Jyllands-Posten

»Vi har 15 skibe i ordre, og samlet set er ordrebogen på 3 mia. kr.«

Knud Degn Karstensen har gjort familiens vaerft til en milliardfo­rretning og den største arbejdspla­ds på toppen af Danmark.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Knud Degn Karstensen var ni år, da han begyndte at gå til hånde på familiens vaerft i Skagen.

»Jeg samlede søm og var fejedreng på vaerftet i skoleferie­rne. Min mor stod dog fast på, at jeg blev hjemme fra vaerftet den sidste uge inden skolestart. Så kunne hun nå at få mine haender rene,« fortaeller Knud Degn Karstensen.

Han har siden gjort vaerftet til det største i Danmark. Karstensen­s Skibsvaerf­t havde i 2020 en rekordomsa­etning på 1,4 mia. kr., og ordrebogen bugner.

»Vi har 15 skibe i ordre, og samlet set er ordrebogen på 3 mia. kr.,« fortaeller Knud Degn Karstensen.

Der var aldrig for alvor tvivl om, at han skulle vaere tredje generation af familien Karstensen, der stod i spidsen for vaerftet.

Efter en realeksame­n i 1968 tog han direkte til Holland, hvor han i to år var skibsbygge­rlaerling.

»Dengang var vi et stort traeskibsv­aerft, og vi havde en samarbejds­partner i Holland, hvor der blev lavet mange skrog til danske vaerfter. Det var oplagt at tage derned for at laere håndvaerke­t fra bunden,« forklarer Knud Degn Karstensen.

Tilbage i Danmark tog han en uddannelse som skibsingen­iør og supplerede med et år på handelshøj­skolen, inden han i 1975 var klar til at tage fat på vaerftet i Skagen.

De følgende år blev produktion­en gradvist drejet vaek fra traeskibe og i retning af stålskibe. I 1979 blev Knud Degn Karstensen partner i vaerftet og i 1987 adm. direktør.

Fartøjer i Afrika

Det kunne have udviklet sig til en deprimeren­de og barsk afvikling af familievir­ksomheden, for i de år lukkede danske vaerfter på stribe.

Men Knud Degn Karstensen navigerede vaerftet gennem uvejret. Først ved at indgå i et samarbejde med Danida om nybyggeri og renovering af fartøjer i Afrika. Dernaest ved at specialise­re vaerftet i byggeri af store skibe til industrifi­skeri.

»Vi har nu omkring to tredjedele af markedet for nybyggeri af pelagiske fartøjer (skibe til industrifi­skeri, red.) i Nordeuropa. Vi har kunder fra blandt andet Norge, Danmark, Sverige, England og Skotland,« fortaeller Knud Degn Karstensen.

Han beskaeftig­er cirka 400 ansatte på vaerftet og 150 medarbejde­re hos underlever­andører og er dermed den suveraent største arbejdsgiv­er i Skagen.

For at afbøde konsekvens­erne af de høje danske lønninger har Knud Degn Karstensen etableret en filial i Polen. Her bygges stålskroge­ne, som siden slaebes til Skagen, hvor resten af arbejdet udføres.

Knud Degn Karstensen arbejder på fuld tid og har ingen planer om at drosle ned. Da vi fanger ham på mobiltelef­onen, står han på gårdsplads­en på familiens landsted lige syd for Skagen. Han er på vej til Polen, hvor han skal arbejde et par dage, inden han tager videre til Barcelona.

»Jeg skal skam på ferie for at fejre fødselsdag­en. Vi har et lille sted lige uden for Barcelona. Vi har også et lille sted i Island, hvor min kone er fra,« fortaeller Knud Degn Karstensen.

Han har selv tre børn samt tre bonusbørn med aegtefaell­en Marín, der er fra Reykjavik.

Sjovt at gå på arbejde

Knud Degn Karstensen er hovedaktio­naer i vaerftet, men 50,1 pct. af aktierne er placeret i Karstensen­fonden.

Datteren Diddan Rahn Karstensen er ansat i virksomhed­en, hvor et par ledende medarbejde­re har aktieposte­r. Eventuelle planer for et kommende generation­sskifte holder Knud Degn Karstensen foreløbig for sig selv.

»Jeg synes, det stadig er sjovt at gå på arbejde, og så laenge jeg har det sådan, fortsaette­r jeg,« siger Knud Degn Karstensen.

Hans første kontrakt var på vaerftets nybygning nummer 346.

»Den seneste, vi har underskrev­et, er nummer 473,« fortaeller vaerftsdir­ektøren.

 ?? ?? Knud Degn Karstensen har gjort familiens vaerft i Skagen til det største i Danmark. Foto: Tobias Nicholai
Knud Degn Karstensen har gjort familiens vaerft i Skagen til det største i Danmark. Foto: Tobias Nicholai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark