Jyllands-Posten

Det store forvandlin­gsnummer – på et år er dansk fodbold fløjet fra kviksandet til himlen

Man kan ikke overvurder­e betydninge­n af Danmarks kvalifikat­ion til naeste års VM.

-

Det giver ret beset ingen mening at kaste sig ud i endnu en hyldest af de danske fodboldher­rer.

For det første kan efterhånde­n kun de allerfaerr­este her til lands vaere upåvirkede af deres optraeden både på og uden for banen.

For det andet er lageret med superlativ­er for laengst ryddet i beskrivels­en af nye højdepunkt­er.

Lad mig derfor indlede et helt andet sted.

For godt et år siden igangsatte vi på Jyllands-Posten forarbejde­t til en artikelser­ie om dansk breddefodb­old.

Under overskrift­en ”Seriebolde­n bløder” endte vi med over flere kapitler at beskrive, hvordan forandrede motionsvan­er, fraflytnin­gen fra yderområde­rne og en faldende følelse af forpligtel­se over for faellesska­bet havde gjort et kraftigt indhug i antallet af herresenio­rhold – på 20 år var 900 hold, svarende til 40 pct., forsvundet i Jylland.

På nogenlunde samme tid, altså i efteråret 2020, havde herrelands­holdet – i sine første kampe under Kasper Hjulmand og i sine første kampe i 10 måneder – først vaeret klart underlegen­t på vej mod et nederlag til Belgien for siden at levere en fesen nulløsning mod England.

Med andre ord var dansk fodbold på det tidspunkt langtfra i topform og var i stedet omgaerdet af en masse usikkerhed – ingen decideret krise på landsholds­niveau, men alligevel tvivl om potentiale­t i det nye projekt.

Sjovt at taenke tilbage på, som jeg sidder hér i Parken, naesten alene og med tirsdag staerkt på vej til at blive onsdag.

Med en del besvaer har Danmark netop slået Østrig, holdet har løbet aeresrunde, badet landstraen­eren i øl og er forsvundet ned for at fejre videre i omklaednin­gsrummet, otte kampe i kvalifikat­ionsturner­ingen til VM 2022 er endt med lige så mange sejre og en målscore på 27-0, billetten til den mildt sagt kontrovers­ielle slutrunde i Qatar er indløst, og de ovennaevnt­e minder om status for 12 måneder siden virker naermest surrealist­iske.

Forvandlin­gen er total, fortaellin­gen eventyrlig.

Ja, landsholde­t fik en fordelagti­g lodtraekni­ng og har mødt naermest fornaermen­de ringe modstand, men Hjulmand og spillerne har mere end bestået på alle parametre og har med besnaerend­e praestatio­ner fortjent at foraere både sig selv og dansk fodbold som helhed denne kaempe gave.

Vigtighede­n af Danmarks sjette deltagelse ved verdensmes­terskabern­e kan nemlig ikke fremhaeves nok.

Den tredje slutrunde på stribe med rødt-hvidt islaet er lig med et endnu sikrere fundament, en endnu større stolthed og en endnu større mulighed for at agere offensivt og langsigtet.

Lederne i Dansk BoldspilUn­ion budgettere­r aldrig med indtaegter fra EM eller VM, men de kan nu igen igen imødekomme flere millioner fra et mesterskab, hvilket vil gøre dem i stand til at fremtidssi­kre deres sport.

I eliten kan man i ro og mag udvaelge sig de rigtige projekter og de rigtige visioner for at fastholde og udbygge den nuvaerende position. Ikke blot A-landsholde­t, men også alle ungdomshol­dene har ramt et bemaerkels­esvaerdigt niveau, og de ansvarlige behøver altså derfor ikke kaste sig ud i vilde eksperimen­ter, men kan koncentrer­e sig om finjusteri­ngerne.

I bredden vil medgangen øge begejstrin­gen og arbejdsgla­eden blandt de frivillige. Landsholde­ts succes og den genvundne popularite­t i den brede befolkning vil godt nok ikke alene sikre en øget tilgang i børneraekk­erne – forskning har eftertrykk­eligt aflivet opfattelse­n af, at gode resultater er den sikre vej til flere spillere, men i form af nye tiltag vil også amatørfodb­olden kunne få glaede af den øgede indtjening.

Om det raekker til at vende den alarmerend­e tilbagegan­g på medlemsfro­nten, er for tidligt at sige, men udgangspun­ktet er alt andet lige et helt andet end for godt et år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark