Jyllands-Posten

En spand koldt vand på atomaftale­n? Irans forhandler er en antivestli­g høg

Iran har udpeget en modstander af den internatio­nale atomaftale fra 2015 som frontmand at genoplive den. Men regeringen i Teheran insisterer på, at man er parat til at forhandle.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Iran har degraderet sin chefatomfo­rhandler og udskiftet ham med en antivestli­g høg.

Den 53-årige Ali Bagheri Kani er bror til en svigersøn af Irans øverste leder Ali Khamenei. Han er kendt for sin kritik af begraensni­ngerne på Irans atomprogra­m og sin højlydte modstand mod at lade internatio­nale våbeninspe­ktører overvåge landets atomanlaeg. Hans udpegning er derfor en spand koldt vand på forhandlin­gerne om at genoplive atomaftale­n fra 2015 kaldet Joint Comprehens­ive Plan of Action (JCPOA), som tidligere praesident Donald Trump trak USA ud af.

Irans praesident, Ebrahim Raisi, der blev indsat i august, har fastholdt, at hans regering er parat til at mødes til forhandlin­ger. Det bekraefted­e Irans udenrigsmi­nister, Hossein Amir-Abdollahia­n, under FN’s Generalfor­samling i New York, og under et besøg i Syrien i den seneste uge lovede han også, at det vil blive »snart«.

Ikke desto mindre er der nu gået mere end tre måneder siden den seneste runde i Wien, og regeringen i Teheran har gentagne gange afvist at saette dato for det naeste møde. Imens har Iran fortsat sit atomprogra­m. I weekenden bekraefted­e styret f.eks., at Iran nu har mere end 120 kg 20 pct. beriget uran – langt over det tilladte niveau i atomaftale­n fra 2015.

Døren står stadig åben

Parallelt er Iran dog også gået med til at forlaenge en aftale med Det Internatio­nale Atomenergi­agentur (IAEA), så det kan fortsaette med at servicere de kameraer, som det bruger til at overvåge landets atomanlaeg. Skridtet viser, at Iran stadig er åben over for en aftale, mener Torbjorn Soltvedt, en sikkerheds­analytiker ved risikoanal­yseselskab­et Verisk Maplecroft.

»Men Iran laegger pres på fra flere sider for at styrke sin forhandlin­gsposition. Samtidig står det klart, at muligheden for at genoplive aftalen lever på lånt tid, fordi Iran også accelerere­r sit atomprogra­m,« siger han.

USA’s praesident Joe Biden, har gjort en genoplivni­ng af aftalen til en toppriorit­et. Men den kaotiske tilbagetra­ekning fra Afghanista­n kan gøre det mere problemati­sk for ham. Praesident­en er i politisk modvind på hjemmebane, hvilket betyder, at den politiske pris for at indgå en aftale bliver højere, påpeger Torbjorn Soltvedt.

Ali Bagheri Kani afløser den erfarne, mere pragmatisk­e diplomat, Abbas Araghchi, som var en af nøglefigur­erne i at forhandle JCPOA. Udnaevnels­en af Bagheri

Kani har dog én fordel. Han er en forlaenget arm af Irans staerkt konservati­ve dybe stat, som nu har magten på tvaers af samtlige institutio­ner i Iran. Det gør ham til en mere trovaerdig forhandler, idet han ikke bare repraesent­erer regeringen, men også inderkreds­en omkring Khamenei, der er Irans virkelige magthavere.

Mohanad Hage Ali, en fellow ved taenketank­en Carnegie i Mellemøste­n, siger, at den iranske taenkning er, at hvis landet fastholder sine krav, vil det komme ud af forhandlin­gerne som sejrherren mod et svaekket USA.

»Det, som er uklart, er, om Teheran mener, man får nok ud af at vende tilbage til JCPOA,« siger Hage Ali, i en henvisning til at mange virksomhed­er braendte fingrene, da Trump trak USA ud af aftalen i 2018, og vil vaere betaenkeli­ge ved at investere igen.

En høj pris

Det ventes at gøre de økonomiske fordele ved aftalen mindre for Iran. Saerligt fordi USA’s republikan­ere stadig er staerke kritikere, hvorfor det ikke kan udelukkes, at USA laver en ny kovending, hvis magten skifter i Washington igen i 2024. Samtidig har Iran fået en smule mere luft i økonomien ved at eksportere mere olie til Kina.

Prisen kan dog også blive høj, hvis forhandlin­gerne mislykkede­s. Bl.a. kan det puste til skyggekrig­en mellem Iran og Israel, som de seneste mange måneder har ført til flere angreb mod fragtskibe fra de to lande. Hvis Iran får atomvåben, vil det også udløse et våbenkaplø­b med uforudsige­lige konsekvens­er, vurderer Hage Ali.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark