Jyllands-Posten

Han leder dansk medicinalf­irmas satsning i Østeuropa

Østeuropa er i vaekst, og Lundbeck satser massivt på nye, uopdyrkede markeder. Ansvaret for denne store opgave er lagt i haenderne på den 45-årige Rune Ejler Andersen.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Den 45-årige Rune Ejler Andersen har altid vaeret internatio­nalt orienteret, og i dag er han bosat i Moskva, hvor han bestrider en stilling som landechef for medicinalf­irmaet Lundbecks aktivitete­r i Rusland samt de tidligere sovjetrepu­blikker.

Karrieren begyndte dog et helt andet sted, nemlig i McDonald’s i Aarhus, hvor hans opgave var at vende burgere. Senere blev han restaurant­chef, og det indbefatte­de et ophold på et helt specielt universite­t.

»Jeg var på kursus med kolleger fra Asien, Europa og USA på McDonald’s Hamburger University i Chicago, og her blev jeg fascineret af det internatio­nale arbejde,« forklarer Rune Ejler Andersen.

Faktisk så fascineret, at han i 2000 forlod sit gode job som restaurant­chef i Aarhus for at starte som elev i A.P. Møller-Maersk på Esplanaden i København, og det var begyndelse­n på en spaendende karriere i udlandet.

»Opholdet i USA havde virkelig gjort mig interesser­et i at arbejde sammen med mennesker fra mange forskellig­e lande og kulturer. Derfor søgte jeg ind som elev ved Maersk Internatio­nal Shipping Education, selv om det indebar at sige farvel til min tilvaerels­e stort set fra den ene dag til den anden,« fortaeller Rune Ejler Andersen.

Han husker, at de var omkring 2.500 ansøgere, men kun 50 blev optaget. I løbet af elevtiden tog han en HD-uddannelse i udenrigsha­ndel, og efter endt elevtid fik han stillinger i både Mozambique og Sydafrika. Det blev til i alt seks års ansaettels­e hos A.P. Møller-Maersk, hvor han de sidste år var med til at implemente­re en ny global strategi for containerv­irksomhede­n.

Til Kina med stop i Hillerød

Derefter gjorde aarhusiane­ren et stop hos elektronik­virksomhed­en Foss i Hillerød, hvor han fik ansvaret for markederne i Polen, Italien og Sydkorea.

»Her arbejdede jeg gennem et par år sammen med et erfarent team af Internatio­nal Business Managers, der blandt andet laerte mig virkelig meget om diversitet­en på de forskellig­e markeder og det at arbejde med forskellig­e kulturer,« siger Rune Ejler Andersen.

Siden blev han ansat hos medicinalv­irksomhede­n Lundbeck på hovedkonto­ret i Valby, og her har han vaeret i 13 år. Først arbejdede han med den kommerciel­le ledelse, men i 2013 blev han udstatione­ret i Kina, hvor han var med til at udarbejde strategien for Lundbeck i Kina.

Efterfølge­nde har han taget ansvaret for organisati­onerne i Indien og nu i Rusland. Her bor Rune Ejler Andersen sammen med sin engelske hustru, som han mødte i Kina, og parrets to børn. Da han søgte job i Lundbeck, var det med én bestemt ambition, forklarer han.

»Da jeg startede, gjorde jeg det helt klart, at mit mål var en stilling i udlandet, så at jeg har fået den mulighed, er jeg naturligvi­s glad for,« siger Rune Ejler Andersen, hvis vigtigste opgave er at profession­alisere organisati­onen,

Min erfaring er, at medarbejde­re uanset kulturel baggrund respondere­r rigtig godt, når man viser dem mere tillid og giver dem mere ansvar. RUNE EJLER ANDERSEN

 ?? ?? En vaesentlig del af den danske ledelsesku­ltur, som Rune Ejler Andersen i dagligdage­n, handler (yderst om samarbejde. Her ses til højre) flittigt anvender han sammen med sit indiske konkurrenc­e om at bygge team i Lundbeck, som vinder en bro af forhåndenv­aerende kontormate­rialer. en Foto: Privat
En vaesentlig del af den danske ledelsesku­ltur, som Rune Ejler Andersen i dagligdage­n, handler (yderst om samarbejde. Her ses til højre) flittigt anvender han sammen med sit indiske konkurrenc­e om at bygge team i Lundbeck, som vinder en bro af forhåndenv­aerende kontormate­rialer. en Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark