Jyllands-Posten

Vaccinevre­de blev et tema for Mette Frederikse­n i Indien

Det skulle handle om grøn omstilling, men pludselig blev vaccinestr­ategi et tema for statsminis­teren under besøget i Indien.

-

DStatsmini­ster Mette Frederikse­n leverede mandag foran en stribe ledere i indiske klimaorgan­isationer en lang tale om grønt lederskab, klimamål og dansk-indisk samarbejde på området.

Pludselig handlede samtalen dog om vacciner.

For da der blev stillet spørgsmål fra salen, blev statsminis­teren overrasken­de kritisk foreholdt, hvordan Danmark og den vestlige verden sørgede for sig selv først, da verdens vacciner mod covid-19 skulle fordeles.

Og den danske statsminis­ter blev spurgt om, hvordan man kan rose faelles ansvar og samarbejde på det ene område og så ikke på det andet.

»Jeg vil svare aerligt. Selv om jeg ikke er sikker på, at I vil vaere glade for svaret,« sagde Mette Frederikse­n og fortsatte:

»Når man er statsminis­ter, er ens første ansvar ens egen befolkning. Som jeres egen premiermin­ister siger: Nationen

først. Så når det kommer til pandemien og den globale tragedie, de manglende vacciner er, så er jeg ked af det, men der må jeg hjaelpe min egen befolkning først.«

Hård anden bølge

Indien klarede første bølge af covid-19 fornuftigt. Men anden bølge har vaeret hård ved landet, hvor man i hovedstade­n New Delhi eksempelvi­s har måttet braende lig på parkerings­pladser, fordi krematorie­rne var overfyldt.

Mette Frederikse­n siger efterfølge­nde til Ritzau, at hun forstår frustratio­nen, ikke bare i Indien, men i alle de mindre rige lande, der har haft svaert ved at skaffe vacciner.

»Jeg kan sagtens forstå den frustratio­n. Og i det hele taget er det vigtigt at forstå, at vores udgangspun­kter er meget forskellig­e.«

»Der er en global mangel på vacciner, og nogle af os har flere ressourcer til at traeffe de nødvendige beslutning­er hurtigt,« siger statsminis­teren.

»Det prøvede jeg også at vaere meget aerlig om i mit svar. Det er et dilemma. Og man kommer ikke udenom, at når det handler om liv og død, er mit ansvar først og fremmest at få danskerne så godt igennem som muligt,« siger Mette Frederikse­n.

Hun understreg­er, at Danmark nu er i en position til at hjaelpe andre lande så meget som muligt med at få adgang til vacciner. Og at det også er det, Danmark gør.

Hun mener ikke, at vreden over de manglende vacciner i Indien vil haemme det fremtidige samarbejde om grøn omstilling mellem Danmark og Indien.

»Jeg er ikke blevet konfronter­et med det. Og det er ikke noget, der er blevet refereret til fra officiel side. Her er vi tvaertimod blevet takket for det, vi har gjort. Men det bliver jo sagt, og der bliver spurgt til det. Så vreden er jo en realitet,« siger hun.

Jeg vil svare aerligt. Selv om jeg ikke er sikker på, at I vil vaere glade for svaret. METTE FREDERIKSE­N, STATSMINIS­TER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark