Jyllands-Posten

Politidire­ktør: Forbudszon­er skal gøre Aarhus tryggere

Østjylland­s Politi indfører nattelivsz­oner i Aarhus, som skal daemme op for vold i nattelivet. Effekten afhaenger af politiets indsats, men den er endnu uklar.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Voldsdømte skal holdes ude af dele af det østjyske natteliv.

Det er i hvert fald idéen bag, at Østjylland­s Politi nu følger kollegerne i Københavns Politi og indfører nattelivsz­oner i Aarhus og Randers.

Zonerne betyder, at personer, der er idømt et nattelivsf­orbud efter en dom for vold i nattelivet eller en straf for brud for våbenloven, ikke kan gå på bar, diskoteker eller vaertshuse eller faerdes i bestemte zoner i byen i tidsrummet fra midnat til klokken fem om morgenen.

Det er sådanne zoner, som Østjylland­s Politi netop har udpeget i Aarhus og Randers. I Aarhus gaelder forbuddet for blandt andet Åboulevard­en, Store Torv, Klostergad­e og Skolegade.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra Østjylland­s Politi onsdag. Zonerne traeder i kraft fra den 27. oktober og to år frem. Kirsten Dyrman, politidire­ktør i Østjylland­s Politi, som har udstedt zonerne, forklarer, at zonerne skal vaere med til at gøre det tryggere at gå i byen.

»Zonerne vil ikke påvirke helt almindelig­e lovlydige borgere, men er udelukkend­e et vaerktøj til at holde dømte kriminelle vaek fra nogle af de steder i Østjylland, hvor flest mennesker går i byen,« siger politidire­ktøren i pressemedd­elelsen.

Udelukkend­e et vaerktøj

Kirsten Dyrman siger, at der ikke er nogen saerlig begrundels­e for, at man netop nu indfører zonerne i de to østjyske byer.

»Vi har ikke haft specifikke episoder, som betyder, at vi siger: ”Nu gør vi det.” Vi gør det, fordi vi har nogle grundige analyser af, hvor det her vil give mening.«

Ifølge forsknings­projektet Natteliv og Vold fra i år var der en svag stigning i volden i nattelivet, frem mod at corona-nedlukning­en lagde en naturlig daemper på den nattelivsr­elaterede vold. Og det er netop den opadgående stigning i volden i nattelivet før nedlukning­en, som Kirsten Dyrman håber, at forbuddet kan vaere med til at bremse.

»Vi håber på, at det her forbud kan vaere med til at få nogle af de uroskabend­e personer ud af nattelivsm­iljøet,« siger Kirsten Dyrman.

Det er med udgangspun­kt i en lovaendrin­g, der trådte i kraft den 1. juli i år, at landets politikred­se nu kan udstede forbud mod at opholde sig visse steder i nattelivet.

Et nattelivsf­orbud gaelder over hele landet, uanset hvor personen er dømt.

Har man et nattelivsf­orbud og bliver taget i en nattelivsz­one, venter der en bøde på 10.000 kr. Ved gentagelse vil straffen som udgangspun­kt vaere 30 dages faengsel, oplyser politiet.

Østjylland­s Politi oplyser i sin pressemedd­elelse, at man har valgt områderne i de to byer ud fra en vurdering af, at der er en »taet koncentrat­ion af natklubber, barer, caféer og lignende med åbningstid efter kl. 24 ... og et øget antal lovovertra­edelser«.

I København blev der i september indført lignende zoner i dele af Indre By.

En 24-årig mand fra Nivå blev, ifølge Ritzau, tidligere på året en af de første til at blive idømt et forbud mod at bevaege sig ud i nattelivet. Hans forbud gaelder i ni måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark