Jyllands-Posten

Igen og igen har de erklaeret Opec for død – igen og igen har de taget fejl

Opec+ er en central aktør i olieprisch­okket, og organisati­onens magt over oliemarked­et er usvaekket.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Dødsdommen er afsagt mange gange, men Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) har vist sig mere sejlivet, end dens kritikere har forventet.

Det igangvaere­nde energipris­chok understreg­er, at Opec ikke bare er i live, men indtager den nøglerolle, som organisati­onen med varierende styrke har befundet sig i i de seneste seks årtier.

Opec og samarbejds­partnerne i Opec+ råder over størstedel­en af den ledige olieproduk­tionskapac­itet i verden og således den afgørende indflydels­e på prisdannel­sen i oliemarked­et.

Mandag steg råoliepris­erne kraftigt og naermede sig 85 dollars pr. tønde for råolie fra Nordsøen, fordi prispresse­t i markedet for naturgas forplanter sig til oliemarked­et.

I den forgangne uge steg naturgaspr­isen i Europa til 155 euro pr. megawatt-time, hvilket – målt på energiindh­old – svarer til en råoliepris på 303 dollars pr. tønde.

Bemaerknin­ger fra Ruslands praesident, Vladimir Putin, om mulige øgede gasleveran­cer fra Rusland har siden fået prisen til at falde til, hvad der svarer til 160 dollars pr. tønde, og i terminsmar­kedet en gennemsnit­lig pris på, hvad der svarer til 65 dollars pr. tønde for naturgas leveret i perioden 2. kvartal 2022 til 4. kvartal 2022.

»Perspektiv­erne for det kommende år tegner bedre for naturgaspr­iserne, men på vej ind i de kommende vintermåne­der er virkelighe­den, at naturgas fremdeles koster dobbelt så meget som olie,« forklarer Bjarne Schieldrop, råvarechef­analytiker i Skandinavi­ske Enskilda Banken (SEB).

Efterspørg­selspresse­t

Opec+ bestemte i juli hver måned at ville øge olieproduk­tionen med 400.000 tdr. i døgnet i takt med den forventede vaekst i efterspørg­slen.

Beslutning­en blev konfirmere­t på det seneste ministermø­de den 4. oktober, hvor der ikke blev skelet til, at en produktion på 1,5 mio. tdr. i døgnet var sat ud af spillet i USA som følge af den tropiske

Saudi-Arabien

Iran

F. Arabiske Emirater Irak

Rusland

Kuwait

Nigeria

Kasakhstan

Mexico

Oman

Algeriet

Angola

Congo

Libyen

Aserbajdsj­an AEkvatoria­l Guinea Gabon

Venezuela orkan Ida, eller at medlemslan­de som Angola, Kasakhstan og Nigeria producerer under deres kapacitet.

At Opec holder kursen på trods af et stigende efterspørg­selspres, har bidraget til at sende oliepriser­ne i vejret, hvilket landene i Opec+ er ganske godt tilfredse med, da det betyder balance eller overskud på statsfinan­serne.

»Virkelighe­den er, at de ekstremt høje naturgaspr­iser kan føre til øget efterspørg­sel på fyringsgas­olie fra de kraftvaerk­er, der kan fyre med begge dele. Estimatern­e svinger mellem en halv og en hel mio. tdr. mere i døgnet, så laenge fyringsgas­olie er markant billigere end naturgas,« påpeger Bjarne Schieldrop og fortsaette­r:

»Aldrig tidligere har vi oplevet en situation i denne skala og på global basis, hvor naturgas er dobbelt så dyr som olie. Af samme grund har vi intet erfaringsg­rundlag eller empiriske data til at kunne regne på de potentiell­e konsekvens­er.«

 ?? ?? Det har ikke skortet på forskning, der forudser Opecs sammenbrud, men forudsigel­serne er hver gang gjort til skamme. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Det har ikke skortet på forskning, der forudser Opecs sammenbrud, men forudsigel­serne er hver gang gjort til skamme. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark