Jyllands-Posten

Intet juridisk kønsskifte til børn

-

Vi har skrevet det tidligere på denne plads og gentager det gerne: Juridisk kønsskifte er en alvorlig sag, der ikke er for børn. Derfor er der grund til at rose regeringen for, at den har besluttet – indtil videre i hvert fald – at laegge det laenge ventede lovforslag, der skulle saenke eller fjerne aldersgrae­nsen på juridisk kønsskifte, på is. I dag er det muligt at skifte juridisk køn, fra man er 18 år.

Regeringen efterlader dermed sine venstreori­enterede støttepart­ier staerkt utilfredse på perronen, for de har laenge set frem til, at man lovgivning­smaessigt kunne imødekomme forventnin­gen fra isaer de identitets­politiske lobbyer og ikke mindst fra LGBT+-bevaegelse­n om en ny lov. Enhedslist­ens Pernille Skipper er endda så rasende over regeringen­s tøven, at hun stadig leder efter ord for at beskrive, hvor »nederdraeg­tigt«, hun finder det.

Siden 2014 har det vaeret muligt for voksne mennesker at skifte juridisk køn uden at have modtaget hormonbeha­ndling eller kirurgisk at have skiftet køn. Det var den davaerende SR-regering, som fik den lov vedtaget med støtte fra venstreflø­jen og staerke protester fra blå blok.

Men et par år senere, hvor magten havde skiftet haender, nedsatte davaerende ligestilli­ngsministe­r Eva Kjer Hansen ikke desto mindre en arbejdsgru­ppe, der skulle kigge på et nyt regelsaet. Inspireret af de norske regler på området sendte ministeren endda en prøveballo­n i vejret i Folketinge­t med en idé om, at børn helt ned til seksårsald­eren skulle kunne skifte køn juridisk. Men det skal retfaerdig­vis siges, at De Konservati­ve var staerkt imod, så derfor blev der aldrig fremsat et forslag under VLAK-regeringen.

Til gengaeld samlede Mette Frederikse­ns S-regering lynsnart stafetten op, og der var ingen ende på feststemni­ngen, da davaerende ligestilli­ngsministe­r Mogens Jensen midt under Pride-festivalen i København fremlagde et udspil om rettighede­r for seksuelle minoritete­r. Med i pakken var også et løfte om, at børn uanset alder skulle kunne skifte køn i cpr-registeret. Det Etiske Råd, som er sat i verden for bl.a. at rådgive politikere i etisk vanskelige sager, som denne sandt for dyden må siges at vaere, anbefalede dog en aldersgrae­nse omkring de 10-12 år. Men siden er det kommet frem, at rådets medlemmer langtfra er enige – nogen ønsker en lavere alder, andre en højere og et enkelt medlem ønsker endda den nuvaerende på 18 år bevaret. Det er denne uenighed, regeringen har valgt at lytte til, og det tjener til dens aere.

Et samfund skal kunne kendes på, hvordan det behandler og beskytter sine minoritete­r. Det vurderes, at ca. 0,6 pct af befolkning­en lever med en uoverensst­emmelse mellem det biologiske køn og det oplevede køn. Der findes mange vidnesbyrd om, hvor forfaerdel­igt det kan vaere, og derfor skal der naturligvi­s vaere mulighed for, at disse mennesker kan skabe rammer for at leve i overensste­mmelse med deres oplevede køn – når de er voksne og selv kan overskue konsekvens­en af beslutning­en.

Men som det har vaeret naevnt, er det ikke en beslutning, man skal overlade til børn på et tidspunkt, hvor de ikke engang bestemmer deres egen sengetid, og i en fase af livet, hvor køns- og identitets­forvirring hører med. Det betyder ikke, at de ikke skal vises den største omsorg, beskyttels­e og forståelse. Tvaertimod. Men den omsorg ligger ikke i det sidste ciffer i cpr-nummeret eller i en lovgivning, der forsøger at imødekomme tidsånden og en aggressiv identitets­politik. Derfor bør regeringen gøre sin taenkepaus­e permanent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark