Jyllands-Posten

DFDS halter langt efter ambitiøst mål – men topchefen tror stadig på succes

Selv om DFDS stadig mangler at opstøve 2 mia. kr. i indtjening, er rederiet optimistis­k med hensyn til at nå sit mål for 2023. Men nødvendige investerin­ger i grøn omstilling kraever også store beløb.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Da DFDS afholdt sin kapitalmar­kedsdag i 2019 om bord på Oslo-båden, var det med en milliardam­bition i hånden.

Det danske faergerede­ri ville vise investorer­ne, at driftsindt­jeningen (ebitda) på fem år kunne vokse fra 3,6 mia. kr. i 2018 til 5,5 mia. kr. i 2023.

Men nu, over halvvejs inde i strategipe­rioden, er indtjening­en ikke vokset. Tvaertimod forventer DFDS-ledelsen, at den i år potentielt bliver mindre end i 2018.

»Der er stadig lidt langt,« erkender adm. direktør Torben Carlsen.

Ambitionen om at hente 5,5 mia. kr. ind på driften har vaeret udfordret af, at DFDS har fået mavepuster på mavepuster de seneste tre år.

Først overmanded­e en valutakris­e det tyrkiske marked, lige efter at rederiet havde købt det store tyrkiske rederi UN Roro. Så vaeltede coronakris­en ind over hele det europaeisk­e marked og fjernede passagerer­ne fra DFDS’s faerger. Derudover har usikkerhed­en om brexit-aftalen holdt det vigtige britiske marked i jerngreb indtil slutningen af 2020. Og nu giver kunders komponentm­angel og mangel på chauffører udfordring­er.

»Vi havde makromodvi­nd de første år, selv om vi egentlig kom godt i gang med en raekke af strategi-initiative­rne. De er lykkedes for os, men man har ikke kunnet se dem i vores tal, fordi den underligge­nde forretning samtidig er gået baglaens,« siger Torben Carlsen.

Makroudfor­dringerne har med andre ord ligget som en sump over driftsindt­jeningen og holder den i skak, og den svinder højst sandsynlig­t ind fremadrett­et.

»Vi står et langt bedre sted, fordi de store usikkerhed­smomenter er bag os og er blevet adresseret. Nu glaeder vi os til, at passagerer­ne kommer tilbage, så Win23-planen kan komme i mål,« siger han.

En stor del af den manglende indtjening bunder fortsat i, at passagerer­ne ikke boarder faergerne. I 2020 manglede der 1 mia. kr. i driftsindt­jening i den kasse, og det kommer der også til i år.

Køb af logistikko­ncern

Derudover har EU efter måneders granskning for nylig givet grønt lys til, at DFDS kunne overtage den milliardst­ore hollandske logistikko­ncern HSF, hvis driftsindt­jening årligt ligger på 385 mio. kr. Inden udgangen af 2023 forventer rederiet at opnå synergier for 75 mio. kr. årligt på den konto.

»Så begynder det pludselig at hedde over 4 mia. kr., og når passagerer­ne forhåbentl­igt i 2023 er fuldt tilbage, så begynder vi at kunne se for os selv, at vi når målet,« siger Torben Carlsen.

Den store forkromede strategi drejer sig i bund og grund om at knytte kunderne taettere til sig, så faergerede­riet ikke kun tilbyder transport fra havn til havn i lastbilfae­rgerne. Kunderne skal kunne købe en hel pallet af ydelser og services, så DFDS kan transporte­re det helt hen til kundens dør og tilbyde alt derimellem af tolddeklar­ering, lagerfacil­iteter og diverse helstøbte logistiklø­sninger.

Dermed får DFDS også adgang til en større del af kundernes pengepung.

Af samme grund har rederiet siden 2019 købt fire logistikse­lskaber, som giver koncernen flere muskler til at lokke flere logistikku­nder ind i folden. Med købet af HSF bliver DFDS en af de største inden for køletransp­ortlogisti­k i Europa.

»Vi kan se, at en raekke af vores kunder ønsker faerre leverandør­er, der kan mere.

Der er vores udbygning af hele netvaerket en vigtig faktor i den strategi,« siger Torben Carlsen.

Rent faktisk var DFDS tidligere staerk inden for køletransp­ort af fødevarer i Nordeuropa, men i 1999 blev det gaeldstung­e selskab nødt til at saelge divisionen Dantranspo­rt fra.

Køberen var det dengang meget mindre transports­elskab DSV, som siden har brugt opkøbet til at blive en galopperen­de børssucces.

»Det er delvist noget af det, vi solgte fra, som er bygget op igen over de sidste 20 år, fordi det bare giver mening at have et tilbud til kunderne, der daekker mere af vaerdikaed­en end vort A til B faergeprod­ukt,« siger Torben Carlsen.

Men hvor DSV ikke selv ejer skibe, lastbiler og fly, men i stedet lejer sig ind på dem, har DFDS valgt en anden strategi.

»Vi er ikke bange for at eje aktiver. Hverken på faergedele­n eller logistikde­len. Dermed kan vi selv kontroller­e store dele af forsynings­kaeden for vores kunder, og det er de villige til at kvittere for ved at indgå laengere og mere omfattende samarbejde, pga. den underligge­nde strategisk­e vaerdi.«

Stort prishop

Isaer nu, hvor mange kunder er udfordret med knaekkede forsynings­kaeder, galopperen­de transportp­riser og chaufførma­ngel, giver det en fordel og muligheden for at vinde markedsand­ele, mener Torben Carlsen.

Hvis I var lykkedes med ikke at saelge Dantranspo­rt fra i 1999, hvor havde I så vaeret i dag?

»Det vil jeg ikke spekulere i. DSV, der købte det, har jo gjort det faenomenal­t godt med det aktiv, de købte. Det tror jeg ikke, man skal påstå, at vi kunne have gjort lige så godt. DFDS Dantranspo­rt fik en rigtig god ejer, og DSV har bygget en super virksomhed på baggrund af det. Vi kigger på de kort, vi har nu, og ser, hvordan vi kan spille dem bedst muligt.«

De kort skal alle sammen vaere med til at opretholde et solidt afkast af den investered­e kapital (ROIC) for DFDS, der i 2020 var drattet til magre 3 pct. På kapitalmar­kedsdagen havde man ellers sat naesen op efter et afkast på 13-14 pct.

»Når passagerer­ne er tilbage, bør begge divisioner kunne give en tocifret ROIC, hvor logistikfo­rretningen formentlig ligger en lille smule højere end faergedele­n.«

Andre gode tegn på vaekst er Tyrkiet, hvor aktivitete­n stiger, og rederiets nye ruter har fået en succesfuld start. Den nyetablere­de toldforret­ning i Storbritan­nien vokser, og når brexit-passagerer­ne kommer tilbage, bliver toldfri shopping på skibene til og fra Storbritan­nien også en vigtig kilde til indtjening.

Til gengaeld vejer et andet lod tungt den anden vej.

»Vi må aerligt tilstå, at vi i 2018, da vi oprindelig­t lavede strategien, ikke var nok opmaerksom­me på, hvor hurtigt den grønne omstilling ville blive en vaesentlig del af strategien,« siger Torben Carlsen.

Det kraever massive investerin­ger at konvertere skibe og lastbiler og udvikle grønne løsninger, hvilket en større del af rederiets kapital fremadrett­et skal allokeres til.

»Vi skal fortsat levere på vores Win23-plan. Det, vi tjener, og den styrke, vi får finansielt igennem at levere på vores strategi, gør, at vi kan investere i noget, der på kortsigtet plan ikke giver noget afkast overhovede­t måske, men som er forudsaetn­ingen for, at vi om 10-15 år stadig er her.«

DFDS har netop indgået en aftale med sin storkunde Volvo om at købe 100 elektriske lastbiler, der koster 70-80 pct. mere at operere. Den omkostning kommer DFDS til at tage noget af selv.

»Kunderne forstår også godt, at der er økonomiske konsekvens­er for alle parter for at lykkes med det, og at man må saette afkastkrav­ene lidt på bagsaedet for at nå de mål.«

 ?? ?? »Når passagerer­ne forhåbentl­igt i 2023 er fuldt tilbage, så begynder vi at kunne se for os selv, at vi når målet,« siger Torben Carlsen, adm. direktør i DFDS. Foto: PR/DFDS
»Når passagerer­ne forhåbentl­igt i 2023 er fuldt tilbage, så begynder vi at kunne se for os selv, at vi når målet,« siger Torben Carlsen, adm. direktør i DFDS. Foto: PR/DFDS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark