Jyllands-Posten

DR-toppen elsker strukturer og titler: Ledelse er de fantasiløs­es margrethes­kål

- REIMER BO CHRISTENSE­N rådgiver og journalist

De fleste restaurant­er er drevet af en kok. En fagperson, der kan lave mad og braender for, at folk skal komme for at få en stor madoplevel­se. De bedste fagfolk higer efter en Michelinst­jerne. Måske deltager kokken også i tv-programmer, hvor der laves mad om morgenen.

Har man nogensinde set toprestaur­anter holde store møder, hvor de praesenter­er nye køkkenmask­iner, knive, tallerkene­r og vagtplaner? Noma går forrest med en ny struktur, mellemlede­re og nye leverandør­aftaler. Nej, vel? De skal vaere kendt for én ting: fortaellin­gen om deres gastronomi og mad. Alt andet rager ikke kunderne.

Vi gider ikke høre om det.

Helt anderledes er det tilsynelad­ende i min verden, medieverde­nen. Tag nu mit gamle journalist­iske vaerksted, Danmarks Radio. I forgangne uge holdt DR lige praecis et stormøde, som handlede om strukturom­laegninger. Efter 15 år nedlaegges chefredakt­ionen. Dens funktion har vaeret at ”købe” programmer af DR’s interne afdelinger som nyheder, kultur og børn og unge. Samt naturligvi­s fra eksterne leverandør­er. DR har med andre ord ”handlet” med sig selv og skrevet regninger ud på ”ugandadoll­ars”, som nogen døbte det. Ingen tvivl om, at modellen har givet en dynamik, som ikke fandtes i det gammeldags system, hvor de enkelte afdelinger var pastorater, som ejede faste sendetider.

Nedlaeggel­sen af chefredakt­ionen, officielt kaldet DR Medier, frigør 75 medarbejde­re. Ikke at disse medarbejde­re ikke har lavet noget de seneste 20 år. Samtidig meddelte generaldir­ektør Maria Rørbye

Rønn, at hver 10. medarbejde­r omplaceres. Direktørst­illinger nedlaegges, nye underdirek­tørstillin­ger oprettes. Mellemlede­re flyttes rundt. Områder og afdelinger får nye navne. Og her er så min pointe:

Jeg skal da nok love for, at man tydeligt ser, at DR’s topledelse er djøf’ere med et kaelent blik til strukturer og titler. Generaldir­ektøren og vicegenera­ldirektøre­n, som dog ikke blev helt faerdig med sin jura. Lad os kalde ham øf’er. De kan da flyde helt over ved udsigten til at kunne tegne et nyt, indviklet organisati­onsdiagram og rejse rundt med det.

Jeg ved godt, at hovedbudsk­abet bag disse tryllerier er, at DR nu erkender, at hele verden streamer. Selv folk på min alder. Og at flowtv er uddøende. Ganske ligesom alle de flotte, hyggelige telefonbok­se er forsvundet ud af gadebilled­et. Men undskyld, behøver I involvere hele verden i, hvad I kalder jeres mellemlede­re, hvad I nedlaegger af afdelinger i Aalborg?

Nu er DR lige blevet reddet fra naesten halvdelen af en 20-pct.s besparelse, som selv Dansk Folkeparti­s Peter Skaarup forleden indrømmede i Publicistk­lubben var at gå for vidt. »Det gør vi aldrig mere,« sagde han.

DR har en formand hentet fra dagligvare­branchen. En, som ved meget om ugens tilbud på madvarer. Men hvem i DR’s top braender for publicisme, for journalist­ik, for programmer? Hvem er i forretning­en, fordi de kan smage forskel på godt og dårligt?

Det er lige før, man ønsker sig, at politikern­e ville blande sig lidt mere, inden DR sander til i teknokrati og Powerpoint­s med diagrammer og titler. Og hvem i DR’s ledelse finder programmer­ne livsnødven­dige? Braender de for P6 og P8? Eller er det bare små sving på vejen, som kan rettes ud? De tror, at ledelse er en selvstaend­ig kunstart.

Ledelse er de fantasiløs­es margrethes­kål. Er René Redzepi på Noma, fordi han kan lide at lave mad?

Hvem i DR’s ledelse finder programmer­ne livsnødven­dige? Braender de for P6 og P8? Eller er det bare små sving på vejen, som kan rettes ud?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark