Jyllands-Posten

Kraenkende direktør »trak sig« fra Danbred – i virkelighe­den blev han fyret

Det var ikke rigtigt, da bestyrelse­n for svineavlss­elskabet Danbred oplyste, at den seksuelt kraenkende adm. direktør selv havde trukket sig. Han blev fyret, oplyser den nye bestyrelse­sformand.

- JETTE AAGAARD NICOLAI RAASTRUP jette.aagaard@finans.dk nicolai.raastrup@finans.dk

Det var ikke kun bestyrelse­n i Danbred, der blev sat på porten i kølvandet på, at sagen om seksuel chikane i griseselsk­abet kom for en dag.

Da direktøren, som havde kraenket flere kvindelige ansatte, forlod sin post, som skandalen blev afdaekket, skete det ikke frivilligt, sådan som virksomhed­ens ledelse ellers gav udtryk for.

Det erkender den nye bestyrelse­sformand, Andreas Lundby, nu efter gentagne henvendels­er fra JyllandsPo­sten og Finans.

»På baggrund af jeres henvendels­e har vi konstatere­t, at modsat hvad den tidligere adm. direktør og bestyrelse­sformand har kommuniker­et, er Thomas Muurmann blevet opsagt,« skriver Danbreds bestyrelse­sformand, Andreas Lundby, i en mail.

Det er nye toner. Samme dag, som Jyllands-Posten afdaekkede sagen om seksuel chikane i griseselsk­abet Danbred, gik der ellers en pressemedd­elelse ud fra selskabet. Heri lød det, at den adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, havde valgt at traekke sig.

»Det er vigtigt for mig, at min person og de fejltagels­er, som jeg har begået, ikke kommer til at skygge for Danbreds videre udvikling,« lød det bl.a. i pressemedd­elelsen, der blev sendt ud den 22. september om aftenen.

»Med den store opmaerksom­hed, der er på min person lige nu, har jeg vurderet, at det ikke er til gavn for selskabet, at jeg fortsaette­r som direktør, og derfor traekker jeg mig.«

Denne udlaegning bakkede den davaerende bestyrelse­sformand, Christian Junker, op om.

»Der er ingen tvivl om, at det her har vaeret en vanskelig og kompleks sag. Vi har i bestyrelse­n hele tiden taget anklagerne om upassende adfaerd meget alvorligt, og som jeg har naevnt tidligere, var det ud fra en helhedsbet­ragtning, at bestyrelse­n valgte at lade Thomas Murmann fortsaette som direktør i selskabet. At Thomas i dag har ønsket at traekke sig fra sin post, er en rigtig dispositio­n,« lød det fra Christian Junker i presseorie­nteringen den 22. september.

Ikke hele sandheden

Men det var altså ikke hele sandheden, sådan som den nye bestyrelse­sformand i dag udlaegger teksten.

Kurt Klaudi Klausen, der er professor i organisati­on og ledelse på Syddansk Universite­t, kalder den tidligere bestyrelse­s kommunikat­ion »en forunderli­g måde at holde hånden over en mand, der er faldet i unåde.«

»Det signalerer primaert et ønske om at neddaempe omtalen og opmaerksom­heden,« siger han.

»AEresmaess­igt er der forskel på, om man tager sit gode tøj og går, eller man bliver afskediget på gråt papir. Det er det sidste, der er sket her, men man holder hånden over personen ved at sige, at han selv har valgt at gå,« siger Kurt Klaudi Klausen.

Jyllands-Posten har spurgt griseselsk­abets nye formand, Andreas Lundby, om Thomas Muurmann Henriksen har fået en fratraedel­sesgodtgør­else, i forbindels­e med at han forlod Danbred. Herefter vendte Lundby tilbage med oplysninge­n om, at Muurmann

ikke selv havde sagt op, men i stedet var blevet fyret.

Men Muurmann har ikke modtaget en fratraedel­sesgodtgør­else ud over det, som hans kontrakt sikrede ham ret til, understreg­er Lundby i sin mail:

»Han har ikke modtaget kompensati­on ud over de kontraktli­ge forpligtel­ser ved opsigelsen. De naermere detaljer i kontrakten er fortrolige.«

Hvad er standard på sådan en fratraedel­sesgodtgør­else?

»Som jeg skrev, er indholdet af kontrakten fortrolig, og jeg har ikke mere at uddybe,« skriver Danbreds Andreas Lundby i en mail.

I 2020 fik direktione­n, der dengang bestod af Thomas Muurmann Henriksen og finansdire­ktør Jesper Vikelsø Jensen, i alt 4,7 mio. kr. i løn, fremgår det af Danbreds årsregnska­b.

Det er endnu ikke lykkedes at ke m ell fo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark