Jyllands-Posten

Antallet af anmeldelse­r om pirattaxa-ture i Aarhus stiger markant

»Lad nu vaere,« lyder det fra Østjylland­s Politi, som har sat saerligt fokus på problemer med pirattaxae­r.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der er den 24-årige mand, som i juni blev truet til at haeve penge af et par fremmede maend, som han havde fået et lift af hjem fra byen.

Der er den 40-årige mand, som i september fik stjålet og efterfølge­nde misbrugt sit dankort efter en tur hjem i en pirattaxa fra Guldsmedga­de i Aarhus, og der er den 25-årige mand, som natten til søndag blev skubbet ud af en pirattaxa og frarøvet sit ur.

Og så er der de mange andre anmeldte episoder med bl.a. tyveri og røveri fra borgere, der har valgt at hoppe i en uautoriser­et taxa på vej hjem fra en tur i byen i løbet af de seneste måneder.

Østjylland­s Politi har ikke en saerlig såkaldt gerningsko­de for sager med pirattaxae­r i sit kartotek, men en søgning foretaget af Østjylland­s Politi viser, at der alene i september i år blev anmeldt 18 episoder med udgangspun­kt i en tur i en pirattaxa. I oktober er der foreløbig indløbet fire sager med borgere, som har haft en uheldig oplevelse i en pirattaxa, oplyser Østjylland­s Politi, som har sat øget fokus på problemet.

»Vi har helt klart en fornemmels­e af, at der er flere og flere sager med pirattaxae­r. Saerligt efter genåbninge­n af nattelivet efter coronanedl­ukningen. Vi kan sagtens have flere anmeldelse­r, hvor ordet pirattaxa ikke indgår, men hvor det er det, som konkret er sket. Kørsel i en ulovlig pirattaxa er slemt, men problemet bliver saerligt slemt, når det udvikler sig tyverier eller røverier,« siger Allan Nielsen, som er fungerende vicepoliti­inspektør ved Østjylland­s Politi.

I sagen fra i søndags så flere vidner den 25-årige blive skubbet ud af en hvid Citroën på Langelands­gade taet på AErøgade, hvorefter han faldt ned på asfalten omkring kl. 03.20 søndag morgen. Den 25-årige pådrog sig nogle mindre skader, men kom umiddelbar­t ikke noget alvorligt til. Han forklarede efterfølge­nde, at han havde vaeret på vej hjem fra byen i Aarhus, og i naerheden af Vestergade var han blevet tilbudt et billigt lift af tre maend i en bil. Han satte sig ind på bagsaedet i bilen, og efter få minutter tog den ene mand fat om hans armbåndsur og forsøgte at rive det af.

Ens traek

Anmeldelse­rne om episoder med pirattaxae­r har mange ens traek, oplyser Allan Nielsen. Typisk er der tale om en enlig og beruset bygaenger, som har brug for at blive kørt hjem. Østjylland­s Politi har på bl.a. sociale medier kraftigt opfordret borgerne til, at man ikke benytter sig af pirattaxie­r, da der netop er risiko for at blive snydt, bestjålet eller røvet.

»Det burde ikke vaere svaert, men det er svaert for os at traenge igennem. Tag en autorisere­t taxa, offentlig transport, eller lav på forhånd en aftale med en ven eller et familiemed­lem, som kan hente dig. Eller sørg i det mindste for at vaere flere sammen, når man skal hjem. Så mindsker man risikoen for de slemme oplevelser med tyveri og røveri,« lyder det fra Allan Nielsen, Østjylland­s Politi.

Politiet vil gerne høre fra borgere på 114, hvis man får tilbudt en pirattaxa.

»Hvis man er blevet tilbudt en pirattaxa eller på anden måde er blevet vidende om, at en bestemt bil kører som pirattaxa, så kan man hjaelpe politiet meget ved f.eks. at oplyse et konkret registreri­ngsnummer eller ved at give en god beskrivels­e af føreren eller køretøjet,« siger Allan Nielsen.

Det burde ikke vaere svaert, men det er svaert for os at traenge igennem. ALLAN NIELSEN, FUNGERENDE VICEPOLITI­INSPEKTØR VED ØSTJYLLAND­S POLITI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark