Jyllands-Posten

»Det er ganske enkelt en fremragend­e krimi«

Hillary Clinton debuterer sammen med sin skrivepart­ner, Louise Penny, i en haesblaese­nde thriller med et plot, der sidder lige i skabet.

- DAVID TRADS kultur@jp.dk CITAT FRA ANMELDELSE­N

Allerede i thrilleren­s anslag aner man, hvilken retning Hillary Clintons debutroman vil bevaege sig i, for her fastslås det, at det mest fantastisk­e, der er sket i nyere tid, faktisk er noget, som aldrig er sket:

»Det er, at man i de 75 år, syv måneder og tretten dage, der er gået siden Nagasaki, ikke har smidt en atombombe.«

Atombomber­ne over Japan, som USA sendte over Japan mod afslutning­en af Anden Verdenskri­g, kostede over 350.000 mennesker livet. Lige siden, mens vi har vaeret ramt af Den Kolde

Krig og spredning af masseødela­eggelsesvå­ben, har man frygtet en gentagelse. Trods et uhyggeligt antal atombomber og stadig flere lande, som besidder dem, er vi sluppet.

Men … i Clintons thriller, som givet mest er skrevet af medforfatt­eren, Louise Penny, en ferm canadisk krimiforfa­tter, er der løse atomvåben på spil. Som Penny i weekenden fortalte i et interview på amerikansk tv, var det hurtigt det emne, som Clinton bragte op igen og igen, da de talte om, hvad thrilleren skulle handle om: atombomber i de helt forkerte haender.

Lad mig sige det med det samme: Jeg var skeptisk, da jeg gik i gang med denne mobbedreng af en storpoliti­sk thriller, for meget godt kan man sige om Clinton, men underholde­nde og historiefo­rtaeller er ikke det oplagte. Men bogen er det, man på amerikansk kalder en page turner, altså en, hvor man simpelthen ikke kan lade vaere med at laese videre.

Plottet sidder lige i skabet i en bog, der handler om terror, magt, kaerlighed, storpoliti­k, venskab og forraederi. Det er ganske enkelt en fremragend­e krimi, skrevet i et let flydende sprog, som minder om at se en Netflixser­ie. Bogen indledes med tre overrumple­nde terrorhand­linger på europaeisk­e jord, som ingen umiddelbar­t tager ansvar for. Hurtigt traekker handlingen tråde til Afghanista­n, Pakistan, Iran, ja, alle de steder, som vi kender alt for godt fra de seneste par årtiers krige og terror – og hele tiden videre til Amerika.

Genkendeli­gt galleri

Ved siden af det haesblaese­nde terrorplot, som virkelig er skruet godt sammen, er der naturligvi­s også et persongall­eri af hovedperso­ner og politiske sammenhaen­ge, som kan genkendes fra Washington. Ellers ville det jo ingen mening give at have Hillary Clinton som medforfatt­er. Her er vi endog meget taet på den virkelighe­d, som USA har gennemleve­t gennem de forløbne 10-15 år:

Praesident Dunn (kaldet

”Dum”) er netop »vrangvilli­gt« trådt tilbage efter et valgnederl­ag efter blot en enkelt periode i Det Hvide Hus. Han har efterladt Amerika i et kaos, fordi hans »inkompeten­ce« og »magtfuldko­mmenhed« har ført til, at nationen ikke laengere respektere­s af resten af verden, heller ikke blandt allierede. Der er ingen praemie for at gaette, hvem praesident Dum er baseret på.

Den nye praesident Williams, tidligere senator, er netop tiltrådt. Højst overrumple­nde udpeger han Ellen Adams, hidtil succesrig mediemogul og heftig modstander af Williams, til udenrigsmi­nister. Praesident­ens bevaeggrun­de er uklare. Måske mener han bare, hun er dygtig? Måske er han ude på at afsløre hende som udygtig for at få haevn på hende? Parallelle­rne til praesident Obama og Hillary Clinton er endog meget tydelige.

Truslen kommer indefra

Da terrorangr­ebene begynder, står det hurtigt klart, at USA’s spritnye regering er udsat for en trussel, som ikke bare kommer udefra, men også indefra. Kombinatio­nen af den hurtige Afghanista­n-exit, som praesident Dunn »forhastet« meddelte, og den bombastisk­e udtraeden af Iran-atomaftale­n, som han »uansvarlig­t« foretog, viser sig at have uhyggelige konsekvens­er og bagtanker. Forholdet til virkelighe­den er lige her meget taet.

Udenrigsmi­nister Adams’ søn og begge hendes eksmaend indtager roller i opklaringe­n, og der er så mange plottwist i handlingen, at man skal holde tungen lige i munden, mens man rykker fra hovedstad til hovedstad. Udenrigsmi­nisteren står over for svaere valg – også moralske. Venner viser sig at vaere fjender, og fjender viser sig at vaere venner.

De, der taenker, som jeg også gjorde før laesningen, at der måske er for meget selvforher­ligende over udenrigsmi­nister Adams, som tydeligvis er baseret på Clinton, har såmaend ret. Men krimier er jo ofte baseret på klichéer, som vi ivrigt slubrer i os. Hovedperso­nerne i danske krimier er i forbløffen­de grad ofte alkoholike­re og/eller maend/kvinder med rod i aegteskabe­t. Adams er også en kliché, men det gør ikke noget.

Skaenk måske, som Adams (og Clinton i virkelighe­den) et glas chardonnay, når du laeser bogen – for du får ofte brug for noget til at dulme nerverne med i denne staerke, underholde­nde og skarpe spaendings­roman, som bringer dig det halve af kloden rundt.

Plottet sidder lige i skabet i en bog, der handler om terror, magt, kaerlighed, storpoliti­k, venskab og forraederi.

 ?? ?? Arkivfoto: Ashlee Rezin/AP
Arkivfoto: Ashlee Rezin/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark