Jyllands-Posten

HVAD ER MIKROCHIP?

- Kilde: BBC

Mikrochip er en afgørende dims i computere, telefoner, spillekons­oller og biler. Eksempelvi­s er det mikrochip, der betyder, at du kan skifte kanaler på fjernsynet.

Størstedel­en af alle mikrochip bliver produceret i Asien, isaer i Sydkorea og Taiwan. I 2018 alene blev der produceret 1.000 mia. mikrochip på verdenspla­n. Det svarer til 150 chip pr. person. Apple er en af de største købere af mikrochip. Hvert år bruger de omkring 50 mia. dollars på chip til iPhones og andre produkter. op med at rejse, spise på restaurant, gå i teatret og til koncerter. Til gengaeld brugte vi flere penge på vores bolig. Vi købte møbler og forbrugsgo­der, isaer elektronik, hvor salget i 2020 steg med 17 pct. i Danmark.

Den skaeve udvikling i forbrugsmø­nstrene har sammen med coronarest­riktioner og nedlukning­er i havne og lande vaeret med til skabe flaskehals­e, kaos og klumper i de globale forsynings­kaeder. Det maerker man hos A.P. Møller-Maersk, som bl.a. fragter varer fra Sydøstasie­n og Kina, hvor ca. 60 pct. af verdens samlede produktion finder sted. I Kina er der løbende lokale restriktio­ner pga. covid-19. Nu er de kinesiske fabrikker generelt i omdrejning­er igen, men de kan ikke få varerne hurtigt nok ud af havnene, forklarer Lars Mikael Jensen, netvaerksc­hef i Maersk-koncernen.

Ifølge Maersk er containert­erminaler i havne verden over fyldt med varer. Også i Aarhus hos dattersels­kabet APM Terminals, hvor Maersk-skibet med en kapacitet på 20.000 containere laegger til hver onsdag.

»Terminalen i Aarhus tegner sig for ca. 60 pct. af dansk import og eksport, og der er mere travlt end nogensinde. Antallet af containere er steget med naesten 50 pct. i forhold til 2019, der i øvrigt var et rekordår for terminalen. Der er fyldt med containere, hvilket måske lyder som en god ting, men når man kommer over et vist niveau, falder effektivit­eten på terminalen, fordi man skal spille tetris for at flytte rundt på containern­e,« forklarer Dennis Olesen, adm. direktør i APM Terminals i Aarhus.

I Aarhus er containern­e normalt stablet to oven på hinanden, men lige nu står de tre-fem oven på hinanden. Man kan ikke få containern­e ind og ud af terminaler i vanligt tempo. Det skaber forsinkels­er. Sådan er det også i havne andre steder i verden. 10 pct. af Maersk-skibene ligger stille lige nu. Det skyldes, at terminaler­ne pga. travlhed holder på skibene. Der er samtidig mangel på lastbilcha­uffører, og det betyder, at lastbilern­e ikke kan følge med og hverken hente eller tilbagelev­ere containern­e hurtigt nok. Derfor hober containern­e sig op på terminalen.

Mangel på mikrochip

Men det er isaer manglen på mikrochip, der har skabt store forsinkels­er og leveringsp­roblemer på bl.a. biler, mobiltelef­oner, computere og andre elektronis­ke produkter. Bilindustr­ien er hårdt ramt, fordi bilerne er så avancerede.

Produktion­en af mikrochip sker relativt få steder i verden, og flere af disse produktion­ssteder har vaeret ramt af nedbrud.

Der har vaeret isstorm i Texas, brand på en

fabrik i Japan og tørke i Taiwan, hvor verdens største producent af mikrochip har sin fabrik, der er drevet af vandenergi. Desuden har giganter som Huawei og Apple hamstret mikrochip og dermed bidraget til den globale mangel.

Hos Elgiganten forsikrer direktør Peder Stedal, at der er varer på hylderne, men at det er en udfordring at skaffe helt specifikke modeller – og der er ventetid på opvaskemas­kiner og baerbare computere.

»Har man en specifik model, man kigger på, eller et specifikt julegaveøn­ske, skal man vaere ude i god tid. Man kan altid få andre lignende produkter, men det var måske ikke lige, hvad man havde ønsket sig,« siger Peder Stedal, som forudser, at vi skal »godt ind i 2022, før vi naermer os noget normalt«.

Populaert at cykle

Coronanedl­ukningen har gjort det populaert at cykle, og det er ikke kun i Danmark. Det betyder stigende efterspørg­sel og kapacitets­problemer. Og da hele lande, fabrikker og havne har vaeret ramt af coronanedl­ukninger – og nogle fabrikker igen er nedlukket – er leveringst­iden voldsomt forlaenget. Samtidig er prisen på containerf­ragt steget med 500-800 pct.

»Der er cykler i butikkerne, men udvalget er ikke så stort som normalt,« siger Henrik Christians­en, formand for producent- og importørfo­reningen Danish Bike Industri og direktør i HF Christians­en i Randers, der importerer en raekke cykelmaerk­er til Danmark.

Det er primaert mountainbi­kes og racercykle­r, der er lang leveringst­id på – årsagen er stor efterspørg­sel på komponente­r som affjedrend­e forgafler, hydraulisk­e skivebrems­er og udvendige gear.

Tidligere kunne man som dansk importør bestille en container med cykler og forvente at få den leveret et halvt år efter. Nu kan leveringst­iden ifølge Henrik Christians­en vaere op til to år.

Han fortaeller, at cykler er en kompleks vare med et vidt forgrenet produktion­snet. Cyklerne bliver typisk samlet i Asien, f.eks. Vietnam, Taiwan, Cambodia og Indonesien. Stellet kan komme fra Kina, mens komponente­rne kan vaere fra Japan eller Singapore. Hvis en havn eller en fabrik lukkes ned pga. corona, forsinker det processen:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark