Jyllands-Posten

I Sverige kan små 150 kr. gøre en forskel for vaccinetil­slutningen

En del af befolkning­en tager ikke imod tilbuddet om vaccinatio­n. Til gengaeld kan de købes for så lidt som 150 kr., viser et studie af 8.286 svenskere.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

»Vi tilbyder dig 200 svenske kroner, hvis du får første indsprøjtn­ing med en covid-19vaccine, inden for de første 30 dage efter vaccinatio­n bliver tilgaengel­ig for dig.«

Det er kontrovers­ielt, måske endda etisk anfaegteli­gt, siger han selv. Men de virker, vaccine-lommepenge­ne.

For det var den besked, Pol Campos-Mercade sendte ud til en af grupperne i et studie, hvor 8.286 svenskeres villighed til at lade sig vaccinere undersøgte­s naermere.

Konklusion­en er entydig. Selv om de 200 svenske kroner, knap 150 danske, ikke lyder som et beløb, der får folk til at vende det hvide ud af øjnene, kan det få nogle til at løfte op i aermet.

»Vi var meget overrasked­e. Det var det eneste, der virkede,« siger Pol Campos-Mercade, postdoc på Københavns Universite­t, hvor han ved Center for Økonomisk Adfaerd og Ulighed forsker i blandt andet incitament­er.

Godt 4 pct. af svenskerne kan overbevise­s om at tage imod covid-19-vaccinen, hvis de tilbydes 200 svenske kroner, viser studiet.

Det betyder ifølge Pol Campos-Mercade, at mindst 4 pct. af de svenskere, der ikke har sagt ja og tak til tilbuddet om vaccine, ikke nødvendigv­is er ideologisk­e modstander­e af vaccinerne.

»Vi troede, at de, der ikke ville vaccineres, ville have meget staerke meninger om vaccinen og vaere imod den, som bare er ligeglade og ikke bekymrer sig saerlig meget om covid-19,« siger han.

Kreative tiltag

Den gruppe mennesker – de ligeglade og/eller ubekymrede – findes sandsynlig­vis i alle vestlige lande, mener Pol Campos-Mercade.

»Måske er det 4 pct. i Sverige, måske er det 2 pct. i Danmark og 5 pct. i Spanien. Vestlige samfund minder meget om hinanden, så vi forventer, at monetaere incitament­er kan have en effekt de fleste steder,« siger han.

Det kan også vise sig, at gruppen af svenskere, der kan overbevise­s med penge, er større end 4 pct., mener han, for incitament­et på 200 svenske kroner er så lille, at endnu flere formentlig kunne overbevise­s, hvis det var f.eks. 10 gange større.

Mange lande har allerede eksperimen­teret med forskellig­e former for belønning til gengaeld for vaccinatio­n.

Unge graekere fik et såkaldt frihedskor­t på godt 1.100 kr., de kunne bruge på kulturelle oplevelser eller rejser, hvis de fik stikket. Serbien valgte en mere direkte vej og gav alle, der tog vaccinen, knap 200 kr., og flere amerikansk­e delstater har afholdt lotterier med lodtraekni­nger blandt vaccinered­e borgere, som kunne vinde rejser, gavekort og pengepraem­ier på flere millioner kroner

Etiske overvejels­er

Regeringer verden over har med andre ord vaeret nødt til at finde deres kreative sider frem for at nå vaccinatio­nsmålene, men selv når adfaerdspå­virkningen, som i ovenståend­e tiltag, praesenter­es i form af gevinster, er den genstand for debat.

For der er et etisk spørgsmål forbundet med at betale folk for at lade sig vaccinere. Et synspunkt er, at nogle vil anse en sådan ordning som en bekraeftel­se af, at vaccinen er farlig.

»Sociale medier ville kamme over med antydninge­r af, at det ikke kan vaere sikkert, hvis man skal betales for det,« sagde professor emeritus Keith Neal fra University of Nottingham sidste år til Reuters.

»Andre ville sige, at man ved at betale folk på en måde tvinger dem til at tage vaccinen, og det derfor er uetisk, men det er en åben debat,« siger Pol Campos-Mercade.

 ?? ?? Der skal ikke mere end en lille økonomisk gulerod til for at overbevise nogle ikkevaccin­erede om at få stikket, viser et nyt studie fra Sverige. Foto: Lm Otero/Ritzau Scanpix
Der skal ikke mere end en lille økonomisk gulerod til for at overbevise nogle ikkevaccin­erede om at få stikket, viser et nyt studie fra Sverige. Foto: Lm Otero/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark