Jyllands-Posten

SF er »drønaerger­lig« over manglende invitation

Kulturmini­steren vil til SF's aergrelse ikke indkalde sportens aktører til et strategimø­de.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Regeringen har rykket sig og er nu villig til at tage et større ansvar, men det er »drønaerger­ligt«, at kulturmini­steren ikke vil indkalde sportens aktører til et møde om en ny dansk idraetsstr­ategi.

Sådan lyder det fra SF’s kulturordf­ører, Charlotte Broman Mølbaek, der onsdag havde kaldt kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen i et åbent samråd, på baggrund af at de seneste års tildelinge­r af større sportsbegi­venheder har ført til øget fokus på sportswash­ing.

Men selv om Broman Mølbaek glaeder sig over ministeren­s vilje til at fortsaette med at saette fokus på problemet i internatio­nal sammenhaen­g, aergrer hun sig over ministeren­s manglende invitation til de danske sportsaktø­rer om en ny strategi, der skal klarlaegge, hvordan Danmark i fremtiden skal forholde sig til komplekse sager.

»Jeg spurgte ministeren fire gange, og det svarede hun ikke på, så det tager jeg som et nej, og det er jeg ikke tilfreds med,« siger hun og oplyser, at hun sammen med sine kolleger i Folketinge­ts Kulturudva­lg vil indkalde sportens aktører til en lukket høring om emnet.

Sportswash­ing gaelder helt aktuelt Qatar – oliestaten, der i årevis er blevet kritiseret for sit brud på menneskere­ttighedern­e, og som i 2022 skal vaere VM-vaert.

Halsboe-Jørgensen understreg­ede på samrådet, at hun har den stor respekt for bl.a. idraetsorg­anisatione­rnes forsøg på at praege beslutning­sprocesser­ne, og at hun agter at gøre det samme i de politiske fora, hun bevaeger sig i.

»Men jeg mener ikke, at en idraetsstr­ategi skal formuleres fra min hånd, selv om jeg vil bistå med alt, hvad jeg kan.«

Debatten er dog blevet mere nuanceret og perspektiv­eret end tidligere, lyder det fra Play the Game, der kaemper for mere gennemsigt­ighed i sportsverd­enen.

»Kulturmini­steren raekker ud og vil bakke op, og jeg hører også en anden retorik i forhold til politikern­es engagement med henblik på at bringe nogle traelse spørgsmål ind i de internatio­nale fora,« siger analytiker Stanis Elsborg fra Play the Game.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark