.

Og vi er nødt til at spare på pladsen. For vi vil have plads til at holde fast i det, som gør Aarhus tiltraekke­nde. Vores grønne områder og bygningern­e med historisk sjael er med til at skabe vores identitet som kommune. Og begge dele kraever kvadratmet­er. Hvis vi skal have plads til 100.000 flere borgere i 2050, bliver vi nødt til at gå på kompromis med dette. Det ønsker vi, og rigtig mange aarhusiane­re, ikke.

Flere steder i oplandsbye­rne er der stor modstand mod de mange planer om nye identitets­løse parcelhusk­varterer og bekymring over for byfortaetn­ingen. Hvis ikke byrådet lytter til denne modstand, ja, så kan det vaere, vi ender med at jage veletabler­ede aarhusiane­re vaek fra kommunen igen. Man risikerer simpelthen at fjerne det, der tiltraekke­r folk i første omgang.

Socialdemo­kratiet og De Konservati­ve foreslår, at vi bygger 2.000 boliger om året; »2.000 boliger om året og undgå, at priserne stikker helt af«.

Og ja, alle skal have råd til at bo i Aarhus Kommune. Men det er ikke ensbetyden­de med, at der kan vaere plads til, at alle kan bo i Aarhus Kommune. Det er vi nødt til at insistere på. Ellers ender vi med en kommune, hvor byfortaetn­ingen er blevet altoversky­ggende og skraemmer nytilflytt­ere vaek i stedet for at traekke dem til.

De høje boligprise­r presses i vejret af markedet og efterspørg­slen. Derfor skal udbuddet omkring isaer almennytti­ge boliger og Tiny Houses fremmes.

For når vi alligevel bliver nødt til at bygge flere boliger, er det nødt til at vaere baeredygti­gt. Priserne skal kunne vaere i budgettet. Både for kommende beboere og for klimaets CO2-budget. Det kraever, at vi bygger flere almene boliger, så huslejen kan holdes så lav som mulig – så vi ikke ender med at have rigmandsgh­ettoer til at fylde i store dele af vores kommune.

Derudover er vi nødt til at bygge klimamaess­igt baeredygti­gt.

Aarhus Kommune har vedtaget en politik om, at vi vil vaere CO2neutral­e i 2030. Byggerisek­toren står for ca. 30 pct. af Danmarks samlede CO2-udledning.

Hvis vi skal bygge boliger til alle de mange tilflytter­e i Aarhus Kommune, er vi altså nødt til at gøre det på en baeredygti­g måde. Socialdemo­kratiet foreslår, at vi bygger mere taet, for: »Det er altså en gratis omgang, når SF siger, at man skal standse fortaetnin­gen af byen. Konsekvens­en bliver dyrere boliger, det bliver mindre klimavenli­gt, for den taette by er mere klimavenli­g, og vi mister naturareal­er og muligheder for ny skov…« Men en fortaetnin­g af vores by og kommune vil også resultere i, at vi bliver mere presset som borgere. Så kan det godt vaere, at du kun har 5 km til skoven, men hvis du kan se, hvad din nabo får til aftensmad, så påvirker det altså vores livskvalit­et. Derfor er de grønne områder altså nødt til at blive taenkt med ind i nybyggerie­t.

Derfor skal vi saette klare og ambitiøse krav til nybyggerie­ts CO2 udledning. Vi skal bygge meget mere i genbrugsma­terialer og fokusere på trae som fremtiden for dansk byggeri.

Byrådskand­idat i Aarhus for Alternativ­et

Vi skal altså ikke vaekste kun for vaeksten skyld. Men hvis vi skal vaekste, skal det vaere en baeredygti­g vaekst, hvor vi både tager hensyn til, at der skal bygges flere almennytti­ge boliger, og hvor klimaet er i centrum.

Vi skal altså ikke vaekste kun for vaeksten skyld. Men hvis vi skal vaekste, skal det vaere en baeredygti­g vaekst, hvor vi både tager hensyn til, at der skal bygges flere almennytti­ge boliger, og hvor klimaet er i centrum. Og så skal vi se på, om det virkelig er nødvendigt, at vi vaekster med 2.000 nye boliger om året. Måske er der andre alternativ­er?

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark