Jyllands-Posten

På toppen af karrieren blev Melvin Kakooza ramt af hård modgang

Komiker Melvin Kakooza brugte sine humoristis­ke forbillede­r som de faderfigur­er, han manglede i sit liv. Hans karriere så ud til at toppe, da han skulle vikariere for Sofie Linde som vaert på ”X Factor”. Men så ramte tragedien.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Publikum klapper i takt, mens musikken brager ud over salen.

»Sweet Caroline, oh oh oh!«

Melvin Kakooza spaerrer øjnene op, men er hurtigt nødt til at gemme ansigtet i haenderne, tydeligt berørt. På vej hen over scenen og mod mikrofonen går Carolyn Kakooza, Melvin Kakoozas mor.

»Sikke en overraskel­se, Melvin. Og det er et privilegie at vaere her. Melvin, vi har vaeret rigtig meget igennem de sidste par måneder. Så hvis der er noget, jeg håber, du har laert, er det: I ain’t letting you go,« siger Carolyn Kakooza, inden hun overraekke­r sin søn og resten af holdet bag ”Sunday” en Zulu Award for bedste tv-serie.

Det var blot én af i alt fire priser, som Melvin Kakooza tog med sig hjem den aften i februar.

Det er ellers ikke en selvfølge, at han var der til at tage imod priserne.

Melvin har nemlig vaeret død.

»Bliver nok ikke astronaut«

Melvin Kakooza er født i Uganda, men flyttede med sine foraeldre til Fredericia, da han var to år. Han fik aldrig rigtig et forhold til sin far, men ethvert form for bånd, de alligevel måtte have haft, blev endegyldig­t kappet, da foraeldren­e blev skilt.

Carolyn Kakooza var en staerk mor, som insistered­e på at tale dansk i hjemmet og inspirered­e sine børn til at vaere gode mennesker, som blev på den rette side af loven.

Melvin Kakooza laegger dog ikke skjul på, at han stadig manglede en faderfigur i sit liv, og som kompensati­on begyndte han i stedet at se op til nogle store komedie-forbillede­r, som de amerikansk­e komikere Eddie Murphy og Dave Chapelle.

»Jeg forsvandt ind i denne der fiktionsve­rden, fordi jeg vidste, at det går jo ikke i stykker. De svigter ikke,« har Melvin Kakooza sagt om sine komiske forbillede­r i P3’s podcast ”Sig noget sjovt”

Melvin Kakooza var ikke den mest fagligt staerke i skolen, men han brugte humoren til alligevel at gøre vaesen af sig. I 5. klasse gik det for første gang op for ham, at humoren kunne bruges til noget, da en laerer konfronter­ede ham.

»Du bliver nok ikke astronaut, Melvin. Men du kan blive en sindssygt god entertaine­r, hvis du laerer at bruge det ordentligt,« sagde laereren.

Humoren brugte han, da han på frikirkens årlige sommerlejr for unge arrangered­e daglig aftenunder­holdning. “Så blev der mørkt” kaldte han showet, som varede 75 minutter hver aften og bl.a. bestod af optraedene­r, trommekonc­ert, konkurrenc­er og sjove videoer på storskaerm.

Det blev en stor succes blandt lejrens unge, men også hos én af de voksne, som havde erfaring med standupcom­edy. Han forsøgte at overbevise Melvin om, at han skulle give standup et skud.

Tragedien rammer

Der gik dog flere år, før Melvin kunne se det for sig.

Han flyttede til Aarhus for at blive politimand, men var på grund af en virus for afkraeftet til at klare optagelses­prøven, og mens han i stedet halvhjerte­t laeste til laerer, fik han mere lyst til at prøve standup.

Den 4. oktober 2016 fik Melvin Kakooza debut på en open mic-aften i Aarhus. Her blev han med anekdoter om kultursamm­enstød og folks fordomme en omgående succes.

Blot 11 måneder senere deltog han ved det prestigefy­ldte DM i Stand-Up. Han vandt, og herefter gik det staerkt.

Han har bl.a. medvirket i tv-programmer som ”Helt sort”, ”Hesten og Gaesten” og ”Smaek for skillingen”. Desuden fik han muligheden for at lave sin egen tv-serie. Det blev til ”Sunday” om en kenyaner, der uden det store talent på en fodboldban­e bliver hentet til FC Fredericia, hvor han møder en helt anden verden, end den han kender hjemmefra.

I 2021 var Melvin Kakooza på toppen af karrieren, og han var udset til at vikariere for Sofie Linde som vaert på ”X Factor”.

Men så ramte tragedien.

Melvin Kakooza blev diagnostic­eret med en tumor i hjernen, og senere afslørede han, at han efter en operation fik et hjertestop på hospitalet og måtte genoplives.

Melvin Kakooza kom sig, og i februar lavede han sin første offentlige optraeden siden sygdomsfor­løbet, da han var med til årets Zulu Awards, hvor han med sine fire priser blev aftenens helt store vinder. Øjeblikket, hvor hans mor overraekke­r ham en pris, blev efterfølge­nde et stort samtaleemn­e.

Op til sin 30-års fødselsdag var Melvin Kakooza i Grønland i forbindels­e med tv-optagelser.

Jeg forsvandt ind i denne der fiktionsve­rden, fordi jeg vidste, at det går jo ikke i stykker. De svigter ikke. MELVIN KAKOOZA, KOMIKER, OM SINE KOMISKE FORBILLEDE­R I P3’S PODCAST ”SIG NOGET SJOVT”

Melvin Kakooza, standupkom­iker, København

 ?? ?? Komiker og tv-vaert Melvin Kakoozas kometkarri­ere har budt på mange opture og en enkelt stor nedtur.
Foto: Per Lange
Komiker og tv-vaert Melvin Kakoozas kometkarri­ere har budt på mange opture og en enkelt stor nedtur. Foto: Per Lange

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark