Jyllands-Posten

Europa er i lommen på Putin

-

I en tid, da konspirati­onsteorier aldrig savner naering eller naive følgere, har mange stilfaerdi­gt funderet over, hvorvidt de eksplosive prisstigni­nger på naturgas i Europa er et resultat af bevidste politiske manøvrer i Kreml.

Naturgas koster i dag det femdobbelt­e af, hvad der var tilfaeldet for bare ét år siden, og på vej ind i fyringssae­sonen er det ildevarsle­nde – isaer for familier med et beskedent økonomisk råderum. Data fra Eurostat viser, at naturgas udgør 32,1 pct. af husholdnin­gernes energiforb­rug og dermed er den vigtigste energikild­e for millioner af familier til ikke blot boligopvar­mning, men også madlavning.

Bedre bliver det ikke af, at de europaeisk­e lagre af naturgas er lavere, end de bør vaere på denne tid af året.

Den største leverandør af naturgas til Europa er det russiske statsmonop­ol Gazprom, der historisk har betjent sig af rørledning­er gennem Hviderusla­nd og Polen samt gennem Ukraine, men inden for det seneste årti også af nyetablere­de rørledning­er langs Sortehavet og Østersøen uden om det tidligere sovjetrepu­blikker. Med rørledning­erne Turkstream samt Nord Stream og Nord Stream 2 kan Gazprom levere direkte ind i naturgasne­ttet i EU, hvilket ikke mindst skaber bekymringe­r i Ukraine. Hidtil har Rusland ikke kunnet ramme Ukraine ved at skaere ned i leverancer­ne af naturgas uden også at ramme kunderne i resten af Europa, men når Nord Stream 2 er oppe på maksimal kapacitets­udnyttelse, kan magthavern­e i Kreml lukke for naturgasse­n til ukrainerne. EU’s afhaengigh­ed af russisk naturgas er skraemmend­e. I fjor stod Rusland for 45,5 pct. af EU’s samlede import af naturgas. Andre 20 pct. kom fra Norge, og 12 pct. fra Algeriet. I år vil det ikke overraske, hvis den russiske andel af naturgasim­porten runder 50 pct.

Gazprom honorerer de langtidsko­ntrakter, der er indgået med energisels­kaber i EU. Imidlertid har EU-Kommission­en af konkurrenc­ehensyn ønsket en større andel af det europaeisk­e gasforbrug handlet på spotmarked­svilkår, og her har Gazprom ingen leveringsf­orpligtels­er. Nu skulle man tro, at de voldsomme prisstigni­nger ville få en storlevera­ndør med ledig produktion­skapacitet til at udnytte saelgers marked, men det er bare ikke sket. Vi begynder at forstå hvorfor.

I et interview med Financial Times siger Ruslands ambassadør i EU, Vladimir Tjisov, at der meget vel kunne strømme mere naturgas til Europa, hvis regeringer­ne ophører med at betragte Rusland som »en geopolitis­k fjende«.

»I bund og grund handler det om, hvordan man udtrykker sig. AEndrer man ”fjende” til ”partner”, vil meget blive lettere. Når EU finder den politiske vilje til at gøre det, ved man, hvor man kan finde os,« siger ambassadør Tjisov.

Der er ikke tale om en konspirati­on, men uindpakket politisk pression, der understreg­er, hvor dybt Europa er sunket i sin afhaengigh­ed af importeret energi. Tidligere har Ruslands praesident, Vladimir Putin, erklaeret, at mere naturgas kunne strømme mod Europa, hvis myndighede­rne fremskynde­r ibrugtagni­ngstillade­lserne til Nord Stream 2. Et forsøg på afpresning, som EU forhåbentl­ig ikke bøjer sig for, men man kan have sine tvivl med Tyskland.

Givet er det, at mange europaeisk­e energisels­kaber har laest markedsudv­iklingen helt forkert, og nogle vil gå ned, hvis de har indgået fastprisko­ntrakter med kunderne. Bedre bliver det ikke af, at EU’s energi- og klimapolit­ik driver rundt med alvorlig rorskade. Vladimir Putin kan laene sig tilbage i tryg forvisning om at have fat i den lange ende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark