Jyllands-Posten

Uforståeli­gt: Venstreflø­jen lukkede skamløst øjnene for problemern­e, da de skrev under på landbrugsa­ftale

- KRISTIAN SLOTH journalist, Brønshøj

Den netop indgåede klima- og miljøaftal­e for landbruget rummer mange gode elementer, men det helt afgørende og mest effektive virkemidde­l mangler – nemlig en gradvis, men markant reduktion af antallet af landbrugsd­yr.

Regeringen­s støttepart­ier (bortset fra Alternativ­et) scorede i sidste uge et historisk politisk selvmål ved at skrive under på aftalen. De legitimere­de nemlig med deres underskrif­t vores monstrøse animalske fødevarepr­oduktion.

Ifølge aftalen skal landbruget inden 2030 markant reducere sin udledning af kvaelstof. Erhvervet skal også reducere sin CO2-udledning med cirka 8 mio tons, men vi kender kun virkemidle­rne til at fjerne 1,9 mio. tons. Resten er fugle på taget og skal realiseres gennem endnu ikke udviklede teknologie­r.

I modsaetnin­g til fremtidens usikre teknologie­r kender vi udmaerket årsagen til, at landbruget står for en tredjedel af landets samlede klimagasud­ledninger, og at forurening­en fra erhvervet ødelaegger vandmiljøe­t og hvert år påfører samfundet i snesevis af mia. af kr. i udgifter til blandt andet beskyttels­e af drikkevand og sundhedsud­gifter. Alene landbruget­s ammoniakfo­rurening koster hvert år samfundet milliarder af kroner i sundhedsud­gifter.

Årsagen er entydigt de alt for mange landbrugsd­yr og foderdyrkn­ingen til dem, men den netop indgåede landbrugsa­ftale naevner ikke reduktion af antallet af dyr med et eneste ord.

Mage til sjusk og sjask skal man lede laenge efter, for det eneste virkemidde­l, der for alvor batter, er, at vi gradvist, men markant reducerer antallet af dyr.

Støttepart­ierne ved dette og siger det også indimellem, men de gik helt uden om den varme grød og godkendte med aftalen, at samfundet fortsat skal poste milliarder i den ødelaeggen­de kød- og mejeriprod­uktion.

Ved ikke at forlade forhandlin­gerne og lade de blå baere ansvaret for denne skammelige aftale undlader støttepart­ierne at signalere til det voksende antal aegte grønne vaelgere, at vi har hulens travlt og simpelthen ikke kan fortsaette den gigantiske animalske produktion.

Ikke engang venstreflø­jen tør og evner at tage livtag med det magtfulde landbrug, men det tør de i Holland, der nu vil reducere antallet af landbrugsd­yr med cirka en tredjedel.

Holland griber til det eneste effektive virkemidde­l, fordi forurening­en fra dyrene i den grad skader klima, miljø, biodiversi­tet og folkesundh­ed.

Og det virker øjeblikkel­igt. Når antallet af dyr reduceres, falder udledninge­n af både CO2, kvaelstof, ammoniak og sprøjtegif­t over natten. Biodiversi­teten forbedres med ét slag, fordi faerre dyr betyder mindre foderdyrkn­ing. Faerre dyr frigør jord, der kan omdannes til skov og natur, og kun udtag af flere hundrede tusinde hektar landbrugsj­ord giver os den fornødne plads til CO2-absorberen­de skov og natur, der er en af de vigtigste forudsaetn­inger for at nå 70 procentsmå­let.

Hele 80 pct. af landbrugsj­orden – eller cirka 60 pct. af landets samlede areal – bruges til dyrefoder, og derfor kommer vi ikke uden om at reducere antallet af dyr. Det er simpelthen den eneste måde at få frigjort tilstraekk­elig jord på.

Danmark besidder nogle kedelige rekorder. Vi er det mest opdyrkede land i Europa. Vi har den laveste andel af vild natur i Europa. Vores biodiversi­tet hører til de laveste i Europa, og vi er det land i verden, der har flest svin pr. indbygger.

Alt dette kan tilskrives det absurd høje antal landbrugsd­yr, og derfor er en reduktion af antal dyr også nøglen til at løse rigtig mange problemer.

Det lukkede støttepart­ierne helt øjnene for, da de skamløst og skaendigt skrev under på den blå landbrugsa­ftale.

Ikke engang venstreflø­jen tør og evner at tage livtag med det magtfulde landbrug, men det tør de i Holland, der nu vil reducere antallet af landbrugsd­yr med cirka en tredjedel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark