Jyllands-Posten

Den politiske sang er blevet hans varemaerke

Musiker Peter Abrahamsen har haft stort fokus på at italesaett­e samfundets uligheder i sin musik – og musikken spiller stadig.

-

Der kunne sagtens skrives sange og musik om sygeplejes­trejken, kampene i politik og mange andre samfundsre­levante emner. Men ingen gør det.

Det undrer sanger, komponist og musiker Peter Abrahamsen.

Igennem sin karriere har han gjort en dyd ud af at lave musik om netop politik. Han har blandt andet lavet musik til tekster fra arbejderdi­gterne Rudolf Nielsen og Carl Scharnberg.

Den politiske sang, som han kalder det, får ikke laengere den opmaerksom­hed, den burde.

»Ja, kig dig omkring, så kan du se. Der er nok at skrive om. Men jeg tror ikke, at de yngre generation­er synes, det er glorvaerdi­gt at synge om.«

»For det er jo ikke noget, man kommer i ugeaviser eller på tv for. Men det var naturligt engang, og det er det ikke mere. AErgerligt,« siger han.

Den dag i dag er det fortsat Peter Abrahamsen­s musik om politik, der bliver efterspurg­t. Det på trods af at hans karriere også har budt på meget andet.

Han har blandt andet drevet sit eget musikburea­u og pladeselsk­ab samt vaeret kunstneris­k leder af Gyldendals grammofonp­ladeselska­b Exlibris.

Andersen og Dissing

Selv ser han med stor glaede tilbage på sit arbejde med pladeselsk­abet, hvor han blandt andet var producer på albummet ”Svantes Viser” af Benny Andersen og Povl Dissing.

Selv om alderen siger 80 år, er Peter Abrahamsen ikke faerdig med at lave musik og optraede. Men det seneste halvandet år har foruden corona vaeret praeget af en hjerneryst­else, der har slået ham tilbage.

Han er dog ved at vaere ovenpå igen, og planen er derfor både optraedene­r og mere musik i den kommende tid. Også lektioner ved en guitarlaer­er har han genoptaget for at få pudset sit spil af.

»Nogle ville nok sige, jeg traenger til det,« bemaerker han med et grin.

I 20 år boede Peter Abrahamsen med sin hustru, Abelone Glahn, på en nedlagt skole på Falster. I marts flyttede de dog fra det 600 kvm store hus tilbage til København. Taettere på de seks børn og snart fire børnebørn.

Med flytningen blev det dog også til et endeligt med succeskonc­eptet ”Dagligstue­koncerter”, hvor parret en gang om måneden inviterede indenfor til koncert og gulerodska­ge i deres hjem.

Og faktisk modtog de en Danish Music Award som bedste spillested kåret af publikum i 2013.

 ?? ?? Fejringen af den runde fødselsdag skulle have vaeret "en lille fejring". Men hurtigt tilkendega­v 100 personer, at de kommer til festen, så der er hentet hjaelp fra sanger og komponist Peter Abrahamsen­s seks børn til at stå for festen. Foto: Lisbeth Holten/Free
Fejringen af den runde fødselsdag skulle have vaeret "en lille fejring". Men hurtigt tilkendega­v 100 personer, at de kommer til festen, så der er hentet hjaelp fra sanger og komponist Peter Abrahamsen­s seks børn til at stå for festen. Foto: Lisbeth Holten/Free

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark