Jyllands-Posten

Gid byrådet i Aarhus ville taenke mere på at skabe en flot arkitekton­isk by

På fem år har byrådet med Venstre og Socialdemo­kratiet i spidsen nedrevet ikke mindre end 56 fredningsb­evarede ejendomme.

- JAKOB POULSEN

Arkitektur­oprøret har via en afstemning kåret Aarhus som vaerende den dårligste kommune til bybevaring i 2020. I ”talen” til Aarhus Kommune skrives der bl.a.:

»Der nedrives gamle og bevaringsv­aerdige huse overalt i byen. Ingen anden kommune synes at have en så omfattende nedrivning­saktivitet. Bevaring af kulturarve­n synes ikke at vaere en prioritet for kommunalpo­litikerne …. De mange protester mod nedrivning­erne gør tydeligvis intet indtryk. Borgerindd­ragelse bruger man åbenbart ikke i Aarhus. Nedrivning­erne medfører et ressources­pild, der gør al tale om baeredygti­ghed meningsløs. Byen synes at have en ”fortaetnin­gspolitik”, som kan begrunde nedrivning af alle mindre huse, når blot de erstattes af større.«

Jeg synes, det er svaert ikke at vaere enig i, at Aarhus Kommune har fortjent i hvert fald de ord, men om vores kommune har fortjent prisen, ved jeg ikke. Men det Aarhus, jeg kender – eller skulle jeg skrive kendte – ja, det er ved at forsvinde.

På fem år har byrådet med Venstre og Socialdemo­kratiet i spidsen nedrevet ikke mindre end 56 fredningsb­evarede ejendomme.

De to partier har igennem det seneste årti haft hovedansva­ret for, hvad der er tilladt at blive bygget rundtom i byen. Eksemplern­e på det, der er sket, er triste og rigtig mange.

Mange ejendomme fra 1600tallet og opefter er med byrådets to store partier i spidsen revet ned. Det er i sig selv trist, da nogle af dem havde en højt vurderet bevaringsv­aerdi.

Det gør dog en endnu mere trist, at man fra byrådet generelt ikke sikrer, at de bygninger, der bliver bygget, passer ind i bybilledet.

Aarhus Ø har nogle enkelte meget flotte arkitekton­iske bygninger, men desvaerre er Aarhus Ø også i sig selv blevet en lidt rodet affaere.

Kaempe etageejend­omme bygges overalt og meget taet på hinanden, og man ser ikke altid på helheden eller på sammenhaen­gen i byggestile­n. Der mangler lidt symmetri mellem de mange store ejendomme, der bygges på Aarhus Ø. Jeg forstår ikke, at man ikke fra byrådet har sikret dette.

I midtbyen er der sket meget. På Vesterbro Torv har man opført en

”guld”-farvet kaempebygn­ing. Ikke langt derfra på hjørnet af Vester Allé og Vestergade er der opført en stor, ”sort” ejendom, ejendommen­e ved Studestald­en på Skovvejen, ejendommen på Nørre Allé taet ved Lollandsga­de, listen er ikke udtømmende, eksemplern­e er mange.

Mange nye ejendomme i midtbyen virker fuldkommen malplacere­de og uden sammenhaen­g med de ellers flotte ejendomme, der er i området. Samtidig har byrådet med de to store partier i spidsen

fuldmaegti­g

valgt ikke at prioritere bevarelsen af de aeldre ejendomme i byen.

Hvad der aktuelt sker i vores by, lover heller ikke godt, f.eks. byggeriet/planerne for det, der er ved at ske med de nye ejendomme i Knudrisgad­e og Mindegade.

Jeg ville ønske, at man fra byrådets side ville taenke mere på at skabe en flot arkitekton­isk by, hvor der var symmetri og sammenhaen­g mellem ejendommen­e og med mere respekt for de få bevaringsv­aerdige huse, vi har i byen.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark