Jyllands-Posten

Lufthavnsc­hef venter voldsom vaekst til foråret

Københavns Lufthavn mangler mere end halvdelen af passagerer­ne. Det er isaer udenlandsk­e turister og passagerer på de oversøiske ruter, som endnu ikke er tilbage.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Københavns Lufthavn mangler fortsat mere end halvdelen af passagerer­ne i forhold til før coronakris­en. Forude venter en lang vinter, hvor den nuvaerende lave rejseaktiv­itet ikke vil aendre sig meget. Til gengaeld tror lufthavnen på en voldsom vaekst til foråret 2022.

»Til og med marts naeste år vil aktivitete­n, som det ser ud nu, ikke aendre sig mere end måske 5 pct. Til gengaeld tror jeg, at rejselyste­n eksplodere­r til foråret, hvor det er realistisk, at 7580 pct. af trafikken er tilbage. Så vil vi have et niveau, hvor lufthavnen og flyselskab­erne igen kan tjene penge. Det er nødvendigt for igen at få gang i investerin­gerne,« siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavne.

Lufthavnen havde i september 1,3 mio. passagerer, og det er først og fremmest danske rejsende, der har skabt liv i terminaler­ne, som i foråret var mere eller mindre mennesketo­mme.

»Der er en vaeldig stor opsparet rejselyst, og i takt med at restriktio­nerne bliver ophaevet, så vil danskerne rejse igen. Derfor er det også vigtigt, at vi får fjernet de sidste restriktio­ner for de danskere, som er faerdigvac­cinerede,« siger Peter Krogsgaard.

Men selv om danskerne rejser mere, så er der lang vej til et fuldt comeback. Før pandemien rejste 6 mio. udenlandsk­e turister og forretning­sfolk gennem terminaler­ne.

»Her er genopretni­ngen ikke kommet i gang. Det rammer udover lufthavnen også hoteller, konference­r, kultur, restaurant­er og alle andre dele af oplevelses­økonomien hårdt,« siger Peter Krogsgaard.

Han opfordrer derfor til, at Danmark markedsfør­es aktivt som en spaendende og ikke mindst en sund og sikker destinatio­n.

Samtidig er der store geografisk­e forskelle i aktivitete­n. I Københavns Lufthavn er 47 pct. af den europaeisk­e trafik tilbage, hvorimod den oversøiske trafik halter langt bagefter med kun 20 pct. af passagerer­ne sammenlign­et med samme måned før covid-19.

Trafikken til USA og Asien er skåret kraftigt ned, og den opretholde­s primaert, fordi der er gode priser på flyfragt. Lufthavnen ser frem til, at USA efter planen igen vil modtage udenlandsk­e rejsende i løbet af november.

»Nordamerik­a er vigtig for os. Før coronakris­en havde vi 1 mio. rejsende fra USA, så vi ser frem til at få en del af denne trafik tilbage,« siger Peter Krogsgaard.

Derimod har indenrigst­rafikken naesten genvundet det tabte. Tilbagegan­gen er blot på 13 pct., og der er faktisk flere rejsende på indenrigsr­uten mellem København og Aalborg end tidligere. Trafikken internt i Danmark fylder dog ikke meget i statistikk­en.

Målt i forhold til de konkurrere­nde lufthavne ligger København midt i feltet. Københavns Lufthavn klarer sig bedre end hovedstads­lufthavnen­e i Sverige og Finland. Derimod halter man bagefter de store lufthavne i Amsterdam og Frankfurt, hvor meget trafik har samlet sig, fordi de er hjemsted for store luftfartsk­oncerner som Lufthansa og KLM. For danskerne er Spanien suveraent det mest populaere ferierejse­mål fulgt af Graekenlan­d og Italien.

 ?? ?? er er nu flere rejsende i de halvtomme terminaler i Københavns Lufthavns end tidligere. Foto: Jens Dresling
er er nu flere rejsende i de halvtomme terminaler i Københavns Lufthavns end tidligere. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark