Jyllands-Posten

Billigere, bedre, landsdaekk­ende – store aendringer undersøges på Nationalmu­seet

Regeringen vil undersøge muligheden for en gennemgrib­ende fornyelse af Nationalmu­seet. Direktør Rane Willerslev ønsker verdens »mest fleksible museum«. På samme tid skal flere genstande udstilles over hele landet.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Som led i udspillet ”Taettere på II – Byer med plads til alle” vil regeringen nu undersøge muligheden for at indføre store aendringer af Nationalmu­seet.

For 11,8 mio. kr. ønsker den i perioden 2021-2023 en forundersø­gelse af en »gennemgrib­ende ombygning og fornyelse« af Nationalmu­seet i København.

Museet skal blive »et samlende punkt for vores faelles historie«, sagde kulturmini­ster Ane HalsboeJør­gensen på et pressemøde tirsdag.

Det vaekker glaede hos direktøren for Nationalmu­seet, Rane Willerslev, som laenge har ønsket en storstilet renovering.

»Nu får vi en solid analyse af, hvorvidt det overhovede­t kan lade sig gøre, og hvad der er den mest rationelle måde at gøre det på,« siger Rane Willerslev.

Ifølge ham er Nationalmu­seets nuvaerende rammer ikke tidssvaren­de.

»Der er seks kilometer med montreudst­illinger i Prinsens Palae, men alt på naer

Egmonthall­en er ikke egnet til moderne udstilling­er. Det er små, snaevre lokaler, hvor de fleste ikke er klimasikre­de. Mange udstilling­er er 30 år gamle og bliver sjaeldent skiftet ud, fordi det simpelthen er så dyrt at skifte udstilling­er i de nuvaerende rammer,« siger Rane Willerslev.

Verdens mest fleksible

I stedet ønsker han at skabe, hvad han kalder »det mest fleksible museum, verden nogensinde har set«.

»Jeg forestille­r mig noget a la en teaterscen­e, hvor gulvet kan løftes og vaegge kan forskydes. Det, der typisk går galt med museumsbyg­gerier, er, at man bygger for at tilpasse sig nogle konkrete behov, men der går 10 år, og så er der pludselig nogle nye behov. Hvis man skaber en hyperfleks­ibel museumsbyg­ning, kan den stå i generation­er uden at blive skiftet ud,« siger han.

Han naevner Moesgaard Museum i Aarhus og Tirpitz i Blåvand som eksempler på moderne museer, der ved hjaelp af scenografi kan give publikum en aestetisk oplevelse. Han mener, at de har løftet forventnin­gen til, hvad en museumsopl­evelse skal kunne, og det er de forventnin­ger, han vil indfri med et nyt, moderne nationalmu­seum.

Ifølge Rane Willerslev vil det give gaesterne en helt anden oplevelse.

»Vi vil kunne saette historien ind i en nutidig kontekst. I stedet for bare at se en raekke flintesten og taenke, ”det er godt nok lang tid siden”, så kan man lave analogier til nutidens deleøkonom­ier og andre faenomener, som fylder i dag, men som faktisk blev skabt i Stenaldere­n. Folk skal kunne se, hvorfor historien er relevant for dem i dag, og det har vi meget nemmere ved at vise, hvis vores udstilling­er er fleksible. I dag skal formidling­en klemmes ind på små skilte,« siger han.

Nationalmu­seet er et historisk museum. Er der ikke netop noget historisk over jeres nuvaerende bygninger, som haenger godt sammen med museets formål?

»I min idealverde­n beholder vi også Nationalmu­sets udseende, som det er i dag. Vi bygger noget nyt inde i midten, men laengerne skal ikke rives ned. Det er vigtigt, at vi beholder museets historiske udtryk, og det er netop den slags muligheder, som udredninge­n skal kigge på. Fronten ud mod Frederiksh­olms kanal er fredet, men jeg håber også, at vi kan bevare langt det meste af den resterende bygning, som er en tilbygning fra 1930’erne.«

Rane Willerslev er isaer glad for, at regeringen i sit udspil laegger op til at give et »vaesentlig­t økonomisk bidrag«, såfremt forundersø­gelserne er positive, og det desuden lykkes at rejse et »substantie­lt beløb« fra fonde.

Hele Danmarks museum

I udspillet ønsker regeringen desuden, at flere af museets genstande skal udstilles i hele landet og tilbage til de steder, de oprindelig­t er fundet.

»På den måde sigtes der efter, at Nationalmu­seet bliver et reelt nationalt museum, der i samarbejde med landets lokale, kulturhist­oriske museer er til stede i hele landet til gavn for borgerne,« står der i udspillet.

Og den idé er kommet til i samarbejde med Nationalmu­seet, fortaeller Rane Willerslev. Her har man nemlig allerede gang i en raekke initiative­r for at styrke samarbejde­t med museer rundtom i landet. Bl.a. har man sammen med flere museer oprettet et mediehus, som producerer podcasts, og man har allerede flere gange samarbejde­t med museer om udstilling­er.

»Vi er i fuld gang, men det kan gøres endnu bedre,« siger Rane Willerslev.

Indtil nu har Nationalmu­seet

primaert haft en bureaukrat­isk funktion i forhold til at udlåne genstande på lokalmusee­rnes forespørgs­el. Men står det til Rane Willerslev, vil der komme endnu mere forsknings­samarbejde og samarbejde om udstilling­er. Og så vil man følge planen om at udstille flere genstande i hele landet.

»Nogle genstande vil komme ud på tur, nogle vil komme på langtidslå­n, og nogle vil decideret komme tilbage til de steder, hvor de blev fundet. Det vil typisk vaere genstande, som ikke er udstillet på Nationalmu­seet, eller genstande, vi har flere eksemplare­r af. Det kunne f.eks. vaere lurerne fra Bronzealde­ren, som vi har flere af.«

Er Nationalmu­seet i dag lidt en københavne­r-institutio­n?

»Det synes jeg ikke. Vi er 18 museer, og nogle af dem ligger faktisk også i Jylland. Men når det er sagt, synes jeg ikke, at rollen som hovedmuseu­m har vaeret varetaget på en saerligt interessan­t måde. Vi har en meget vaesentlig rolle sammen med lokalmusee­rne. Vi kan hjaelpe dem, og på mange punkter kan de hjaelpe os, fordi der er ting, som de er bedre til. Det får vi en meget bedre museumsver­den ud af, og det er ikke for meget forlangt af et hovedmuseu­m, at vi skal vaere centrale i det samarbejde. Det giver nogle bedre udstilling­er, og de bliver faktisk også billigere.«

 ?? ?? Direktøren for Nationalmu­seet, Rane Willerslev, er glad for udmeldinge­n om, at der ønskes aendringer. Nationalmu­seets nuvaerende rammer er ikke tidssvaren­de, mener han. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Direktøren for Nationalmu­seet, Rane Willerslev, er glad for udmeldinge­n om, at der ønskes aendringer. Nationalmu­seets nuvaerende rammer er ikke tidssvaren­de, mener han. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark