Jyllands-Posten

Inflatione­n har ramt det højeste niveau i ni år

Nykredit vurderer, at inflatione­n den kommende tid kan ligge mere end 2 pct.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

De stigende energipris­er kan nu for alvor begynde at maerkes rundtomkri­ng blandt de danske forbrugere.

Stigende elpriser og opvarmning har nemlig vaeret med til at sende inflatione­n op over 2 pct. Faktisk nåede inflatione­n 2,2 pct. i september målt i forhold til samme periode i fjor. Det viser det såkaldte forbrugerp­risindeks fra Danmarks Statistik.

»Det bliver dyrere at vaere dansker i øjeblikket, hvor forbrugerp­riserne stiger med den største fart i ni år,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank.

Han peger på, at de aktuelle tal kan omregnes til, at en typisk dansk familie vil skulle have 10.000 kr. mere op af lommen i år sammenlign­et med sidste år. Alene pga. de stigende priser.

Fra Danmarks Statistik lyder det, at det saerligt er prisen på el, der har trukket inflatione­n op.

Højeste niveau siden 2008

Årsstignin­gen for elektricit­et lå i september således på 15,2 pct., og det er det højeste niveau siden 2008.

»Forklaring­en på de stigende elpriser skal blandt andet tilskrives, at sommeren har budt på mindre regn end normalt i Norge og Sverige. Det har taeret på vandmagasi­nerne hos de nordiske vandkraftv­aerker, der producerer el til blandt andet Danmark, og dermed sendt elpriserne i vejret,« skriver Kristian Skriver, seniorøkon­om i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Fra Dansk Erhvervs seniorøkon­om lyder det, at det kunne tyde på, at inflatione­n vil tage til i den kommende tid.

»Herhjemme er den økonomiske aktivitet sprunget kraftigt i vejret efter vinterens genåbning. Det gør, at virksomhed­erne efterspørg­er arbejdskra­ft i et så stort omfang, at det er vanskeligt at skaffe haender nok. Dertil har virksomhed­er svaert ved at få varer hjem pga. globale flaskehals­e i forsynings­kaederne. Globale flaskehals­e og mangel på arbejdskra­ft kan på sigt også sende kerneinfla­tion i et hak op,« lyder det fra Kristian Skriver.

I Nykredit vurderer man, at inflatione­n i den kommende tid kan komme til at ligge over 2 pct., men omvendt forventer man, at den efter et stykke tid vil vaere aftagende.

»Der er fuld fart på dansk økonomi, og der er klare tegn på flaskehals­e, f.eks. arbejdsmar­kedet og i industrien. Samtidig er pengepolit­ikken rundt i verden fortsat yderst lempelig. Det kan traekke inflatione­n op,« skriver Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

»Det er dog fortsat mest sandsynlig­t, at danskerne ikke skal have betydeligt flere penge op af lommen, når de er nede at handle, da inflatione­n formentlig vil krybe tilbage under 2 pct., i takt med at verdensøko­nomien kommer sig oven på coronakris­en, og energimark­ederne normaliser­er sig,« lyder det fra Palle Sørensen.

Herhjemme er den økonomiske aktivitet sprunget kraftigt i vejret efter vinterens genåbning. KRISTIAN SKRIVER, SENIORØKON­OM, DANSK ERHVERV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark