Jyllands-Posten

TEATERFORE­STILLINGEN ”HOBBITTEN”

Ved Moesgaard Museum er forberedel­serne til sommerens kommende teaterfore­stilling ”Hobbitten” i fuld gang.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Det lange skaeg har lagt sig som et tykt taeppe om hans kappe og vidner om de mange generation­ers visdom, som han er kendt for. Hatten er høj, og troldmands­staven lang. Bag ham er disen ved at aftage, og frem kommer Moesgaards naturrige landskab. Gandalf spejder ud over bakketoppe­ne, i hvilke han inden laenge vil kaempe side om side med hobbitten Bilbo Saekker.

I sommeren 2022 vil udearealer­ne ved Moesgaard Museum forvandles til forfatter Tolkiens eventyrlig­e univers med drager, elevere, trolde og hobbitter, når det Kongelige Teater rykker dets seneste friluftsfo­restilling, ”Hobbitten”, til Aarhus.

Store bevaegelse­r

Samme forestilli­ng spillede i Ulvedalene i hovedstade­ns Dyrehave i 2021, hvor omrent 70.000 tilskuere dukkede op – og samme tilslutnin­g forventes ved Moesgaard Museum til maj. Det varmer hos skuespilch­ef hos Det Kongelige Teater Morten Kirkskov, der laenge har set frem til at praesenter­e forestilli­ngen for det aarhusians­ke publikum.

»Det er en virkelig magisk

”Hobbitten”, der kaldes Nordeuropa­s største teatershow, er instrueret af teaterchef ved

Det Kongelige Teater Kasper Holten.

Til hver forestilli­ng er der plads til 3.000 publikumme­r. Oprindelig­t skulle ”Hobbitten” have vaeret opført første gang i 2020, men corona fik skubbet forestilli­ngen til 2021.

Stykket er en dramatiser­ing af forfatter Tolkiens kendte eventyr ”Hobbitten” og varer omkring 2 timer og 20 minutter.

Stykket opføres ved

Moesgaard Museum fra den

20. maj-25. april 2022. og rørende historie. Der bliver virkelig fyret op under alt, hvad teateret kan – og eftersom at vi arbejder udenfor, har vi sat gang i de helt store armbevaege­lser,« siger Morten Kirkskov.

Et stort sats

Hobbitten Bilbo Saekker, der spilles af skuespille­r Signe Egholm Olsen, lever fredeligt i sit hobbitbo.

Men som forestilli­ngen skrider frem, viser hverdagen sig fra en anden side, da troldmande­n Gandalf, der spilles af skuespille­r Kasper Leisner, tager hobbitten med ad en farefuld vej mod det ensomme bjerg for at genvinde skatten. En vej, der virkelig tvinger hobbitten i karakter, da fare og ondskab lurer om hvert et hjørne.

Samtidig mister Gollum sin magiske ring, der havner i Bilbos favn. Og det kommer til at have en helt speciel betydning for hobbittens videre eventyr.

Karakterer­ne er kendt blandt de fleste, og ligeledes er handlingen og det eventyrlig­e univers, som de befinder sig i. Alligevel har produktion­en bag forestilli­ngen taget en anderledes chance for at sikre historiens naervaer i en ny og stor kulisse som Moesgaard.

Store dele af forestilli­ngen vil blive spillet som et dukketeate­r, hvori omkring 180 dukker vil deltage.

»Dukkerne har meget større øjne, end vi nogensinde ville kunne give en skuespille­r. Og i virkelighe­den kan dukken vaere meget mere ekspressiv end forventet,« siger Kasper Holten og supplerer:

»Jeg indrømmer, at idéen med dukkerne var et hop ud på det dybe vand – flere af mine kollegaer troede, at jeg var blevet sindssyg. Men det, der sker mellem skuespille­ren og dukken, når den besjaeles, kan aflaeses på lang afstand. Derfor kan man skabe noget ret intimt, selv om man arbejder i en stor kulisse, hvor meget af publikum ser med langt fra.«

Derudover forklarer han, at de med dukkerne har kunnet lave ting, som de aldrig ville komme igennem med, hvis det var en skuespille­r.

»De kan flyve gennem luften, blive redet hen over af en hest og revet i stykker. Bilbo findes i fire eller fem udgaver,

der findes blandt andet en stunt-Bilbo og en flyveBilbo,« fortaeller Kasper Holten.

Kasper Leisner, der spiller Gandalf, er blandt de, der under forestilli­ngen ikke bliver gjort selskab af en dukke, da han optraeder i egen figur. Men alligevel fik han »et forhold til de forskellig­e dukker,« i takt med at han opdagede, hvordan det sommetider var nemmere at spille sammen med dem.

Hobbittern­es land

»Der er flere ting ved et menneske, der kan vaere flerfarvet og mudret – men ved en dukke er det klart – der er noget barnerenhe­d over at spille med en dukke,« siger Kasper Leisner.

Der bliver nikket enstemmigt hos skuespilch­ef Morten Kirkskov og teaterchef Kasper Holten, da de spørges, om Moesgaards areal er det rigtige til forestilli­ngen.

Begge konstatere­r, at det grønne og bakkede landskab er som taget ud af ”Hobbittens” oprindelig­e univers.

»Naturens egen magi blander sig med teaterets – og det er smukt og betagende,« siger Morten Kirkskov.

Saerligt fremhaever Kasper Holten en enkel ting, han har bidt maerke i.

»Forestilli­ngen starter i dagslys, men slutter i mørke. Den rejse i sig selv er nok det mest fantastisk­e,« siger Kasper Holten.

Forestilli­ngen spiller ved Moesgaard Museum fra den 20. maj-25. april 2022.

 ?? Det Kongelige Teater opfører forestilli­ngen "Hobbitten" ved Moesgaard Museum naeste år. På billedet ses Kasper Leisner som Gandalf samt Lucia Vinde Dirchsen som Elverkonge­n. Fotos: Henning Bagger ??
Det Kongelige Teater opfører forestilli­ngen "Hobbitten" ved Moesgaard Museum naeste år. På billedet ses Kasper Leisner som Gandalf samt Lucia Vinde Dirchsen som Elverkonge­n. Fotos: Henning Bagger
 ?? ?? Det Kongelige Teater håber på 70.000 besøgende til forestilli­ngen.
Det Kongelige Teater håber på 70.000 besøgende til forestilli­ngen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark