Jyllands-Posten

UDLEDNING FRA LASTBILER

- Kilde: Klimarådet

Vejgodstra­nsporten udledte i 2020 1,7 mio. tons CO2 i atmosfaere­n. I 2030 forventes det tal at falde til 1,5 mio. tons.

I 2020 stod de mindre lastbiler for 15 pct. af udledninge­n fra den nationale vejgodstra­nsport, selv om de udgør ca. 40 pct. af lastbilern­e i Danmark.

Saettevogn­stog og påhaengsto­g står for de øvrige 85 pct. Frem mod 2030 forventes faldet isaer at komme fra lastbiler med en vaegt på under 40 tons. Her forventes et fald på 22 pct. Større lastbiler forventes at falde med 7 pct. km-afgift, som politikern­e har besluttet at indføre fra 2025, er en dårlig måde at beskatte CO2 på. Det er vi også enige i,« siger Michael Svane, der vil lave den nuvaerende dieselafgi­ft om til en CO2-afgift, fordi det vil fremme baeredygti­ge braendstof­fer.

Han mener, at elmotorvej­ene kan blive en god idé. I Sverige vil man ifølge Michael Svane etablere 2.0004.000 km med elveje og i Tyskland endnu mere. Til en pris på ca. 16 mio. kr. pr. km.

Den borgerlige taenketank Cepos er skeptisk over for udspillet fra Klimarådet, der ifølge analyseche­f Otto Brøns-Petersen »går alt for langt«. Han er enig med Klimarådet i, at drivkrafte­n i den grønne omstilling skal vaere en afgift på CO2-udledning, men så bør man lade det blive ved det og lade markedskra­efterne afgøre, hvor det er billigst at nedbringe udledninge­rne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark