Jyllands-Posten

Biogasprod­ucenter kan endelig se frem til overskud

Biogasbran­chen har udsigt til det første år med solide overskud.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Gasprisens himmelflug­t giver nu udsigt til det første år nogensinde med solide overskud for biogasprod­ucenterne. Branchen regner af samme grund med at miste tilskud for 2,2 mia. kr. for de kommende to år.

»Som branche havde vi i 2019 et år med samlet underskud. I 2020 gik regnskabet i nul igen som et gennemsnit, hvor der var nogle, som leverede et godt resultat, og andre, der slog et hul i jorden. Og her i 2021 tjener alle penge,« fortaeller direktør Frank Rosager fra branchefor­eningen Biogas Danmark.

Hos energisels­kabernes interesseo­rganisatio­n, Dansk Energi, har chefkonsul­ent Morten Stryg set på gasprisen i forhold til det, som det i gennemsnit koster at producere biogas.

»Lige nu ligger naturgaspr­isen markant højere, end det koster at producere biogas. Og om et år er der udsigt til, at naturgaspr­isen fortsat kan vaere på niveau med eller højere end produktion­sprisen på biogas,« siger Morten Stryg.

De tårnhøje gaspriser har ifølge Frank Rosager fra Biogas Danmark fået myndighede­rne til at udstede en støtteprog­nose for biogaserhv­ervet, der peger mod et fald i den årlige støtte på 1,1 mia. kr. for såvel 2022 som 2023. Samtidig vokser biogassens andel af det samlede danske gasforbrug. Og i øjeblikket er udviklinge­n foruden de tårnhøje naturgaspr­iser hjulpet på vej af stadig bedre adgang til råvarer.

»Vi har under corona haft en mangelsitu­ation for biomasse. Men efter genåbninge­n har vi nu igen fået godt gang i leverancer af madspild fra restaurant­erne. Og stadig flere kommuner er kommet med inden for sortering af husholdnin­gsaffald. På andre områder som eksempelvi­s import af olivenrest­produkter og solsikkesk­aller haenger økonomien stadig ikke sammen på grund af høje fragtrater,« siger Frank Rosager.

Fra minus til plus

Danmarks største producent af biogas, Nature Energy med hovedkvart­er i Odense, kom ud af 2020 med et underskud på 64 mio. kr. af en omsaetning på 898 mio. kr. Nu vender minus til plus på trods af fortsat meget store afskrivnin­ger på nyopførte anlaeg. Men ifølge adm. direktør Ole Hvelplund er det dog ikke en rose uden torne.

»Vi har ikke hele resultatet for i år klart endnu. Selvfølgel­ig har gasprisern­e vaeret meget gode, men det har også vaeret svaert at skaffe nok biomasse. Konkret regner vi med at ende året med en omsaetning på omkring 1 mia. kr. og et tocifret millionbel­øb på bundlinjen,« vurderer Ole Hvelplund.

Bundlinjen for 2022 og 2023 er ifølge Ole Hvelplund svaerere at spå om. Dels fordi selskabet ikke kender den fremtidige gaspris og kun prissikrer en del af produktion­en for 2022. Dels fordi selskabet pga. de meget høje nuvaerende gaspriser får skåret vaesentlig­t i sine tildelte statstilsk­ud for såvel 2022 som 2023.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark