Jyllands-Posten

Sundhedsmy­ndigheder vil mødes med brandmaend

Brandmaend og organisati­oner er inviteret til møde om PFOS med Sundhedsst­yrelsen og Sundhedsmi­nisteriet.

- METTE MAYLI ALBAEK THOMAS VIBJERG mette.m.albaek@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

En blank afvisning og så en lille dør på klem.

Danske sundhedsmy­ndigheder har tidligere afvist, at der kan vaere en sammenhaen­g mellem PFOS og sygdomsbil­ledet hos brandmaend, men bløder nu op. Torsdag er en raekke brandmaend og organisati­oner inviteret til møde om PFOS med repraesent­anter fra både Sundhedsst­yrelsen og Sundhedsmi­nisteriet.

Det fremgår af en dagsorden til mødet.

Danmarks første PFOS-forurening blev kendt i foråret, efter rensningsa­nlaegget i Korsør målte forhøjede vaerdier af det giftige fluorstof, der kom fra den lokale brandskole. På brandskole­ns nabomark havde økologiske køer graesset og drukket giftigt vand, og mindst 118 borgere er blevet forgiftet efter at have spist kød fra kalvene.

»Badet i skum«

Efter forurening­en stod en raekke brandmaend frem i Jyllands-Posten med krav om at blive undersøgt for PFOS i blodet, fordi de i årevis under brandøvels­er »bogstaveli­gt talt havde badet i det giftige skum«.

Dengang afviste regeringen ønsket fra brandmaend­ene. Blandt andet skrev beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d til Folketinge­t:

»Ud fra den nuvaerende viden finder Sundhedsst­yrelsen ikke, at der er grundlag for at undersøge, om der er en sammenhaen­g mellem PFOS og sygdomsbil­ledet hos brandmaend.«

Afvist ved laegen

Over for Jyllands-Posten opfordrede sundhedsmi­nister Magnus Heunicke brandmaend til at gå til egen laege, hvis de var bekymrede.

Den opfordring fulgte flere brandmaend, der har arbejdet med det giftige skum. I september kunne JyllandsPo­sten fortaelle, at flere brandmaend blev afvist i sundhedssy­stemet med deres bekymringe­r om PFOS med henvisning til, at PFOS ikke indgik i standardpr­øverne. En brandmaend fik at vide, at han selv kunne betale 3.000 kr. for at blive undersøgt. Samtidig kritisered­e flere internatio­nale forskere den danske beslutning om ikke at undersøge brandmaend naermere.

Den pensionere­de brandmand Keld Rasmussen er formand for Brandfolke­nes Organisati­on og har laenge forsøgt at råbe myndighede­rne op. Han har samlet flere hundrede brandmaend, der gerne vil have svar på, om de har PFOS i blodet. Torsdag er han med til mødet med sundhedsmy­ndighedern­e.

»Jeg håber, vi kan finde en løsning, så brandfolk kan få taget en blodprøve, og vi kan få klarhed. Jeg mener ikke, at brandfolk skal gå rundt med en uvished«, siger Keld Rasmussen.

Mødet er en del af det arbejde, som Sundhedsst­yrelsen har sat i gang med nedsaettel­sen af en ekspertgru­ppe, der skal »rådgive om nyeste viden om helbredsef­fekter af PFOS«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark