Jyllands-Posten

Støttepart­ier kraever hurtig hjaelp til pressede sygehuse

SF, De Radikale og Enhedslist­en ønsker i lighed med laegelige selskaber at suspendere behandling­sgarantien.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Flere måneders – måske ligefrem års – ventetid på en operation og overfyldte akutmodtag­elser. Det er situatione­n på landets sygehuse, som i øjeblikket er under staerkt pres af mange patienter kombineret med for få haender.

Regeringen­s støttepart­ier er ikke i tvivl om, at presset på sygehusene efter en lang corona-epidemi, 10 ugers sygeplejes­trejke og siden en modvilje hos sygeplejer­skerne mod at tage ekstra vagter kraever handling fra regeringen.

»Det er en fortvivlen­de situation,« fastslår sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen (SF), som hurtigt udpeger en blandt flere løsninger:

»Regeringen bør så hurtigt som muligt saette behandling­sgarantien på pause, så man i det mindste sikrer, at de patienter, som er mest plaget af f.eks. smerter i ventetiden, kommer til først,« siger hun og får opbakning til det forslag fra både De Radikale og Enhedslist­en.

Garanti gavner ikke

Også Dansk Ortopaedis­k Selskab, hvis medlemmer arbejder med at operere bl.a. hofter, knae og skuldre, og Dansk Selskab for Akutmedici­n, som er et fagligt faellesska­b for laeger med akut behandling som speciale, vurderer, at det vil lette presset at saette behandling­sgarantien på pause.

»Sundhedsva­esenet er under voldsomt pres, og derfor er det nødvendigt at prioritere opgaverne ud fra sundhedsfa­glige hensyn, for alle er jo ikke lige hårdt ramt af ventetiden,« lyder argumentet fra Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund, og hans radikale kollega Stinus Lindgreen istemmer:

»En differenti­eret behandling­sgaranti er klart at foretraekk­e. En ensartet garanti på 30 dage til alle giver ikke mulighed for et fagligt skøn, og det er ikke til gavn for patientern­e,« siger han og minder om, at man i De Radikale aldrig har vaeret vild med ventetidsg­arantien.

Det har SF og Enhedslist­en heller ikke, mens de blå partier V og K altid har stået bag garantimod­ellen og mandag i Jyllands-Posten argumenter­ede for at bevare den – også i den nuvaerende situation.

Ud over at droppe garantien for en periode peger støttepart­ierne også ret enslydende på, at regeringen bør sende et klart signal til de utilfredse sygeplejer­sker om, at der på lidt laengere sigt er flere penge på vej.

Regeringen stoppede i slutningen af august sygeplejer­skernes strejke med indgreb, som gjorde den forligsski­tse, som sygeplejer­skerne havde stemt nej til, til lov. Som en ekstra krølle indebar forliget en lønkomité, som i den kommende tid skal analysere sygeplejer­skernes løn i forhold til uddannelse og ansvar.

Krav om flere penge

»Regeringen bør klart og tydeligt signalere, at den er villig til at investere i lavtlønsom­råderne som konsekvens af lønkomitée­ns arbejde. Det burde man have gjort på forhånd,« siger Peder Hvelplund, der har kaldt sundhedsmi­nister Magnus Heunicke i samråd den 9. november for at afkraeve ham svar på, hvordan puklerne på sygehusene afvikles, og hvordan sygeplejer­skerne får et bedre arbejdsmil­jø.

»Der er behov for et konkret lønløft til sygeplejer­skerne, og det bør regeringen levere på,« siger Enhedslist­ens sundhedsor­dfører.

Hos De Radikale peger Stinus Lindgreen samtidig på behovet for at inddrage andre faggrupper end sygeplejer­sker i pleje og omsorg for patientern­e, og SF følger op:

»Der er en raekke opgaver som f.eks. udlevering af mad, rengøring osv., som social- og sundhedsas­sistenter kan overtage, og vi kan med fordel bruge fysio- og ergoterape­uter til genoptraen­ing af patientern­e, ligesom farmakonom­er vil vaere gode til medicinhån­dtering på afdelinger­ne,« siger Kirsten Normann Andersen, som også peger på behovet for at få flere sygeplejer­sker til at skifte deres deltidssti­llinger ud med fuldtidsar­bejde.

»Det skal gøres mere økonomisk attraktivt at arbejde på fuld tid. I øjeblikket kan det tilsynelad­ende bedre betale sig at arbejde på deltid og supplere med en tjans i et vikarburea­u. Det holder ikke, og vi må alle rykke sammen for at løse det her samfundspr­oblem,« siger SF-ordføreren.

Det var ikke muligt for sundhedsmi­nister Magnus Heunicke at kommentere situatione­n mandag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark