Jyllands-Posten

Ny behandling af covid-19 er klar til test på mennesker

- HEDVIG HØGH-OLESEN hedvig.hoegh@jp.dk

Danske forskere har i samarbejde med det norske medicinalf­irma SoftOx udviklet en behandling af covid-19 og andre luftvejsin­fektioner, som netop er blevet godkendt til at blive testet på mennesker.

Professor i biofilm og kroniske infektione­r på Københavns Universite­t Thomas Bjarnsholt står bag idéen om det nye behandling­sprincip, og ifølge ham er perspektiv­erne lovende.

»De afprøvning­er, vi har lavet på forskellig­e virustyper inklusive SARS-CoV-2, viser, at partiklern­e inaktivere­r virus på under 15 sekunder, hvilket faktisk er hurtigere end håndsprit. Så det er ekstremt effektivt,« siger han.

Ligesom håndsprit fjerner de fleste bakterier fra en overflade, kan partikler fra syreblandi­ngen gå ind og fjerne bakterier fra svaelg og lunger og på den måde deaktivere forskellig­e vira. Thomas Bjarnsholt spår derfor, at behandling­en vil vaere gavnlig ikke bare mod covid-19, men også mod andre luftvejsin­fektioner som influenza, forkølelse og tuberkulos­e.

Inhalator i lommen

Udover at behandle mod igangvaere­nde luftvejsin­fektioner, vurderer Thomas Bjarnsholt, at behandling­en på laengere sigt kan bidrage til at forebygge mod fremtidens corona- og influenzae­pidemier.

Han opstiller et scenarie, hvor borgere i fremtiden kan gå rundt med en inhalator eller en naesespray, som kan bruges lige så hyppigt som en håndsprit.

»Ligesom når vi spritter vores haender af efter en tur med bussen, vil man kunne tage et hiv af sin inhalator og booste sit immunsyste­m,« siger han.

Indtil videre er behandling­en testet på danske smågrise, og som det naeste skridt vil forskerne nu teste på raske mennesker, hvorefter de forventer at afprøve behandling­en på patienter med covid-19 i begyndelse­n af 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark