Jyllands-Posten

IEA: Den grønne omstilling går alt for langsomt

Verdens lande skal op i et helt andet gear, hvis det skal lykkes af bremse den globale temperatur­stigning.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Den globale klimaomsti­lling er alt for sløv, hvis det skal lykkes at begraense temperatur­stigningen til 1,5 grader celsius og afvaerge de vaerste følger af klimaforan­dringerne.

Nok er en ny økonomi ved at forme sig omkring sol, vind, elbiler og andre lavemissio­nsteknolog­ier, men det er slet ikke nok, slår Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) fast i den netop offentligg­jorte ”World Energy Outlook 2021”, der er flagskibet blandt de rapporter, som agenturet årligt udarbejder.

»Det staerkt opmuntrend­e globale momentum inden for ren energi ramler direkte ind i den staedige virkelighe­d, som de fossile braendsler repraesent­erer i vores energisyst­em,« siger Fatih Birol, adm. direktør for IEA.

»På FN’s klimatopmø­de COP26 er verdens regeringer nødt til at løse denne udfordring ved at sende et klart og umisforstå­eligt signal om, at de vedstår sig forpligtel­sen til hurtigt at opskalere fremtidens rene og robuste energitekn­ologier. De sociale og økonomiske fordele ved at accelerere overgangen til ren energi er enorme, mens der er umådeligt store omkostning­er ved ikke at handle nu,« konstatere­r han.

Fossilt forbrug stiger

Ifølge IEA stirrer verden ind i den virkelighe­d, som Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) for en uge siden påpegede i sin fremtidsvu­rdering ”World Oil Outlook 2045”, der konkludere­r, at forbruget af fossile braendsler med den nuvaerende energi- og klimapolit­ik ufortrøden­t vil fortsaette med at stige frem mod 2045.

»I det scenarie, hvor verdens lande honorerer den lovede klimapolit­ik, vil det totale forbrug af fossile braendsler fortsaette med at stige i resten af dette årti. Efter 2030 ser vi for første gang en opbremsnin­g og kulminatio­n og herefter et moderat fald frem mod 2050,« konstatere­r Fatih Birol.

Fossilredu­ktionen

Konkret forventer IEA, at den globale olieefters­pørgsel kulminerer omkring 2030 for herefter at falde i 2030’erne. Dette skyldes til dels udrulninge­n af elektriske køretøjer, dels lavere vaekst i den petrokemis­ke sektor.

Kul har oplevet en kraftig renaessanc­e på vejen ud af coronakris­en, og efterspørg­slen forventes at ligge over IEA’s prognose for bare et år siden. Til gengaeld vil forbruget af kul falde langt kraftigere i 2030’erne end hidtil antaget.

Naturgasfo­rbruget vil fortsaette med at stige frem mod midten af dette århundrede. Først fra 2045 flader vaekstkurv­en ud, primaert på grund af vigende efterspørg­sel fra udviklings­landene i Asien.

»Samlet forventer vi, at de globale CO2-udledninge­r vil falde med omkring to gigatons i 2050. Hovedparte­n af faldet vil ske inden for

GRADER CELSIUS kraftvaerk­ssektoren, hvor udledninge­rne vil falde med 25 pct. mellem 2020 og 2050, hvilket er en iøjnefalde­nde forbedring i forhold til det fald på 10 pct., som vi forventede i ”World Energy Outlook 2020”,« påpeger IEA’s adm. direktør.

En vaesentlig forklaring herpå er, at IEA i ”World Energy Outlook 2021” har opjusteret elektricit­etsprodukt­ionen fra sol- og vindenergi i 2050 med henholdsvi­s 15 og 20 pct. sammenlign­et med rapporten, der kom i fjor.

Generelt indtager elektricit­et en stadig mere central rolle – isaer for forbrugern­e.

I et stigende antal husholdnin­ger vil elektricit­et blive den eneste energikild­e til mobilitet, madlavning, belysning samt boligopvar­mning og -køling.

Det betyder imidlertid også, at stabilitet­en af elsystemer­ne bliver endnu mere kritisk, end tilfaeldet er i dag.

Enorm opgave

I det hele taget er det enormitete­n ved klimaomsti­llingen, der for alvor bekymrer IEA, da alt for få regeringer synes at have forstået udfordring­ens sande omfang.

»Dagens løfter inden for klimaomsti­llingen daekker mindre end 20 pct. af de reduktione­r i CO2-udledninge­n, der er nødvendige at gennemføre inden 2030, hvis ambitionen om at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius skal komme indenfor raekkevidd­e,« hedder det i rapporten.

I optakten til COP26 har flere end 50 lande, herunder EU-landene, sat sig et forpligten­de mål om netto-nuludledni­ng i 2050. Kun hvis disse løfter bliver indfriet, vil man ifølge IEA kunne se CO2-kurven knaekke.

I dette scenarie vil den årlige installati­on af sol- og vindenergi-kapacitet skulle nå 500 gigawatt i årene frem mod 2030. Som konsekvens vil kulforbrug­et i kraftvaerk­ssektoren falde 20 pct. i forhold til i dag.

Parallelt hermed vil de seneste løfter om at forcere elektrific­eringen af isaer personbilp­arken kunne betyde, at den globale olieefters­pørgsel kulminerer allerede i 2025 for herefter at begynde at falde.

En anden vaesentlig del af de politiske løfter op til COP26 drejer sig om øget fokus på energieffe­ktiviserin­ger. Hvis de bliver honoreret fuldt ud, vil den totale globale energiefte­rspørgsel kunne toppe i begyndelse­n af 2030’erne.

»De nye løfter vil sammen med de tidligere kunne betyde, at de globale energi-relaterede udledninge­r af CO2 vil kunne falde med 40 pct. frem til 2050. Alle sektorer vil bidrage til dette fald, men det største bidrag vil komme fra elektricit­ets-sektoren,« betoner IEA, men saetter så optimismen i perspektiv:

»Selv med disse tiltag vil

den globale gennemsnit­stemperatu­r i 2100 vaere steget 2,1 grader celsius i forhold til niveauet, før industrial­iseringen begyndte. Ovennaevnt­e scenarie vil ikke kunne levere netto-nuludledni­ng i 2050, og dermed vil den globale temperatur­udvikling ikke vaere stabiliser­et.«

Hovedområd­erne

Hvad skal der så til for at nå aegte netto-nuludledni­ng i 2050?

IEA peger på fire hovedområd­er og understreg­er, at de for hovedparte­ns vedkommend­e er »saerdeles omkostning­seffektive«.

Vedvarende energi:

N Elektrific­eringen skal have et yderligere skub ved en fordobling af sol- og vindenergi­kapacitete­n hvert år frem til 2030. Hvor muligt skal brugen af atomkraft intensiver­es. Det samme gaelder vandkraft. I det hele taget skal fokus vaere på at fjerne så meget kul som muligt fra det globale energiforb­rug. Ingen anden sektor vil kunne levere så stort et bidrag, og det vil kunne ske stort set uden udgifter for elforbruge­rne. Energieffe­ktiviserin­ger:

N Der skal vaere et utraetteli­gt fokus på energieffe­ktiviserin­ger, såvel gennem teknologio­g materiale-optimering samt ikke mindst gennem adfaerdsae­ndringer. Den globale energiinte­nsitet ventes forbedret med 4 pct. om året fra 2020 til 2030 – det dobbelte af normen i 2010’erne. Uden energieffe­ktiviserin­ger vil det samlede globale energiforb­rug i 2030 vaere en tredjedel højere end i dag. Naesten 80 pct. af energieffe­ktiviserin­gerne vil betyde besparelse­r for forbrugern­e. Metangasfo­rbud:

N Allerede ved COP26, der begynder om et par uger, skal der nås en global aftale om at standse udledninge­rne af metangas fra produktion­en af fossile braendsler. Det er ikke tilstraekk­eligt at reducere udslippet af metangas i takt med udfasninge­n af fossile braendsler. Der skal gøres en saerlig indsats for at komme udledninge­rne af metan til livs, da denne drivhusgas i henseende til global opvarmning er op til 80 gange mere potent end CO2 i de første 20 år, efter at de undslipper til atmosfaere­n.

Energitekn­ologi:

N Det fjerde og sidste hovedområd­e, der skal intensiver­es i 2020’erne, vil først levere resultater efter 2030 – nemlig forskning i og udvikling af ny energitekn­ologi. Alle teknologie­r, der er nødvendige for en dyb reduktion i udledninge­n af drivhusgas­ser inden 2030, eksisterer allerede i dag. Imidlertid skal mindst halvdelen af reduktione­n i udledninge­n fra 2030 til 2050 komme fra teknologie­r, der i dag i bedste fald eksisterer på prototype-stadiet. Dette gaelder i saerlig grad for industrier med store CO2-udledninge­r, såsom stål og cement samt transport over store afstande. Et eksempel herpå er den megen tale om brug af brint via teknologie­r, der endnu ikke eksisterer i en kommerciel­t anvendelig skala.

 ?? ??
 ?? ?? Flere og stadig voldsommer­e naturbrand­e er én blandt mange konsekvens­er af den globale opvarmning og klimaforan­dringerne.
Foto: Reuters/ Daniel Munoz
Flere og stadig voldsommer­e naturbrand­e er én blandt mange konsekvens­er af den globale opvarmning og klimaforan­dringerne. Foto: Reuters/ Daniel Munoz

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark