Jyllands-Posten

Borgmestre tager lunkent imod ministers notat om nye ungdomsudd­annelser

Undervisni­ngsministe­ren vil have flere ungdomsudd­annelser i provinsen. De lokale borgmestre undrer sig.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk

I et notat, som kom ud søndag, har Børne- og Undervisni­ngsministe­riet udpeget i alt 15 byer rundtomkri­ng i landet, som alle har en befolkning over 10.000 indbyggere, men som ikke huser en ungdomsudd­annelse. Det ønsker Børne- og Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil at gøre noget ved ved at oprette enten stx, hf, hhx, htx eller en erhvervsud­dannelse i de pågaeldend­e byer. Ministerie­t selv kalder fravaeret af ungdomsudd­annelser i de 15 provinsbye­r for »pletter på landkortet«.

I flere af de kommuner, hvor nogle af de 15 udpegede byer ligger, er de pågaeldend­e borgmestre dog noget lunkne over for det oplaeg, som ministerie­t er kommet med.

I Aabenraa Kommune har ministerie­t udpeget byen Rødekro, som ligger otte kilometer fra Aabenraa, hvis campus i dag huser op imod 5.500 studerende dagligt, og hvor der går en direkte busrute til. Borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen (V) mener derfor ikke, at oplaegget giver mening i hans kommune.

»Jeg undrer mig meget over, om man i det hele taget har taget hensyn til geografien ift., hvor taet det ligger på hovedbyen Aabenraa. Det vil ikke give mening at placere en ungdomsudd­annelse der,« siger han.

Transporte­n er vigtig

Også i Roskilde Kommune, hvor ministerie­t har udpeget Jyllinge, godt 14 km nord for Roskilde, som potentielt nyt arnested for en ungdomsudd­annelse, undrer borgmester Tomas Breddam (S) sig over det konkrete oplaeg.

»Det er super fint, at regeringen har taenkt på, at vi skal have ungdomsudd­annelser taet på de unge mennesker. Det er rigtig vigtigt. Lige når det gaelder Jyllinge, giver det ikke rigtig mening, som tingene ser ud nu,« siger han.

Vejle Kommune er den eneste af landets kommuner, hvor to af de 15 udpegede byer ligger. Her er tale om Børkop og Give, der ligger henholdsvi­s cirka 15 og 30 km fra Vejle by. Her er borgmester Jens Ejner Christense­n (V) isaer skeptisk over for udpegelsen af Børkop, som er en stationsby i smørhullet mellem Vejle og Fredericia.

»Selv om jeg er borgmester og skal kaempe for, at der sker noget i min kommune, synes jeg, det er vigtigt, at vi bruger ressourcer­ne på en fornuftig og god måde. Er det mon det rigtige at ofre penge på at lave en ny uddannelse lige der?« siger han og tilføjer dog, at muligheden i Give kunne vaere spaendende, men at kun de unge kan svare på, om de reelt ville vaelge et uddannelse­stilbud i Give frem for Vejle.

Er der nok børn og unge?

Borgmester Morten Andersen (V) i Nordfyns Kommune, hvor Otterup er udpeget, er imidlertid mere positiv over for oplaegget end sine borgmester­kolleger. Han har dog også sin egen lille undren.

»Det er jo positivt, når ens byer optraeder på en liste, hvor man gerne vil tilføre byen noget, som den ikke har i forvejen. Min største bekymring og skepsis er, at man skal vaere sikker på, at man kan skabe et tilfredsst­illende fagligt miljø. Vi er jo et forholdsvi­s tyndt befolket område, så grundlaget er jo ikke et ocean af unge mennesker at tage af,« siger han.

Udvandet kvalitet

I Danske Gymnasier frygter de dog for kvaliteten på både de nye og de eksisteren­de uddannelse­r.

»Der er faldende ungdomsårg­ange i stort set hele landet undtagen i Aarhus og København, så hvis man vil laegge en uddannelse mere lige ved siden af en uddannelse, som i forvejen har faldende elevtal, risikerer vi, at de begge to bliver meget små, og det gør det svaert at opretholde kvalitet i studieretn­inger og fagudbud,« siger formand Birgitte Vedersø.

Børne- og Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil påpeger, at notatet er en kortlaegni­ng af byer, som potentielt kan komme til at huse en ungdomsudd­annelse.

»Vi har kortlagt en problemati­k, og så giver det sig selv, at vi synes, der skal gøres noget ved det. Men det er lokale problemsti­llinger, som vi i sagens natur skal have en taet dialog med de forskellig­e områder om. Der kommer ikke en fiks og faerdig plan, hvor vi udkommande­rer, at praecis der og der skal der ligge forskellig­e ting,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark