Jyllands-Posten

Ørsted får fuldt udbytte af de høje

Ørsted har omstillet de fleste af sine kraftvarme­vaerker til at fyre med biomasse. Derfor betyder skyhøje elpriser kronede dage for Ørsted-forretning­en.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

mange virksomhed­er kaemper med store energiregn­inger, har Ørsted travlt med at byde sig til i et marked praeget af historisk høje elpriser.

Den danske energikaem­pe har de seneste mange år omstillet hovedparte­n af sine kraftvaerk­er i landets største byer til at fyre med biomasse, og dermed er vaerkerne hverken ramt af høje kulpriser, stigende priser på CO2-kvoter eller de rødglødend­e gaspriser.

Derfor får Ørsted fuldt udbytte af de opskruede elpriser, fordi koncernen populaert sagt kan producere billigt og saelge dyrt.

»Der er ingen tvivl om, at kraftvaerk­sforretnin­gen i Ørsted nyder godt af de stigenMens de elpriser,« siger Per Fogh, aktieanaly­tiker i Sydbank.

Elpriserne har vaeret stigende siden årsskiftet, og allerede i 1. halvår satte situatione­n tydelige spor i Ørstedindt­jeningen.

Mens driftsover­skuddet i kraftvaerk­erne i 1. halvår 2020 lå på 672 mio. kr., var indtjening­en i samme periode i år på 1.027 mio. kr. – en stigning på 53 pct.

Fast pris på vind-el

Selv om elpriserne i 1. halvår har vaeret høje, er det dog for ingenting at sammenlign­e med priserne i 3. kvartal, hvor f.eks. september har manifester­et sig med historisk høje gennemsnit­spriser på el. Markedspri­sen på el var i september på 0,93 kr. på den nordiske elbørs Nord Pool mod 0,29 kr. i samme periode sidste år, og spørger man Per Fogh, er der da heller ingen tvivl om, at Ørsted kaemper for få mest muligt ud af situatione­n.

»Ørsted har selvfølgel­ig skruet ekstra op for elprodukti­onen i den her tid, hvor vi ser de høje elpriser,« siger Sydbank-analytiker­en.

Han understreg­er dog samtidig, at kraftvarme­vaerkerne spiller en mindre rolle i den samlede Ørsted-forretning,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark