Jyllands-Posten

Pensionsse­lskaberne har klaret sig solidt i årets første ni måneder

Pensionsku­nder med middel risiko og 20 år til pension har i gennemsnit fået mere end 10 pct. i afkast på ni måneder.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

2021 har vaeret et godt år for de danske pensionsku­nder. Det viser en analyse fra den uafhaengig­e investerin­gsekspert og -rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen, der har opgjort afkastet i de danske pensionsse­lskaber i de første ni måneder af året.

For kunder med livscyklus­produkter i markedsren­te med en middel risiko og 20 år til pension har året indtil nu i gennemsnit givet et afkast på 10,9 pct.

»Det er meget fine afkast. Selv om det gik lidt tilbage i september, er helhedsind­trykket stadig solidt, og mange pensionsfo­rmuer er taet på toppen,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

I modsaetnin­g til tidligere år er det ikke både obligation­sog aktiemarke­det, der har bidraget til afkastet. I år har det primaert vaeret aktiemarke­det, som har trukket op. Og så har alternativ­e investerin­ger også trukket op i afkastet.

»Der er ingen tvivl om, at finansmark­ederne har udviklet sig meget forskellig­t i år. Mange obligation­er ligger omkring nul i afkast, mens aktierne er steget 20 pct. Det er i høj grad allokering­en, der er afgørende for rangeringe­n i år, alt efter hvordan pensionsse­lskaberne har valgt at placere pengene,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

I toppen af listen finder man Industrien­s Pension, hvor afkastet i årets første tre kvartaler lyder på 16,5 pct. Herfra lyder det, at det saerligt er to ting, der har trukket afkastet op.

Købekrafte­n skal bevares

»Vores investerin­ger i private equity og infrastruk­tur har ikke gjort det lige så godt som vores noterede aktier de seneste to år, men nu har de for alvor catchet up,« forklarer Peter Lindegaard, der er investerin­gsdirektør i Industrien­s Pension.

»Derudover har pensionska­ssen en såkaldt realafkast­målsaetnin­g. Pensionska­ssen prøver med andre ord at opnå et højt realafkast og bevare medlemmern­es købekraft,« tilføjer han.

»Det betyder, at vi har en inflations­afdaekning, som i et vist omfang daekker, hvis købekrafte­n bliver udhulet af stigende inflation. Sidste år var det ikke med til at øge afkastet, men i år har det øget afkastet kraftigt,« siger Peter Lindegaard.

En anelse laengere nede ad listen finder man Danica Pension, hvor afkastet frem til udgangen af september lyder på 11,6 pct.

»Det er primaert aktiemarke­det, der har bidraget til afkastet i år. For vores vedkommend­e har alternativ­e investerin­ger i høj grad også bidraget. Markedet har vaeret massivt praeget af børsnoteri­nger. Det har vi nydt godt af på private equity-siden i flere tilfaelde, og i andre tilfaelde har vi også vaeret med i de rigtige børsnoteri­nger,« siger Poul Kobberup, der er investerin­gsdirektør i Danica Pension.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark