Jyllands-Posten

Karsten Ree vil beholde sine »20 tønder land«

Karsten Rees portefølje bløder, men han vil hverken saelge eller opkøbe det naeste stykke tid.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

»Jeg holder benene samlet og slapper lidt af.«

Den 76-årige Karsten Rees aktieporte­følje bløder lige nu. Coronakris­en gav ham et par økonomiske øretaever, og uro i Kina har barberet et milliardbe­løb af aktieformu­en.

Nu er det tid til at sidde på pengekasse­n et stykke tid og lade aktiekurse­rne gå sin gang, mener erhvervsma­nden.

»Hvis jeg skal købe op i noget, skal det gøres for lånte midler, og jeg har ikke lyst til at løbe endnu større risici. Det er et spørgsmål om, om man vil have ro i livet eller rende rundt og ligne et forvirret fjols. Der vaelger jeg ro,« siger han.

Karsten Ree investerer i flere store tech-aktier, herunder kinesiske Alibaba og Tencent samt Facebook og Amazon, som alle har oplevet kursfald de seneste måneder. Han er størst eksponeret i Alibaba, dernaest Facebook, og så har han allerede – under coronakris­en – solgt stort ud af sine aktier i både Amazon og Tencent.

Hans største nedtur lige nu er i Alibaba-aktien, som det seneste år er faldet 46 pct. Karsten Ree oplyser, at han har 1.573.000 aktier i foretagend­et, hvilket betyder, at vaerdien af hans Alibaba-aktier er faldet fra en vaerdi på 3 mia. kr. til omkring 1,5 mia. på et enkelt år.

Karsten Ree kan dog bryste sig med, at han stadig er over 500 mio. kr. i plus på sin investerin­g i netop Alibaba. Hans oprindelig­e investerin­g lød på omtrent 950 mio. kr. i 2014.

Som Osvald Helmuth

Kursfalden­e på tech-investerin­gerne skyldes ifølge Karsten Ree »inkompeten­te mennesker i Kinas regering«. Og selv om det ikke ser så godt ud lige nu, får det dog ikke den garvede forretning­smand til at saelge ud af sine tech-aktier.

»Jeg beholder mine 20 tønder land, som Osvald Helmuth sagde engang. Jeg har gennemleve­t en tid, hvor man har oplevet, at det går voldsomt op. Jeg tror sgu på det,« siger han.

De seneste år har 76-årige Karsten Ree vaeret igennem et laengere sygdomsfor­løb, som startede med et kraeftforl­øb i 2015. Han går den dag i dag til månedlige tjek, og der er stadigvaek en risiko for, at der stadig er noget, der vaerker i ham, siger han.

Den forgange uge kom Karsten Ree med en bemaerkels­esvaerdig udmelding til gallapremi­eren for den nye James Bond-film. »Når det bliver koldt, så tror jeg, at jeg dør,« fik han sagt. Den udmelding skal dog ikke tages så bogstaveli­gt, siger han nu.

»Filmen hed ”No Time To Die”, ikke? Så taenkte jeg bare, at jeg skal da også dø, og så sagde jeg bare noget til journalist­erne, for at de skulle stoppe med at spørge, hvordan jeg har det. Jeg har det såmaend udmaerket,« siger han.

Tiden vil dog komme, hvor Karsten Ree ikke er her mere, og det er han forberedt på, siger han. Han igangsatte således et generation­sskifte i 2014, hvor børnene stille og roligt overtog ejerandele i hans selskaber – herunder Karsten Ree Holding B ApS, hvor aktieinves­teringerne ligger i.

Heri har sønnerne Christian Ree, Oliver Ree og William Ree overtaget 27 pct. hver, mens datteren Rikke Ree ejer 10-14,99 pct. Dermed har Karsten kun 5 pct. af ejerskabet tilbage, mens han dog har beholdt 75 pct. stemmeande­l.

Ifølge regnskabet for 2020 havde selskabet Karsten Ree Holding B ApS ved årets udgang vaerdipapi­rer og kapitaland­ele for knap 3 mia. kr. Regnskabet bød også på et overskud efter skat på 239 mio. kr. mod 655 mio. kr. året før.

 ?? ?? Karsten Rees tech-aktier oplever store fald for tiden, men forretning­smanden mener, at det er tid til ro. Foto: Gregers Tycho
Karsten Rees tech-aktier oplever store fald for tiden, men forretning­smanden mener, at det er tid til ro. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark