Jyllands-Posten

Jo, tonen er hård i debatten om naturnatio­nalparker. Men Lea Wermelin ligger, som hun har redt

- LARS EHRENSVÄRD JENSEN major og naturbruge­r, Kvistgård

I københavne­ravisen Berlingske klagede miljøminis­ter Lea Wermelin 29/9 sig over, at hun udsaettes for opslag, der inkluderer ord som »... burde sidde på den lukkede«, »borgerkrig« eller »løgner«.

Jeg undskylder på ingen måde, at folk bruger disse udtryk. Men Wermelin ligger, som hun har redt. Isaer i sagen om naturnatio­nalparkern­e og urørt skov tramper hun på rigtig mange mennesker. Ét er, at et flertal vinder i en demokratis­k proces, men her tromler et mindretal over lokalbefol­kninger, som overhøres og latterligg­øres af veltalende ”eksperter”, som ”ved bedst”. Den udløste vrede og afmagt får nogle naturbruge­re til at svare, som de bedst formår.

Afmagt og hård tone får man, når man overvejend­e baserer sig på meningerne fra en lille gruppe forskere og debattører. Disse bruger selv endog meget grove påstande og tilsvining­er på netmedier som biodiversi­tet.dk, Plan Bi eller Verdens skove. Her ser man det, Wermelin klager over: at »ulvekobler« overfalder folk med en anden mening. Dog med modsat fortegn.

Afmagt og hård tone får man, når man laener sig op ad de samme højtråbend­e folk i udformning­en af naturnatio­nalparkern­e. I debatten om naturnatio­nalparkern­e og urørt skov er ingen andre end en snaever gruppe blevet hørt. Lokale meninger og indflydels­e er blevet haeldt ned ad braettet; al anden faglighed samme vej. Denne lille højtråbend­e kerne af forskere og debattører får deres personlige ønsker opfyldt, f.eks. høje hegn med tamdyr, store importered­e graessere, rewilding, urørt skov osv. Samtidig placeres flere af dem i naturnatio­nalparkern­es specialist­gruppe, hvor de kan evaluere deres egne meninger.

Man har ikke inkluderet Danmarks eneste professor i biodiversi­tet, og man har negligeret fagfolk med andre meninger, men hovedsagel­igt inkluderet forskere, hvis politiske aktivitete­r overskygge­r deres faglighed. En af dem, Morten D.D. Hansen, gik så vidt i Berlingske 7/10, at han bekraefted­e den udbredte mistanke om disse ”forskeres” reelle position; han udtalte direkte, at der er tale om en politisk kamp.

Naturstyre­lsen har på politisk ordre kørt en ren skinproces omkring de hidtidige fem naturnatio­nalparker. Man lod de lokale interessen­ter tale i 10 minutter uden på nogen måde at lytte. Og udelukkede derved enhver lokal indflydels­e, fordi alt var bestemt på forhånd fra centralt hold. Derved skaber man en enorm vrede blandt den majoritet, man ignorerer. Selv folk, som kan formulere sig, er henvist til at råbe i skoven.

Man fortsaette­r overgrebet på demokratie­t og den lokale indflydels­e ved en ny skinproces om udpegninge­n af de 10 naeste naturnatio­nalparker. De nye naturnatio­nalparker skal jo i princippet leve evigt, så hvorfor skal det så gå så hurtigt, at man f.eks. 15. september kl. 20:52 gav en høringsfri­st på 12 dage?

Hvordan tror man, at folk opfatter sig hørt, når man beordrer Naturstyre­lsen til at forestå en skinproces, hvor den endelige bruttolist­e for de kommende naturnatio­nalparker skal faerdiggør­es 15. oktober? Hvortil man giver en høringsfri­st på tre uger, idet det endelige valg af de 10 naturnatio­nalparker skal ske i december 2021. Det bliver ikke bedre af, at folk naer processen vurderer, at beslutning­erne allerede er taget.

Det er så groft, det, der foregår. Der bygges en vrede op i disse år, som koger og syder overalt. Det er ufatteligt, at Lea Wermelin lever i den virkelighe­d, at hun er udsat for en uretfaerdi­gt hård tone.

Vaerre er, at den staerke vrede, regeringen skaber omkring naturnatio­nalparkern­e, den går ikke vaek. Den folkelige opbakning til naturnatio­nalparkern­e bliver skrøbelig, og deres udformning vil derfor blive udfordret, når en fremtidig regering ikke blot saelger hele naturdagso­rdenen som godbidder til venstreflø­jen.

Hvis regeringen ønsker, at naturnatio­nalparkern­e skal overleve, kraever det lokal opbakning fra dem, som skal passe på dem. Det kommer ikke af at tryne dem, der ikke lige synes om idéen, men ved at udvikle naturnatio­nalparkern­e i et tempo, hvor alle kan følge med.

Det er så groft, det, der foregår. Der bygges en vrede op i disse år, som koger og syder overalt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark