Jyllands-Posten

Skal vi have polsk parlament eller forpligten­de samarbejde i Europa?

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Nogen overraskel­se kan det ikke vaere for Polen, at EU-Domstolen eksisterer, og at den har magt til at afsige domme, som undertiden kan komme på tvaers af nationale interesser. Domstolen blev født med Det Europaeisk­e Kul- og Stålfaelle­sskab i 1952. Hele idéen med det, som først udviklede sig til EF og siden EU, var, at de stridende europaeisk­e lande skulle indgå i et forpligten­de samarbejde.

Derfor blev det født med Den Høje Myndighed (siden kommission­en), og derfor blev det født med en domstol, som skulle vaere vogter af den nye retsorden. Og derfor er EU et anderledes internatio­nalt samarbejde end andre internatio­nale organisati­oner.

Domstolen kan ikke strø om sig med domme på kryds og tvaers, men er bundet af de kompetence­r, som EU’s traktater giver den. De opstår ikke ud af den blå luft, men efter forhandlin­g og siden ratificeri­ng i medlemssta­terne.

Forløberen for EU blev født i en tid, da Europas nationalst­ater havde vaeret gennem to store krige. Franske Jean Monnet var fra begyndelse­n opsat på, at samarbejde­t skulle underlaegg­es en overstatsl­ig kontrol – et rent mellemstat­sligt samarbejde kunne erfaringsm­aessigt hurtigt støde mod en massiv mur af nationale saerintere­sser.

Meget vand er løbet i EU-åen siden 1950’erne, også for meget, vil mange haevde. Diskussion­en om EU kontra nationalst­aterne står sjaeldent stille, ord som naerhedspr­incip, kompetence­katalog, EU i flere hastighede­r eller hegnspaele for EU er alle produkter af overveDet jelser om, hvor nationalst­atens kompetence hører op, og hvor EU tager over. Eller omvendt. En debat, som ikke mindst danskerne er traenede i. Med noget naer rekord i folkeafste­mninger om EU-traktater så har der vaeret ganske mange lejlighede­r til at saette spørgsmåls­tegn ved, hvor graensen går.

Set i det lys er polakkerne novicer. Da Danmark i 1972 stemte sig ind i EF, så de mod Moskva og kom først med i EU i 2004. Under de lange forhandlin­ger op til medlemskab­et blev Polen og andre tidligere Warszawapa­gt-lande stillet spørgsmåle­t: Hvad siger I til at skifte Moskva ud med Bruxelles? Svaret var: Der er én markant forskel: Fra Moskva blev der udstedt ordrer. I Bruxelles sidder vi med ved bordet og har indflydels­e på beslutning­erne.

forhold er ikke aendret, heller ikke for Polen. Og heller ikke, selv om det i dag er almindelig­t anerkendt, at nationalst­aten har større betydning end det, som de mest integratio­nsivrige europaeere drømte om.

Nu har Polens forfatning­sdomstol besluttet sig for, at den vil staekke EU-Domstolens raekkevidd­e, og det har forventeli­gt udløst ramaskrig i Bruxelles og blandede reaktioner i Polen, hvor EU-tilhaenger­e søndag havde indkaldt til demonstrat­ion med prominente talere som Lech Walesa, der tidligere har advaret mod, at Polens regering med Lov og Retfaerdig­hedspartie­t risikerer at ødelaegge EU indefra.

De polakker – og andre – som nu hepper ukritisk på den polske forfatning­sdomstol og den suveraene nationalst­at, bør stille sig et spørgsmål. Hvad nu, hvis Tyskland nåede frem til samme konklusion som Polen og tilsidesat­te forpligtel­serne? Ville det i laengden vaere til Polens fordel? Eller sagt på en anden måde: Hvad er bedst for Polen – et EU med en forpligten­de domstol eller et EU organisere­t som et polsk parlament? Som det hedder om de knap 300 år, da ethvert medlem af parlamente­t kunne nedlaegge veto. Det kom der ikke nogen beslutning­er ud af.

Diskussion­en om EU kontra nationalst­aterne står sjaeldent stille.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark