Jyllands-Posten

Kulturmini­steren sparker Qatarbolde­n til DBU

Den nye kulturmini­ster vil ikke påtage sig ansvaret for fodboldlan­dsholdets mulige Qatar-problemati­k. Til gengaeld ser hun positivt på en ny dansk idraetsstr­ategi.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

En defensiv midtbanesp­iller, der løber og knokler i holdets tjeneste.

Det er kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensens rolle på sit fodboldhol­d i København. Hun er bange for bolden, så hun skal ikke nyde noget af at vaere målmand, men til gengaeld er hun god til at tackle.

Den 38-årige kulturmini­ster er tilhaenger af det klassiske Foreningsd­anmark, men to børn på under fem år og en stram ministerka­lender besvaerlig­gør en fast tilknytnin­g til en klub. Derfor må hun nøjes med at spille med sine »fodbolddam­er« en gang om ugen på en lejet bane på Nyholm med interne kampe.

»Efter mange år i foreningss­port ved jeg, at det er traels med gentagne afbud, så dette er en model, hvor jeg kan hygge mig, få noget frisk luft og en bold ved vristen uden at få dårlig samvittigh­ed, når det ikke kan lade sig gøre at deltage,« siger hun.

Opvokset på en tryg villavej i Fjerritsle­v i Nordjyllan­d med halbal, håndbold og hygge i omklaednin­gsrummet – idraettens sociale sideeffekt­er har formet Ane Halsboe-Jørgensen, der i august overtog posten som kulturog kirkeminis­ter efter Joy Mogensen.

Interessen for idraet og saerligt fodbold afslører hun jaevnligt på de sociale medier, om end den slags efterhånde­n er en naturlov som politiker, når landets sportsstje­rner markerer sig positivt.

»Sport kan noget i forhold til at samle os på kryds og tvaers. Der er ikke så mange ting tilbage af den slags i vores moderne samfund, hvor vi alle sidder og ser det samme på tvaers af land, alder og social baggrund.«

Senest delte ministeren et billede fra Parken i september efter fodboldlan­dsholdets 5-0-afklapsnin­g af Israel. Tirsdag aften er hun atter at finde på tribunen på nationalst­adionet, når landsholde­t

have med hinanden. Når en slutrunde placeres i et land som Qatar, hvilket jeg mener er en forkert beslutning, har vi hver isaer et ansvar for at løfte, hvor vi kan. Det er ikke min beslutning at afgøre, hvorvidt vores landshold skal spille en slutrunde. Det er DBU’s, men til gengaeld har jeg en politisk holdning til det, og jeg vil også meget gerne diskutere det, f.eks. med mine EU-kolleger.«

Hvorfor er det fra regeringen­s side ikke bare helt uproblemat­isk at boykotte en slutrunde i en rig oliestat, der bryder menneskere­ttighedern­e?

»Det er der en palet af grunde til. Der skal meget til, før vi boykotter et land. Det er også et anliggende for udenrigsmi­nisteren at svare på, hvornår vi er der. Hvis formålet er at saette fokus på menneskere­ttigheder og de uhyrlige forhold, som f.eks. stadioner er bygget på, som vi har set med Amnesty-rapporter og andre kilder, og forsøge at bringe det hele et bedre sted hen, jamen, så har vi meget klare tilkendegi­velser fra disse organisati­oner, der siger, at boykot ikke er det rigtige svar. Hvis man vil aendre tingene, er en boykot sjaeldent den mest effektive vej.«

»Jeg kan fra min stol gøre konceptet med sportswash­ing så lidt effektivt som muligt ved løbende at saette fokus på diskussion­en og lade det blive politisk omkostning­stungt at have denne slags forhold for en fodboldslu­trunde frem for det modsatte.«

En ny strategi

Debatten om dansk deltagelse i internatio­nale idraetsbeg­ivenheder er langtfra ny. Den har i årevis cirkuleret, hver gang vaerten har heddet f.eks. Kina, Rusland, Ukraine, Aserbajdsj­an eller Qatar. Det fik i foråret Play the Game, der er en del af Idraettens Analyseins­titut og kaemper for mere gennemsigt­ighed i sportsverd­enen, til i Politiken at opfordre til en faelles internatio­nal idraetsstr­ategi med inputs fra bl.a. Danmarks Idraetsfor­bund og politikern­e.

Onsdag er Ane HalsboeJør­gensen kaldt i åbent samråd efter ønske fra SF om netop initiative­t til en ny idraetsstr­ategi, der skal forholde sig til Danmarks fremtidige ageren i de internatio­nale problemsti­llinger. Og ministeren er positivt stemt.

»Det er en god idé at overveje, om vi kan lave mere langsigted­e rammer for, hvordan vi går til diskussion­erne. Jeg er bange for, at dette ikke er sidste gang, at vi står med en diskussion som denne.«

»Jeg kan se, at der er flere aktører inden for idraettens verden, som taler om at lave et mere grundlaegg­ende, systematis­k stykke papir om, hvordan vi går til den slags diskussion­er. Det vil jeg selvfølgel­ig politisk gerne bakke op om og bistå i det omfang, der er behov for det,« siger hun og understreg­er, at hun ikke er pennefører, og at strategien skal fødes blandt sportsaktø­rerne.

Mens ministeren vil vaere at finde i Parken tirsdag, er der »rent lavpraktis­k« endnu ikke taget stilling til, hvorvidt hun i så fald skal med til Qatar.

»Jeg ønsker at se fodbold, og et supergodt spillende dansk landshold bliver fantastisk at se i en VM-slutrunde, men det er ikke afklaret endnu, om det bliver fra tv

Aftenens VM-kvalifikat­ionskamp i herrefodbo­ld mellem Danmark og Østrig slutter efter avisens deadline, men efter slutfløjt kan du finde kampreport­age, karakterbo­g, analyse og kommentare­r på

 ?? ?? Kulturmini­ster Ane HalsboeJør­gensen har siden barndommen i Fjerritsle­v elsket idraet. Foto: Nicolai Lorenzen
Kulturmini­ster Ane HalsboeJør­gensen har siden barndommen i Fjerritsle­v elsket idraet. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark