Jyllands-Posten

Bugnende pengetanke og vaekstsult antaender dansk opkøbsbølg­e

Der er fuld blus under opkøbsakti­viteten i Norden, som er mere end tredoblet i år. I Nordea oplever man, at danske selskaber beholder deres milliardkr­editter fra coronakris­en for at have penge på kistebunde­n til opkøb.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

I M&A-afdelinger­ne landet over maerker man tydeligt, at danske virksomhed­er igen er blevet sultne på at købe sig til vaekst. I den forgangne uge slugte høreappara­t- og headsetkon­cernen GN Store Nord en gamervirks­omhed for 8 mia. kr.

Dagen efter kom turen til it-koncernen Netcompany, der snuppede en konkurrent for et trecifret millionbel­øb. Og de er langtfra alene om at finde den helt store pengepung frem.

»Der er masser at lave. Vi ser en stigning i M&A-aktivitete­n i øjeblikket, og derfor vil det vaere naturligt at tro på, at der også er en stigning blandt danske virksomhed­er generelt,« siger Michael Eriksen, der leder PWC’s corporate finance-afdeling.

Den oplevelse bakker tallene op om. Ifølge Nordea er det nordiske M&A-marked banket i vejret med over 200 pct. i vaerdi indtil videre i år i forhold til samme periode sidste år. Det skal ses i forhold til, at aktivitete­n i Europa generelt har taget et spring på lidt over 100 pct.

Virksomhed­er med penge

»Der er mange, der er velpolstre­de, men som har vaeret forsigtige. Nu, hvor virksomhed­erne kan overskue covid-19, er de klar til at vaere mere aggressive,« siger Thomas Knaack, co-head for corporate finance hos Danske Bank.

Den fornyede interesse for at købe sig til vaekst smitter også af på bankernes låneafdeli­nger. I Nordea har en del af isaer de lidt større kunder valgt at beholde en portion af de kreditter, de ekstraordi­naert fik af bankerne under coronakris­en. Denne gang skal de dog ikke bruges som krisebered­skab.

»Mange af de kreditter har de ikke fået brug for, fordi det ikke er gået så galt, som man regnede med. Men i stedet for at lukke kredittern­e har de lavet dem om til facilitete­r, de kan bruge til opkøb,« siger Bjørn Bøje Jensen, der er erhvervsku­ndechef i Nordea.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark