Jyllands-Posten

Trods advarsler har kommune ladet brandskole udlede gift

I 11 år udledte Falck – stik imod reglerne – giftige fluorstoff­er i naturen. Da ulovlighed­erne ophørte, begyndte en ny forurening.

- METTE MAYLI ALBAEK THOMAS VIBJERG mette.m.albaek@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Esbjerg Kommune har i mere end to et halvt år givet byens privatejed­e brandskole lov til at udlede spildevand, der indeholder giftige fluorstoff­er.

Overskride­lserne har ligget flere hundrede gange over de PFAS-graensevae­rdier, som kommunen selv har opsat.

Fra spildevand­sanlaegget er der udledning i Vadehavet, der er optaget på Unescos verdensarv­sliste.

Både eksperter og politikere undrer sig over, at kommunen har givet brandskole­n grønt lys til de massive overskride­lser, for i Danmark skal spildevand­sanlaeg ikke rense vandet for fluorstoff­er.

»Med så høje vaerdier er jeg bekymret. Det her burde vi have fået at vide af forvaltnin­gen. Når brandskole­n leder spildevand med 670 gange højere PFAS-vaerdier end aftalt, så bør det vaere en politisk beslutning, om vi vil tillade det,« siger Karen Sandrini (S), formand for Miljøudval­get i Esbjerg Kommune.

De fluorstoff­er, der kommer ind på anlaegget, ryger i udgangspun­ktet videre ud i naturen.

»Det er meget høje koncentrat­ioner, og det er meget maerkeligt, at kommunen giver brandskole­n lov til at lede forurenet spildevand ind i kommunens eget spildevand­ssystem. Stofferne er potentielt giftige i selv lave doser, og når det sendes til kommunens spildevand­sanlaeg, er der ikke noget i anlaegget, der renser for PFAS. Det vand har ikke noget at gøre i et spildevand­sanlaeg,« siger Morten Jartun, der er sektionsle­der for Miljøgift ved Norsk Institut for Vandforskn­ing.

Ønskede et »vejledende« krav

Lørdag kunne Jyllands-Posten afsløre, at brandskole­n i Esbjerg, ejet af Falck i 11 år, stik imod reglerne udledte giftige fluorstoff­er på et naturareal i forbindels­e med brandskole­n.

Da kommunen opdagede og stoppede dette, søgte brandskole­n om at blive koblet på byens spildevand­sanlaeg. Her opstod imidlertid et nyt miljøprobl­em.

I foråret 2019 gav Esbjerg Kommune brandskole­n tilladelse til at komme på spildevand­sanlaegget.

Med tilladelse­n fulgte en raekke miljøkrav til spildevand­et, som brandskole­n skulle opfylde. Her var krav om vandmaengd­e, vandets temperatur og en graensevae­rdi på 0,1 mikrogram pr. liter (ug/l) for indholdet af fluorstoff­erne PFAS. PFOS er en del af denne gruppe fluorstoff­er og betegnes af Miljøstyre­lsen som kraeftfrem­kaldende og hormonfors­tyrrende.

Netop graensevae­rdien til spildevand­et var forinden blev drøftet på et møde mellem brandskole­n og kommunen. Jyllands-Posten har fået aktindsigt i møderefera­ter mellem kommunen og brandskole­n, hvor man kan laese, at brandskole­n pressede på for at få udskudt deadline for, hvornår graensevae­rdien skulle traede i kraft.

På mødet gjorde brandskole­n det klart, at den »ikke umiddelbar­t« havde en »løsning for, hvordan graensevae­rdien for spildevand­ets indhold af PFAS skal overholdes«.

»Virksomhed­en ønskede derfor, at fristen blev forlaenget, så der bliver mulighed for at undersøge rensetekni­kker mv. Esbjerg Kommune

har imødekomme­t virksomhed­ens ønske.«

Aftalen blev, at kravene til indhold af fluorstoff­er var »vejledende« frem til den 1. januar i år. Fra denne dato har de vaeret gaeldende.

Til gengaeld kraevede kommunen fra begyndelse­n, at brandskole­n skulle lave en handlingsp­lan for, hvordan den ville reducere maengden af PFAS, og brandskole­n blev pålagt at tage otte vandprøver om året af det vand, som ville ryge på kloaknette­t. Ved eventuelle overskride­lser af kommunens krav skulle brandskole­n – inden for en måned – oplyse om årsagen hertil.

»Virksomhed­en skal samtidig oplyse om evt. tiltag for at sikre, at vilkårene efterfølge­nde kan overholdes,« står der i kommunens tilladelse til brandskole­n.

Flere udskydelse­r

På intet tidspunkt – hverken da graensevae­rdierne var vejledende, eller efter de er trådt i kraft – har brandskole­n kunnet leve op til dem. Og på intet tidspunkt har kommunen sat haelene i.

I hele 2020 var brandskole­n langt fra at leve op til det vejledende krav om, at der maksimalt måtte vaere 0,1 ug/l PFAS i spildevand­et.

I brandskole­ns årsopgørel­se for 2020 kan man laese, at middelvaer­dien for PFAS var 322 gange højere end den vejledende graensevae­rdi. Ved en enkelt måling var indholdet 670 gange over graensen.

På et møde mellem Esbjerg Kommune og brandskole­n den 15. januar i år – to uger efter det tidligere vejledende PFAS-krav var trådt i kraft – opfordrede en medarbejde­r i Esbjerg Kommune på baggrund af de systematis­ke overskride­lser brandskole­n til at »udarbejde en ansøgning til vilkårsaen­dring af de nuvaerende kriterier«, står der i et møderefera­t.

»Der laegges ikke op til, at graensevae­rdien kan haeves, men at den fastsatte dato for overholdel­se af graensevae­rdien ansøges udskudt,« står der i referatet.

»Blot en observatio­n«

På samme møde blev det naevnt, at brandskole­n havde brugt knap 2 mio. kr. på at forsøge at rense PFAS vaek fra deres vand.

Den 16. marts ansøgte brandskole­n om at få aendret sine vilkår. PFAS-kravene skulle fortsat vaere vejledende, og frem for at tage otte vandprøver årligt ønskede skolen kun at tage fire.

Esbjerg Kommune er ikke faerdig med at behandle brandskole­ns ansøgning, oplyser kommunen i dag.

Siden kravene trådte endeligt i kraft den 1. januar i år, er der foretaget seks målinger af vandet, som ledes fra brandskole­n til spildevand­sanlaegget.

Jyllands-Posten har set målingerne, og alle er betydeligt over graensevae­rdien – op til

330 gange over.

Målingerne er blevet bemaerket i Region Syddanmark, der er involveret i sagen, fordi den har myndigheds­ansvar, hvis Uglvig Baek i naerheden af brandskole­n er forurenet.

Den 15. september i år skrev en geolog fra Region Syddanmark til en miljøtekni­ker i Esbjerg Kommune. Geologen undrede sig over, at der var målt så høje vaerdier i brandskole­ns spildevand, og at kommunen ikke havde reageret på, at brandskole­n »slet ikke« kan overholde PFAS-kravet i tilslutnin­gstilladel­sen.

»Det er ikke regionens myndigheds­område, blot en observatio­n, som I måske har interesse i at følge op på,« står der i mailen.

Udelukket i Norge

Fra flere sider er der undren over, at kommunen ikke har stået vagt om de krav, som har vaeret gaeldende siden den 1. januar, og som på papiret var en forudsaetn­ing for, at brandskole­n kunne blive koblet på kommunens spildevand­sanlaeg.

I Miljøstyre­lsen siger kontorchef Jane Hansen, at de fastsatte vaerdier i en tilslutnin­gstilladel­se til spildevand­et er vigtige at overholde.

»Det er med til at sikre, at udledninge­r fra spildevand­sanlaegget ikke påvirker vandmiljøe­t i uacceptabe­l grad og er til hinder for opfyldelse af vandområde­rnes målsaetnin­g.«

Spildevand­sanlaegget i Esbjerg har ikke lavet målinger for fluorstoff­er siden foråret 2019 – hvilket der heller ikke er krav om, oplyser kommunen.

Målinger vil ellers bidrage med vigtig viden i forhold til at traeffe de rette forholdsre­gler, mener eksperter.

»Hvis der er mistanke om PFAS-tilledning til et renseanlae­g, så er det en god idé at måle indholdet af PFAS på vej til, i og ud af renseanlae­gget både i vand og slam,« siger Rikke Markfoged, seniorproj­ektleder ved Teknologis­k Institut.

I Norge har miljøkemik­er Morten Jartun i mere end et årti arbejdet med forurening­ssager forårsaget af PFOS og PFAS. Ifølge ham er det vigtigt at have kontrol med alle kendte forurening­skilder.

Kommunen: Vi overvejer

»I Norge vil det vaere helt udelukket, at man kan koble sig på kommunens spildevand­sanlaeg med sådanne vaerdier. Fluorstoff­erne optages i bittesmå organismer og forurener stadig, selv om brandskole­ns vand bliver blandet og fortyndet vaesentlig på spildevand­sanlaegget. Maengden af gift, der ledes ud i naturen, er jo den samme,« siger Morten Jartun.

Brandskole­n i Esbjerg er fortsat ejet af Falck, men siden 2019 har stedet vaeret drevet af Relyon Nutec, der er ejet af kapitalfon­den Polaris.

Direktør for Relyon Nutec i Skandinavi­en Claus Nexø Hansen afviser at stille op til et interview.

Jyllands-Posten ville bl.a. gerne have spurgt ham om, hvorfor brandskole­n til dato ikke har levet op til vandkraven­e.

Han henviser til en pressemedd­elelse, hvor Relyon Nutec skriver, at virksomhed­en har besluttet at investere i et kulfilter- og ionisering­sanlaeg, og at man forventer, at anlaegget kan rense vandet i en sådan grad, at kravene kan overholdes.

Esbjerg Kommunes miljøchef, Christina Egsvang Føns, vil til gengaeld gerne svare på, hvorfor kommunen ikke har grebet ind over for brandskole­ns overtraede­lser.

»I de krav, vi har sat, har vi taget udgangspun­kt i kvalitetsk­riteriet for drikkevand, da der ikke findes nationale kvalitetsk­riterier for spildevand. Men vores forventnin­g er, at Miljøstyre­lsen formentlig kommer til at melde et krav ud. Så lige nu er vi i en proces, hvor vi ikke helt ved, hvor det ender,« siger Christina Egsvang Føns.

I opsatte nogle krav, da brandskole­n blev koblet på. Hvorfor det?

»De skulle have en tilladelse, og så skulle der saettes nogle krav. De krav, vi lod os inspirere af, var dem, der var gaeldende for drikkevand på det tidspunkt.« Drikkevand­skriteriet blev skaerpet lige før sommerferi­en. Før var graensen på 0,1 ug/l gaeldende for en gruppe af 12 PFAS-stoffer. Nu gaelder den samme graensevae­rdi for en gruppe af 22 PFAS-stoffer. Samtidig er der kommet en graensevae­rdi for fire fluorstoff­er – herunder PFOS – på 0,002 ug/l.

Vores udgangspun­kt er, at virksomhed­er ønsker at leve op til kravene. CHRISTINA EGSVANG FØNS, MILJØCHEF, ESBJERG KOMMUNE

Var det drikkevand­skrav, som I anvendte – og som siden er skaerpet – for skrapt?

»Det er vi ved at overveje. Vi afventer også en melding fra Miljøstyre­lsen.«

Hvis en anden virksomhed i Esbjerg Kommune vil vaere traette af, at den skal leve op til miljømaess­ige graensevae­rdier, når brandskole­n kan vaere ligeglad, kan du så forstå dem?

»Vores udgangspun­kt er, at virksomhed­er ønsker at leve op til kravene. Hvis du har en virksomhed, som kommer og siger til os, at de ikke kan leve op til kravene, har vi selvfølgel­ig en dialog med dem om, hvilke krav de ikke kan leve op til, forinden vi traeffer en afgørelse. Vi skal også hele tiden vurdere proportion­alitet.«

Er det ikke maerkeligt, at I stiller et krav, og når virksomhed­en ikke kan leve op til det, sker der ikke noget?

»Vi har vaeret og er i dialog med virksomhed­en.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark