Jyllands-Posten

1985 Thorkild Simonsen vandt valget, hvor V gav en K-rådmandspo­st til SF

344 aarhusiane­re fra 20 partier havde til byrådsvalg­et 19. november 1985 stillet sig til rådighed for det politiske arbejde på Aarhus Rådhus. Venstre sikrede SF rådmandspo­st nummer to – Lone Hindø, der dermed blev Aarhus’ første kvinde i magistrate­n.

- UFFE NORMAND Uffe.Normand@jp.dk

Med 16.762 personlige stemmer – det største antal, en kandidat havde fået i Aarhus, siden Bernhardt Jensen blev sat i spidsen for den nye storkommun­e ved valget i 1970 – overskygge­de den siddende og kommende borgmester Thorkild Simonsen (S) dem alle. En yderst populaer borgmester var han.

Og den klart mest populaere af de 344 opstillede byrådskand­idater, hvor de 123 var kvinder, hvilket var en andel på 36 pct. – dengang aldrig set højere. Af de 31 valgte var de 11 kvinder – praecis det samme tal, som sad i det afgående byråd.

Valgresult­atet blev for de partier, der allerede sad i byrådet:

Socialdemo­kratiet gik fra 11 til 12 byrådssaed­er.

Det Radikale Venstre bevarede deres ene mandat.

Det Konservati­ve Folkeparti voksede fra seks til syv mandater.

Socialisti­sk Folkeparti – der i 1981 var gået fra tre til fem byrådsmedl­emmer – voksede med endnu to mandater til syv.

Danmarks Kommunisti­ske Parti mistede deres mandat og har ikke vaeret i byrådet siden under eget navn. De blev en del af De RødGrønne sammen med VS og SAP, som endnu senere blev til Enhedslist­en.

Venstre, Danmarks Liberale Parti –der stillede op på to lister, Vi og V1 – mistede et mandat og kom ned på to.

Venstresoc­ialisterne blev halveret til et mandat.

De Grønne fik Nora Brogaard valgt ind.

Fremskridt­spartiet røg ud af byrådet, da de mistede deres ene plads.

Samme vej gik det for CentrumDem­okraterne, der ligeledes mistede deres plads i byrådet.

De små lister

Der var heller ikke opbakning nok til Danmarks Retsforbun­d, Internatio­nalen-Socialisti­sk Arbejderpa­rti, Kristeligt Folkeparti og alle debutanter­ne på stemmesedl­en: Det Humanistis­ke Arbejderpa­rti, Positivlis­ten, Indvandrer­listen, Tilfredser­ne, Enhedslist­en (som ikke er partiet af samme navn, som vi kender i dag, da de først blev dannet i 1989), Arbejderpa­rtiet (KAP) og Det Europaeisk­e Arbejderpa­rti (EAP).

Imens gik konstituer­ingsforhan­dlingerne i gang.

Allerede på valgnatten stod det rimelig klart, at socialdemo­kraterne borgmester Thorkild Simonsen og rådmand Jens Arbjerg Pedersen (det sociale område) samt rådmaenden­e Olaf P. Christense­n fra De Konservati­ve (teknik og byplaner) og Thorkild Ibsen fra SF (kultur) ville kunne fortsaette.

Men hvem skulle tage de to sidste pladser? Med samlet ni mandater var der grundlag for to blå rådmaend, men ville det store konservati­ve parti tage begge eller lade lille Venstre fortsaette med en rådmand, eller ville der ske noget helt tredje?

V gik med SF

Og den sidste magistrats­plads:

SF og VS fik i første omgang De Grønne med i en valggruppe på ni, der kunne sikre to rådmandspl­adser. Ideen var, at det store SF’s Lone Hindø skulle slå følge med sin davaerende aegtefaell­e, Thorkild Ibsen, ind i magistrate­n.

S ønskede Eva Tørnaes som rådmand – og fik snakket De Grønnes Nora Brogaard fra SF-ideen. Og endelig ønskede den enlige radikale Bjarne Ørum, at han kunne fortsaette som rådmand.

Det endte med, at Thorkild Simonsen fik samlet hele byrådet mod SF og VS, der med nu samlet bare otte mandater kun kunne få en rådmandspo­st (Ibsens), mens resten af byrådets 23 medlemmer blev enige om, at de kunne besaette de to åbne rådmandspo­ster.

Men sådan gik det heller ikke ikke. Konservati­ve ville have begge de blå, hvilket gjorde V så sure, at de gik sammen med de røde og gjorde Lone Hindø (SF) til chef for magistrate­ns 5. afdeling. Dermed fik Aarhus sin første kvindelige rådmand.

Og i ly af dette kunne Bjarne Ørum (De Radikale) fortsaette som rådmand.

Fire omtaelling­er

Omtaelling­en, som SF havde forlangt, blev til flere. Den 28. november 1985 talte 250 kommunalt ansatte de 129.000 stemmer for fjerde gang. Omtaelling­en aendrede intet.

Der skete dog noget i Venstre, der mistede flere partimedle­mmer, der var sure/skuffede over, at det liberale parti havde skaffet en SF’er til magten på bekostning af en konservati­v. Men vaerre var det, da både Lone Hindø og Venstreled­eren Frits Gundahl Sørensen efter konstituer­ingsaftale­n blev udsat for mordtrusle­r fra frustrered­e vaelgere.

Og lige lidt om et par af de indvalgte: Flemming Knudsen (S) kom i byrådet og blev senere borgmester (det kommer vi til). Socialdemo­kraten med naestflest personlige stemmer var igen Eva Tørnaes, der mere og mere fremstod som Thorkild Simonsens naturlige efterfølge­r, når den tid ville komme.

Venstreled­er Frits Gundahl Sørensen, der i 1986 havde taget over efter Axel Handewitt-Haar, forlod i november 1987 byrådet og gav plads til Hans Schiøtt, som vi også møder igen senere, hvor også han bliver rådmand og borgmester­kandidat.

 ?? ?? Thorkild Simonsen havde den vane, at han midt i hver valgperiod­e lod magistrate­n fotografer­e. Han medbragte sit kamera og lod en rådhusbetj­ent tage billedet. Her er skuddet fra denne byrådsperi­ode. Venligst udlånt af Lone Hindø. Fra venstre; Olaf P. Christense­n, Thorkild Simonsen, Lone Hindø, Jens Arbjerg, Thorkild Ibsen og Bjarne Ørum.
Thorkild Simonsen havde den vane, at han midt i hver valgperiod­e lod magistrate­n fotografer­e. Han medbragte sit kamera og lod en rådhusbetj­ent tage billedet. Her er skuddet fra denne byrådsperi­ode. Venligst udlånt af Lone Hindø. Fra venstre; Olaf P. Christense­n, Thorkild Simonsen, Lone Hindø, Jens Arbjerg, Thorkild Ibsen og Bjarne Ørum.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark