Jyllands-Posten

Formand igangsaett­er ekstern undersøgel­se

Formand for Landbrug & Fødevarer beklager i klare vendinger organisati­onens mangelfuld­e håndtering af sexisme i Danbred.

- JAKOB MARTINI JETTE AAGAARD NICOLAI RAASTRUP jakob.martini@finans.dk jette.aagaard@finans.dk nicolai.raastrup@finans.dk

Skandalesa­gen om sexisme i landbrugsv­irksomhede­n Danbred tog mandag aften en hektisk drejning, da adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung sagde op.

Interesseo­rganisatio­nens formand, Søren Søndergaar­d, aergrer sig over både opsigelsen og sagen, og nu vil han have arbejdskul­turen og ledelseshå­ndteringen i organisati­onen undersøgt til bunds.

»I forlaengel­se af Anne Arhnungs opsigelse har jeg bedt om, at der igangsaett­es en ekstern undersøgel­se af governance og arbejdskul­tur i Landbrug & Fødevarer. Det er et ønske fra min side, at vi kommer til bunds i det her og tør se indad. Netop for at sikre, at vi bedst muligt forebygger og håndterer sager om graenseove­rskridende adfaerd, herunder sexisme og kraenkelse­r,« siger Søren Søndergaar­d i en skriftlig kommentar.

Netop en ekstern undersøgel­se er noget af det, som flere eksperter har efterspurg­t, bl.a. i forbindels­e med at Finans har afdaekket, hvordan et fjerde offer for seksuel chikane i dattersels­kabet Danbred fik et års ekstra løn – svarende til ca. 700.000 kroner – i en aftale med den davaerende bestyrelse­sformand, Christian Junker.

Uenige med bestyrelse

Landbrugso­rganisatio­nens top – med bl.a. Anne Arhnung og Søren Søndergaar­d – blev i flere omgange advaret om flere kraenkelse­ssager, men det fik ikke dengang erhvervsor­ganisation­en til at reagere offentligt.

Nu har Anne Arhnung så forladt sin post. Ifølge TV 2 sker det som følge af uenighed med sin politisk valgte ledelse om, hvordan kraenkelse­ssagerne skulle håndteres.

Søren Søndergaar­d udtrykker beklagelse, men også forståelse for, at topchef Anne Arhnung har valgt at sige sit job op.

Han understreg­er, at han på vegne af den samlede ledelse i Landbrug & Fødevarer har givet en uforbehold­en undskyldni­ng i sagen, som ifølge ham skulle have vaeret håndteret helt anderledes hos Landbrug & Fødevarer.

»Jeg ved, at både Anne og jeg var overrasked­e over den eksterne advokats konklusion, ligesom vi var uenige i Danbreds beslutning om at fastholde deres adm. direktør. På davaerende tidspunkt havde vi i L&F desvaerre stirret os blinde på, at Danbred bestemte over Danbred,« lyder formandens kommentar. Han udtaler yderligere:

»Vi har hverken ageret ordentligt eller rettidigt som hovedejer af Danbred. De beslutning­er baerer vi et faelles ansvar for i Landbrug & Fødevarers ledelse, og man kan og skal forvente mere af os. Selv om det har vaeret en svaer tid for mange, så er det vigtigt at fastholde fokus på sagens kerne og de mennesker, vi har undskyldt til.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark