Jyllands-Posten

Hatten af for politiske ledere med mod

Det er ikke altid de modigste politiske ledere, som belønnes i den aktuelle debat. Tag blot Venstres Jakob Ellemann-Jensen, som har fået hug for støtte til mere øremaerket barsel til faedre. Heldigvis belønnes modet ofte på laengere sigt.

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS administre­rende direktør i Lederne

Da debatten om mere øremaerket barsel til faedre rullede for en måneds tid siden, var det forventet, at regeringen­s støttepart­ier og det meste af højrefløje­n stod på hver sin side, som de har gjort i mange år i den diskussion.

Det var heller ikke nogen stor sensation, at Socialdemo­kratiet – som gennem mange år har haft det svaert med øremaerkni­ngs-diskussion­en – lurepassed­e lidt og lagde sig i ly af EU-direktivet, som dikterer mere øremaerket barsel.

Nej, det overrasken­de – og positive – skifte var, at Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen nu støttede mere øremaerket barsel ud fra en argumentat­ion om, at det vil gøre det nemmere for faedre at holde mere barsel og give kvinderne bedre karrieremu­ligheder.

Det holdningss­kifte gav drøje hug fra de øvrige borgerlige partier og ikke mindst dele af baglandet i Venstre, som traditione­lt har stået staerkt på familierne­s frie valg (og så glemmer vi lige, at det frie valg reelt hidtil har vaeret begraenset af langt mere øremaerket barsel til mødrene). Men jeg må blankt erkende, at jeg i den grad tog hatten af for Venstre og Ellemanns melding. I min bog var det holdningss­kifte gjort af det mod, som ledere i almindelig­hed og politiske ledere i saerdelesh­ed skal udvise.

Der er adskillige eksempler på, at modige politiske ledere har vaeret med til at gennemtvin­ge reformer, som for eftertiden har vaeret helt rigtige og vigtige.

Eksempelvi­s i 1987, da trepartsfo­rhandlinge­r mellem fagbevaege­lsen, arbejdsgiv­erne og den konservati­ve Schlüter-regering førte til, at alle parter forpligted­e sig til en udbredelse af arbejdsmar­kedspensio­ner.

LO-fagbevaege­lsen med davaerende formand Finn Thorgrimso­n i spidsen stod fadder til idéen om at udbrede arbejdsmar­kedspensio­nerne markant, og selv om det i dag står tilbage som noget naer en genistreg, måtte Thorgrimso­n og co. dengang tage nogle taesk i baglandet for den høje prioriteri­ng af arbejdsmar­kedspensio­nerne i overenskom­stforhandl­ingerne. Det betød jo, at der ikke var plads til lige så høje lønstignin­ger her og nu.

I 1990’erne mødte den socialdemo­kratiske Nyrup-regering også mange barske ord fra baglandet, da den gennemført­e flere arbejdsmar­kedsreform­er, som blandt andet forkortede dagpengepe­rioden markant og strammede reglerne for unge ledige.

Det kraevede mod, men eftertiden belønnede Nyrup, da reformerne var en vaesentlig del af forklaring­en på, at vi siden har haft et meget fleksibelt og velfungere­nde arbejdsmar­ked med lav arbejdsløs­hed – både i historisk og internatio­nal målestok.

Uden direkte sammenlign­ing med arbejdsmar­kedspensio­ner og -reformer før årtusindsk­iftet tror jeg faktisk på, at en markant udvidelse af faedres barselsret­tigheder også vil få historisk positiv betydning for både familierne, erhvervsli­vet og samfundet.

Hvis fordelinge­n af barslen bliver langt mere lige, kan det nemlig blive et afgørende skridt for at få flere talentfuld­e kvinder til at gøre karriere og komme ind på ledelsesga­ngene. Derfor er det rigtigt at gøre, og derfor var holdningss­kiftet modigt og rigtigt af Venstre.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark