Jyllands-Posten

Disse to observatio­ner fortaeller alt om kaptajn Kjaer

Simon Kjaer favner ikke kun sig selv og sin karriere, men i den grad også sine holdkammer­ater. Tirsdag aften i Parken kan blive kulminatio­nen på et haesblaese­nde år for fodboldlan­dsholdet og dets leder.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Da de danske landsholds­spillere traskede til pause foran 4-0 mod Moldova, gik Simon Kjaer lige bag Mikkel Damsgaard.

Lige inden de forsvandt ned i tunnelen, rodede Simon Kjaer opmuntrede den unge angriber i håret, en gestus, som betød ”godt spillet, bliv ved”, en lille opmuntrend­e berøring af stor betydning, når man er 21 år.

Halvanden time senere sad Simon Kjaer i et lille kvarters tid og svarede på spørgsmål fra pressen, og da seancen var forbi, gik han med sin karakteris­tiske gang på tåspidsern­e forbi de spørgelyst­ne og sagde: »Tak for nu, og kom godt hjem!«

To observatio­ner, som rammer Simon Kjaer ind. Landsholde­ts kaptajn faerdes i disse år i fodbolden med et overskud på alle planer: fagligt og menneskeli­gt, en form for foreløbig kulminatio­n på en langstrakt karriere, der sidst i november kan resultere i, at han vinder den gyldne bold, Ballon d’Or, som det franske magasin France Football i årtier har stået for.

Prisen som årets bedste spiller i Europa er Allan Simonsen den eneste dansker, der har hevet hjem. Det var i 1977.

12 år senere blev Simon Kjaer født, fodbolden har ført ham fra FC Midtjyllan­d, Palermo, Wolfsburg, Roma, Lille, Fenerbahce, Sevilla, Atalanta og nu AC Milan, en klub, han i 12 år har straebt efter at spille for, en italiensk institutio­n, hvor forsvarssp­illet anerkendes som en kunstform, og hvor Simon Kjaer som en naturlig sag hilser på legender som Paolo Maldini og smider et foto ud på sin Twitter-profil som en hyldest til en af spillets klareste stjerner.

Familien som basis

»Simon Kjaer har ingen store armbevaege­lser. En mand med hans karriere kunne have teet sig meget anderledes og vaere havnet i en stereotyp af en fodboldspi­ller. Han har tjent masser af penge, han debuterede på landsholde­t som helt ung. Der har aldrig vaeret en negativ historie om ham. Det fortaeller meget om ham som person,« sagde landsholds­kollega Mathias ”Zanka” Jørgensen til os sidste år.

Efter de første år på Sicilien laerte han med tiden at navigere i et univers, der ofte kalder på hysteri og mystiske beslutning­er fra traenere og klubpraesi­denter. Han har fundet en solid base funderet i den familie, han har skabt med sin kone, Elina Gollert, parret har sammen to drenge, Milas og Viggo, og man skal ikke tale laenge med Simon Kjaer, før man finder ud af, at det er det vigtigste i hans liv.

»Det er en god dag, når jeg ved, jeg har gjort alt,« sagde han i et interview til Jyllands-Posten inden EM på en arbejdsdag, da han havde kørt sine drenge i skole, tilbragt dagen på klubbens anlaeg og var på vej ud for at hente drengene igen sidst på eftermidda­gen.

Under VM i Rusland fortalte Jonas Knudsen de andre, at han var blevet far. Simon Kjaer spurgte sin forsvarsko­llega, om der var noget, han havde behov for, og da Jonas Knudsen ikke kunne lokalisere et rutefly hjem til konen og den nyfødte, stak Simon Kjaer hovedet sammen med

Kasper Schmeichel og Christian Eriksen og lejede et privatfly, så Jonas Knudsen kunne flyve hurtigst muligt hjem til den lykkelige begivenhed.

Dramaet i Parken

Spillerne på det danske landshold har laenge kendt til Simon Kjaers rolle som en alfaderlig figur, resten af verden opdagede det i sommer, da Simon Kjaer pludselig så sin bedste ven, Christian Eriksen, falde om i Parken med hjertestop. Simon Kjaer var hurtigt fremme, dernaest trøstede han Christian Eriksens kaereste, Sabrina Kvist Jensen, sammen med Kasper Schmeichel.

Simon Kjaers måde at favne på er blevet hyldet over alt både i og uden for fodboldmil­jøet, da de hjerteskae­rende billeder fra Parken dukkede op. Den danske anfører har ikke et behov for at fremstå på en bestemt facon, men er sig selv, autentisk.

Det var han også, da han i den ulyksalige EM-kamp mod Finland hurtigt bad om at blive skiftet ud, da kampen var blevet genoptaget. Pludselig var der noget, som var vigtigere end fodbold.

»Jeg har kaempe respekt for ham. Både som spiller og menneske. Han er et forbillede for mig. Han er lidt af den gamle skole. Han kalder en spade for en spade,« lyder landsholds­kollega Thomas Delaneys karakteris­tik af sin anfører, som ganske typisk forklarede, at nominering­en til Ballon d’Or animerede ham yderligere til at hjaelpe sine kammerater på og uden for banen både i Milan og på landsholde­t.

Forleden i Moldova spillede Simon Kjaer sin landskamp nummer 116, den naeste er mod Østrig, når Danmark endegyldig­t kan sikre sig en plads ved VM i Qatar naeste år.

»Tirsdag aften kan og skal blive magisk,« sagde Simon Kjaer, der inden EM prøvede at forklare sin tilgang til at spille fodbold: »Min indsats afhaenger af holdet. Holdet er det vigtigste. Praemissen for, at jeg skal gøre det godt, er, at holdet fungerer optimalt.«

Begge dele er i den grad blevet opfyldt i et begivenhed­srigt år for dansk fodbold.

Min indsats afhaenger af holdet. Holdet er det vigtigste. Praemissen for, at jeg skal gøre det godt, er, at holdet fungerer optimalt. SIMON KJAER, ANFØRER FOR DANMARK

 ?? ?? Simon Kjaer venter på, at det bliver hans tur til at svare på spørgsmål ved et møde med pressen under EM.
Foto: Lars Poulsen
Simon Kjaer venter på, at det bliver hans tur til at svare på spørgsmål ved et møde med pressen under EM. Foto: Lars Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark