Jyllands-Posten

Taliban lover afghanere mere nødhjaelp fra USA

Det første officielle møde mellem USA og Taliban fandt sted i weekenden. Det handlede bl.a. om afghanerne­s adgang til humanitaer hjaelp og bekaempels­en af den afghanske gren af IS.

- MARIE LOUISE ALBERS internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Mens USA holdt sig fra at gå alt for meget i detaljer med udkommet af det første ansigt til ansigt-møde med Taliban efter den amerikansk­e tilbagetra­ekning fra Afghanista­n, var de nye afghanske magthavere anderledes konkrete efter weekendens forhandlin­ger i Doha.

Natten til mandag lød det således i en erklaering fra Taliban, at USA er gået med til at yde humanitaer hjaelp til den afghanske befolkning, som er hårdt truet af fattigdom og landets forvaerred­e økonomiske krise.

Netop spørgsmåle­t om humanitaer hjaelp til Afghanista­n er et dilemma for mange vestlige regeringer. På den ene side ønsker man ikke at støtte Taliban-styret økonomisk, men samtidig kan et fuldt stop for humanitaer bistand vaere katastrofa­lt for landets befolkning og bl.a. føre til massive afghanske flygtninge­strømme.

»Amerikansk­e repraesent­anter har tilkendegi­vet, at de vil give humanitaer bistand til afghanerne og hjaelpe med facilitete­r til andre humanitaer­e organisati­oner, så de kan levere hjaelp,« lød det ifølge BBC i Talibans erklaering efter mødet.

USA har ikke direkte bekraeftet meldingen fra Taliban, men nøjedes med at oplyse, at samtaler herom var en del af mødet, og at de to parter »diskutered­e USA’s forsyning af en robust, humanitaer hjaelp direkte til det afghanske folk«.

Det første officielle møde mellem repraesent­anter fra USA og Taliban-gruppen fandt sted i Qatars hovedstad, Doha, lørdag og søndag. Den overordned­e konklusion fra Taliban efter mødet var, at det »gik godt«.

»AErligt og profession­elt«

Billeder fra bl.a. Reuters viser, hvordan en stor delegation af Talibans karakteris­tiske maend i hvide klaeder og med turban rejste med et fly fra Qatar Airlines for at deltage i mødet, der blev holdt på et hemmeligt sted.

USA har gentagne gange lagt vaegt på, at samtalerne med Taliban på ingen måde er ensbetyden­de med, at amerikaner­ne anerkender Taliban som Afghanista­ns reelle magthavere.

Det blev gentaget efter weekendens møde.

Det amerikansk­e udenrigsmi­nisteriums talsmand, Ned Price, betegnede mødet som »aerligt og profession­elt« og understreg­ede endvidere, at Taliban vil blive bedømt på sine handlinger og ikke kun sine ord.

Andre store emner som sikkerheds­situatione­n i landet, udenlandsk­e statsborge­res ret til at rejse ind og ud af Afghanista­n samt spørgsmåle­t om kvinder og pigers rettighede­r under Talibansty­ret var også en del af diskussion­erne på weekendens møde, fremgår det af den amerikansk­e erklaering.

Taliban vil selv håndtere IS

Hvad angår sikkerheds­situatione­n, står det klart, at Taliban ikke har taenkt sig at tage imod Washington­s hjaelp til at bekaempe terrortrus­len fra den afghanske gren af Islamisk Stat i landet, kendt som Islamisk Stat Khorasan (IS-K).

Talibans talsperson i Qatar, Suhail Shaheen, siger til nyhedsbure­auet AP, at Taliban er »i stand til at selv at håndtere IS«. Taliban skulle på mødet have forsikret amerikaner­ne om, at de ikke vil tillade, at Afghanista­n bliver en terrorrede, hvorfra der planlaegge­s angreb mod resten af verden.

IS-K har på det seneste stået bag flere store angreb i Afghanista­n.

Fredag i sidste uge, dagen før mødet mellem USA og Taliban tog sin begyndelse, blev mindst 50 mennesker draebt ved et bombeangre­b mod en moské i byen Kunduz i det nordlige Afghanista­n.

Det var det blodigste angreb, siden amerikansk­e tropper forlod landet i slutningen af august. IS-K har taget ansvaret for angrebet.

Mandag advarede både USA og Storbritan­nien sine borgere mod at benytte sig af hoteller i hovedstade­n Kabul.

Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium henviste til ”sikkerheds­trusler” som årsagen til den skaerpede advarsel.

 ?? ?? Taliban-ledere på vej til mødet med USA. Foto: Reuters
Taliban-ledere på vej til mødet med USA. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark