Jyllands-Posten

Regning for højere energipris­er lander hos kunderne

Triplenine Group bruger kul og gas, når industrifi­sk skal omdannes til fiskemel og fiskeolie. Derfor rammer de skyhøje energipris­er fiskekonce­rnen hårdt.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Energipris­ernes himmelflug­t traekker en stor millionreg­ning med sig til Esbjerg, hvor en af verdens største fiskekonce­rner har sit internatio­nale hovedkvart­er.

»Vi taler om et stort millionbel­øb,« siger Jes Bjerregaar­d, topchef i Triplenine Group, der producerer fiskemel og fiskeolie på fabrikker i Danmark, Norge og Chile.

At omdanne industrifi­sk til fiskemel og fiskeolie er en meget energikrae­vende proces, som i dag foregår ved brug af kul og gas.

Derfor er Jes Bjerregaar­d også vant til, at energipris­erne fylder en del i omkostning­sbudgettet.

»Vi er vant til, at kvoter og priserne på fisk, fiskemel og fiskeolie kører meget op og ned. Vi er også vant til at håndtere energipris­erne, ligesom valutakurs­er spiller ind. Der er mange faktorer, som har enormt stor betydning for os. Men det her har vi aldrig nogensinde set før. Det er helt uden for skiven,« siger Jes Bjerregaar­d med henvisning til isaer gasprisen, der siden nytår er 10-doblet.

Jernstøber­iet Mat Dania i Aars fortalte for nylig til Jyllands-Posten, at energipris­chokket vil efterlade virksomhed­en med en ekstraregn­ing i 2021 i størrelses­ordenen 15-20 mio. kr.

Kurs mod kunderne

Jes Bjerregaar­d ønsker ikke at saette tal på den lurende ekstraregn­ing til Triplenine Group, men slår fast, at der er tale om en vaesentlig omkostning, som vil »have en vis påvirkning« af 2021-resultatet.

Når det er sagt, har regningen for de galopperen­de energipris­er først og fremmest kurs mod kunderne, lyder det.

»Vi er nødt til at vaelte det her over på kunderne. Andet er der ikke at gøre for os. Men vi får ikke lov til at vaere dyrere end markedet,« siger Jes

Bjerregaar­d og peger på, at situatione­n heldigvis ikke er saeregen for Triplenine Group.

»Alle i vores branche er i samme båd som os. I hvert fald når det gaelder vores konkurrent­er i Europa,« siger den vestjyske topchef.

Ekstraordi­naer situation

Derfor håber han, at man gennem en åben dialog med kunderne kan få skabt forståelse for, at de skal vaere med til at daekke merregning­en, fordi der er tale om en helt ekstraordi­naer situation, som ingen kunne have forudset.

Tror du, I får held til at vaelte hele regningen over på kunderne?

»På den korte bane bliver det vanskeligt at få til at ske fuldt ud,« erkender Jes Bjerregaar­d.

De skyhøje energipris­er betyder samtidig, at koncernen, som i 2020 omsatte for 2,2 mia. kr. med et overskud før skat på 148 mio. kr., vil forcere planlagte energiopti­meringer og arbejdet med at finde alternativ­e energiløsn­inger til den nuvaerende produktion.

Udfordring­en er, at der her og nu ikke findes brugbare alternativ­er til kul og gas, når industrifi­sk skal koges, tørres og

og mens de høje elpriser gavner kraftvaerk­erne, slår de ikke igennem i koncernens store vindforret­ning, fordi afregnings­prisen på den producered­e vind-el ligger fast.

»Så uanset hvordan elprisen udvikler sig, får Ørsted ikke en ekstra indtjening i vindforret­ningen,« siger Per Fogh.

Vaerker kører på fuldt blus

Ørsted oplyser i forbindels­e med den øjeblikkel­ige situation i energimark­edet, at koncernens kraftvaerk­er »byder ind med al den kapacitet, de har til rådighed«, men har ellers ingen kommentare­r til udviklinge­n på grund af den foreståend­e fremlaegge­lse af 3. kvartalsre­gnskabet, der finder sted den 3. november.

For fjernvarme­kunderne i bl.a. Aarhus, Herning og København betyder Ørstedvaer­kernes skifte til biomasse stabile varmeprise­r.

Modsat gasfyrede fjernvarme­vaerker, der allerede har varslet eller står over for at skulle varsle prisstigni­nger som følge af markant dyrere naturgas, glider den øjeblikkel­ige panik på energimark­ederne fuldstaend­ig af på biomassepr­iserne og dermed forbrugern­es varmeregni­nger.

 ?? ??
 ?? ?? Det er blevet dyrere at vaere dansker. Inflatione­n steg i september 2,2 pct. i forhold til samme måned for et år siden.
Det er blevet dyrere at vaere dansker. Inflatione­n steg i september 2,2 pct. i forhold til samme måned for et år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark