Jyllands-Posten

Ekstrem travlhed før Mette Frederikse­ns beslutning om at aflive alle mink

Hastvaerke­t var så stort, at der blev brugt ufaerdige dokumenter, da regeringen besluttede at aflive alle mink. Det fortalte vidner i Minkkommis­sionen torsdag.

- MADS BONDE BROBERG MICHAEL HJØLLUND mads.bonde@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Embedsmaen­d blev presset så hårdt, at de måtte protestere, op til regeringen­s beslutning om at aflive alle landets mink.

Samtidig var der på tvaers af ministerie­r usikkerhed om lovgrundla­get, allerede før statsminis­ter Mette Frederikse­n offentligg­jorde beslutning­en.

Det kom frem under torsdagens afhøringer i Minkkommis­sionen.

Første vidne var davaerende teamleder i Fødevaremi­nisteriet, Katja Goodhew, som i dag bor i Kina og var med på et middelgodt videolink. Hun sad i den enhed, der håndterede coronasmit­te i mink, og her havde man allerede i september 2020 en tydelig forståelse af, at det ville kraeve ny lovgivning at aflive alle mink.

Den vurdering var kommet fra Fødevarest­yrelsen, da man i ministerie­t arbejdede med forskellig­e scenarier for at bekaempe corona på minkfarmen­e. Herunder et scenarie, hvor alle dyr blev slået ned.

Det manglende lovgrundla­g – kaldet lovhjemmel – til at slå alle dyr ned var man også opmaerksom på i Finansmini­steriet, hvor en chef i en intern e-mail den 26. september naevnte spørgsmåle­t »lovhjemmel« og i en parentes tilføjede, at »det kraever lovaendrin­g af aflive minkene plus forbyde import af nye mink«.

Protestere­de over tidspres

I første omgang aflivede man dog ikke alle mink. I stedet blev minksmitte­n forsøgt inddaemmet ved at slå dyr ned inden for smittezone­r rundt om syge besaetning­er. Det aendrede sig dog i de tidlige dage af november, da Statens Serum Institut opdagede en ny mutation i minkvirus kaldet cluster 5, som man frygtede ville spaende ben for en covid-19-vaccine.

Opdagelsen gav hektisk aktivitet på Slotsholme­n, forklarede Katja Goodhew. På det tidspunkt arbejdede hun og nogle kolleger på et notat om mink og corona, som egentlig skulle bruges til et møde i regeringen­s koordinati­onsudvalg med de vigtigste ministre den 4. november. Men mødet blev fremrykket til kl. 21.30 den 3. november.

Ved 18-tiden den dag fik embedsmaen­dene, ifølge Katja Goodhews forklaring, nogle notater, som de skulle gå igennem – med deadline kl. 19.30, altså bare halvanden time efter. Det var umuligt at arbejde så hurtigt, forklarede hun i kommission­en:

»Vi protestere­r og siger, at det ikke er faerdigt.«

Det dokumenter­es af en e-mail, som hun sendte kl. 19.28 – lige før deadline.

»Det er simpelthen ikke muligt at sammenhold­e og rette alt dette til inden for denne korte tidsfrist,« skrev hun til sin kontorchef og fortalte også, at hun ikke turde »stå på mål« for nogle økonomiske beregninge­r, der også var i notatet, når hun kun havde 10 minutter til at tjekke dem.

Der blev skrevet ”udkast” på papirerne, og så gik de videre, fortalte Goodhew:

»Det er vores kontorchef, der giver ordre til, at det skal sendes ud.«

Det fremgik ikke, om kontorchef­en Paolo Drostby selv fik ordrer oppefra.

I Fødevaremi­nisteriet arbejdede man på det tidspunkt ud fra en såkaldte dvalemodel, hvor hovedparte­n af minkene skulle aflives, mens avlsdyrene fik lov at leve, så man kunne genetabler­e minkerhver­vet, når der engang kom styr på corona.

Men da koordinati­onsudvalge­t med statsminis­ter Mette Frederikse­n i spidsen trådte sammen om aftenen den 3. november, blev det altså besluttet at slå alle mink ned.

Uklarhed fra tidlig morgen

Teamleder Katja Goodhew fik besked om beslutning­en om totalafliv­ningen den 3. november meget sent om aftenen. På det tidspunkt var beslutning­en endnu ikke meldt ud offentligt. Allerede om morgenen den 4. november gik hun til sin kontorchef og spurgte til lovgrundla­get. Hun fik efter eget udsagn den besked, at »nogen« mente, at der var hjemmel, og at der var blevet nedsat en arbejdsgru­ppe med blandt andet

Justitsmin­isteriet, der skulle håndtere spørgsmåle­t.

Goodhews forklaring betyder, at da Mette Frederikse­n om eftermidda­gen kl. 16 holdt et pressemøde, hvor hun meddelte, at »alle mink skal aflives«, var der i embedsappa­ratet tvivl om, hvorvidt der var hjemmel til det.

Katja Goodhews forklaring blev i høj grad bekraeftet af hendes davaerende kollega, fuldmaegti­g Anders Kroman Linn, som var dagens andet vidne. Han fortalte ligeledes om et stort tidspres på dagen, og at det var et »meget, meget ufaerdigt« materiale, der var gået videre i systemet.

Under afhøringen af ham henviste sagens udspørger, Jakob Lund Poulsen, til en e-mail, som kontorchef Paulo Drostby sendte den 4. november kl. 9.11 om morgenen, og som indikerede, at man i ministerie­t ikke var glad for situatione­n.

Drostby spurgte i e-mailen, om fødevaremi­nister Mogens Jensen skulle med til pressemøde­t senere på dagen.

»Overordnet har vi en interesse i ikke at tage ansvaret for beslutning­en – stm og sum bør stå forrest ift. begrundels­e, presse og i øvrigt lovhjemmel,« lød det fra kontorchef­en.

Forkortels­erne står for statsminis­teren eller Statsminis­teriet og for sundhedsmi­nisteren eller -ministerie­t.

Mogens Jensen endte med at deltage på pressemøde­t. Og i det hele taget var det vel ham og Fødevaremi­nisteriet, der fik ansvaret for misseren, bemaerkede udspørger Jakob Lund Poulsen

»Var det ikke det her ministeriu­m, hvis bajere vaeltede?« spurgte han det relativt unge vidne, der måtte have udtrykket forklaret, og som så svarede:

»Det var Mogens Jensen, der røg, jo.«

Overordnet har vi en interesse i ikke at tage ansvaret for beslutning­en. E-MAIL FRA PAULO DROTSBY, KONTORCHEF I FØDEVAREMI­NISTERIET, FORUD FOR REGERINGEN­S MINKPRESSE­MØDE DEN 4. NOVEMBER 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark