Jyllands-Posten

Sådan stoppes laegesnyd

- NIELS JØRGEN LANGKILDE fhv. MF, formand, Patientfor­eningen, Sandholts Lyndelse

TV 2 har igen afsløret en laege i at snyde. Der er bl.a. skrevet fiktive regninger for opgaver, der aldrig er udført. 7,5 mio. kr. blev det til, og han vil ikke betale alle pengene tilbage.

Nu er 42 sager kendt – de fleste fra Region Hovedstade­n. Der er snydt for et tocifret millionbel­øb. Det er skraemmend­e store beløb, som vi skatteborg­ere skal betale. Men vaerre er det, at et par af laegerne har skrevet ikkeeksist­erende behandling­er ind i journalern­e. Taenk, hvad det kan betyde, hvis man får en forsikring­ssag. Forsikring­sselskabet kan måske med afsaet i journalen blokere for, at en patient får erstatning. Eller en laege kan give fejlbehand­ling med afsaet i journalen. Patientern­e kan også blive ramt ved, at de har fået journalfør­t, at de kan tåle bedøvelse, uden at man har testet det. Det er virkelig skraemmend­e. Den form for dokumentfa­lsk skal der slås hårdt ned på. Patientfor­eningen ønsker, at regionerne politianme­lder disse forhold.

Rigtig mange laegefejl er opdaget og anmeldt af patienter. Nogle af sagerne er også anmeldt af forargede kollegaer. Der skal lyde en tak for, at disse laegers moralske kompas er velfungere­nde. Den sparsomme stikprøvek­ontrol har fundet få sager. Patientfor­eningen formoder, at der er et ikke ubetydelig­t antal sager, som ikke er blevet opdaget. Systemet er let at misbruge. Hvem ville give andre adgang til ens bankkonto uden forudgåend­e godkendels­e? Det er reelt, hvad regionerne gør. Ingen ville vaelge en sådan bank. Patientfor­eningen ser følgende veje for at undgå snyd i fremtiden:

1. Snyd med patientjou­rnalerne skal meldes til politiet.

2. Der er behov for mere kontrol. Lad patientern­e løse det problem. Når patienten har vaeret til laegen, bør patienten fremover kvittere for en regning med det gule sygesikrin­gskort.

3. Navne på laeger, der snyder, skal offentligg­øres, så patientern­e kender dem, inden de vaelger laege. Pizzaejere og mange andre erhvervsdr­ivende må leve med at blive vurderet offentligt. Det må laeger også.

4. Patientfor­eningen anbefaler de berørte patienter selv at tjekke deres journaler og anmelde eventuelle fejl.

5. Myndighede­rne bør gennemgå de berørte journaler og få fejlene rettet.

6. It-kontrolsys­temerne skal opdateres, og kontrollan­ter skal reagere hurtigere på usaedvanli­ge fakturerin­ger.

7. Der bør overvejes at forenkle fakturerin­gssystemet. Mange laeger fejlkoder – også ubevidst. Måske skal der afregnes på tid, for det er i bund og grund laegens tid, som samfundet køber til patientern­e. Det vil vaere mere enkelt, lettere at administre­re og lettere at kontroller­e. Det vil også spare mange patienter for at gå til laegen to gange. Hyppigt hører Patientfor­eningen, at enkelte laeger siger, at patienten kun kan tale om et par skavanker pr. gang. For patienten haenger symptomern­e ofte sammen, så tag det i én konsultati­on. Og hvis der lønnes efter tid, så er det problem klaret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark